Daha İyi Anlamak İçin: Metaverse Filmleri!

Daha İyi Anlamak İçin: Metaverse Filmleri!

Metaverse kavramı son dönemde revaçta ancak bu kavram büyük kitlelerce halen tam olarak anlaşılabilmiş değil. Bu kavram hayatımızda yeniymiş gibi geliyor olsa da aslında daha önce pek çok kez karşımıza çıktı. Metaverse konulu filmler, bizi daha önce bu dünya ile tanıştırmayı başardı. Henüz o dönemde adını bilmesek bile birçoğumuz Metaverse filmleri izledik. Bunlar hangileriydi ve benzer başka yapımlar neler gelin birlikte bakalım… 

Metaverse Konulu Filmler

Daha İyi Anlamak İçin: Metaverse Filmleri!
Daha İyi Anlamak İçin: Metaverse Filmleri!

Fotoğraf: Maxim Hopman

Metaverse henüz daha yeni oluşan ve zamanla çok çeşitli yönlere doğru genişleyebilecek bir evren. Bu nedenle aslında farklı açılardan ele alınan metaverse ile ilgili filmler, bize mümkün olabilecek pek çok seçenek sunuyor. Metaverse’ü ileride hangi amaçla ve nasıl kullanırız bilinmez, fakat bize yol gösterecek Metaverse filmleri sayesinde bu geleceği hayal edebiliriz. İşte listemiz… 

Ready Player One (2018) | IMDB: 7.4

Metaverse hakkında filmler arasında en ünlülerinden biri olan Ready Player One, usta yönetmen Steven Spielberg tarafından beyaz perdeye aktarıldı. Her Spielberg filminde olduğu gibi büyük bir gişe başarısı yakalayan film, insanların sanal evrenlere karşı olan ilgisini de arttırdı. Hala izlemediyseniz ve metaverse nedir diye soruyorsanız bu sorunun cevabı Ready Player One’da saklı! 

Konusu:

2054 yılında; küresel ısıtma, yüksek nüfus ve benzeri sebeplerle gerçek hayat çekilmez hale gelmiştir. Bu nedenle gerçeklerden kaçmak isteyen insanlar, kendilerini VR gözlükleri ile sanal dünyalara atar. İçlerinde en gelişmiş metaverse olan OASIS, milyarlarca kullanıcıya ev sahipliği yapmaktadır. OASIS’te insanlar sayısız oyuna dahil olabilir, karakterlerini istediği gibi giydirebilir ve istediği lokasyona anında gidebilir hale gelmiştir. Oyunun tasarımcısı olan Halliday’in ölümüyle birlikte arkasında bıraktığı vasiyet tüm dünyayı karıştırır. Halliday, vasiyetinde hazırladığı hazine avı konsepti ile ipuçlarını çözüp tüm anahtarlara ulaşan kişiye OASIS’in tüm hisselerini miras bırakacağını söyler. Fakir bir mahallede büyümüş bir genç olan Wade Owen Watts, diğer milyonlarca insan gibi zengin olma hayaliyle hazine avına dahil olur. Bu zorlu etkinlikte  OASIS’in rakip şirketi IOI ve paralı askerleri ile mücadele etmek zorundadır. 

Tron Legacy (2010) | IMDB: 6.8

Metaverse kavramının ilk defa işlendiği filmlerden olan Tron, 1982 yılında çıktığında görsel efektleri, hikaye anlatısı açısından büyük bir övgüyle karşılandı. Zamanla bilim kurgu janrasının kült eserlerinden biri haline dönüşen Tron’un 2010 yılında Tron Efsanesi adıyla devam filmi çekildi. Film, ilk filme tasarım açısından sadık kalırken görsel açıdan evreni çok daha iyi bir noktaya taşıdı. Neredeyse 600 milyon dolarlık bir gişe başarısı yakaladı. 

Konusu:

1980’lerin ünlü Atari salonları için oyun tasarlayan bir yazılımcı olan Kevin Flynn, çalıştığı şirketten haksız bir şekilde kovulur. Bunun üzerine delil bulmak amacıyla şirket sistemine sızmaya çalışan Flynn, güvenlik amacıyla kullanılan yapay zeka tarafından bir sanal aleme hapsedilir. Bu olaydan 20 yıl sonra babasının kaybolması hakkında araştırma yapmaya başlayan Sam Flynn, Tron dünyasında babasının izini bulur. Sam’in görevi, yapay zekanın da desteğiyle son derece tehlikeli hale gelmiş bu sanal dünyada babasını bulup oradan kurtarmaktır. 

Gamer (2009) | IMDB: 5.7

Gerçek hayat ile Metaverse’ün birleşmesini çok iyi bir şekilde ele alan film, 2009 yılında vizyona girdi. Başrolünde 300 Spartalı filminden hatırladığımız Gerard Butler yer alıyor. 

Konusu:

Yakın bir gelecekte insanları beyinlerine takılan çip implantları ile kontrol etmenin yolu keşfedilmiştir. Bilgisayar programcısı Ken Castle tarafından yaratılan bu teknoloji, kullanıcıların diğer canlı insanları kontrol etmelerini sağlamak amacıyla pazara açılır. İnsanlar, para kazanmak için belirli saatler arasında vücutlarını şirkete başkalarının kullanımı için kiralamaya başlar. Daha da ileriye giden şirket, hükümetle anlaşarak ölüm cezası almış mahkumları da programa dahil eder. 

Yaratılan savaş alanında gerçek silahlarla başka oyuncular tarafından kontrol edilen mahkumlar, eğer 30 karşılaşmadan sağ şekilde ayrılabilirse özgürlüklerini elde edecektir. Gerard Butler tarafından canlandırılan Kable karakteri, 30 karşılaşmaya çok yakın olmasına rağmen beynindeki çipin sınırlarını kırar ve bu yozlaşmış sisteme karşı aktivist grup Humanz ile birlikte savaş açar. 

Free Guy (2021) | IMDB: 7.1

Ünlü oyuncu Ryan Reynolds’ün başrolünde yer aldığı Free Guy, geçtiğimiz yaz gösterime girdi. Diğer metaverse filmleri daha ciddi konuları ele alırken daha çok komedi ağırlıklı ilerleyen yapım, kısa sürede büyük bir başarı yakaladı. Gerçeklik ve sanal evrenlerin iç içe geçtiği filmi izlerken kendi yaşadığınız dünyayı dahi sorgulayacaksınız. Filmin yönetmen koltuğunda ise Çelik Yumruklar ve Müzede Bir Gece serisi ile ünlenen Shawn Levy oturuyor. 

Konusu:

Guy, rutin hayat süren bir banka memurdur. Bir dizi olay sonrasında Free City adındaki bir açık dünya oyununda NPC (Non Player Character) olduğunu keşfeder. Tüm gerçekliği darmadağın olan Guy, başkalarının hikayesinde yan karakter değil kendi hikayesinde ana karakter olmaya karar verir. Ancak özgürlüğü elde etmek kolay olmayacaktır… 

The Thirteenth Floor (1999) | IMDB: 7.0

Metaverse filmleri, bazen derin felsefi altyapıya sahip olabiliyor. Ünlü bilim kurgu filmi The Thirteenth Floor da onlardan biri. Matrix ile birlikte sanal evrenlere karşı ilginin bir hayli arttığı 1999 yılında gösterime giren film, gişede yeterli başarıyı yakalayamasa da bilim kurgu sevenlerin gönlünde taht kurmayı başardı. Film, kimlik kavramı ve gerçeklik algısı üzerine felsefi bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Filmin senaryosu, metaverse kavramını ilk defa ele alan kitaplardan biri olan 1964 basımlı Simulacron-3’ten ilham alınarak oluşturulmuş.

Konusu:

13. kattaki ofislerinde yeni geliştirdikleri bir yazılımı deneyen Douglas, bir simülatör ile 1930’lu yılların Los Angeles’ına gider. Ancak simülasyondan çıkıp gerçek hayata geri döndüğünde onu kötü bir sürpriz beklemektedir. Şirketin kurucusu Hannon Fuller, kimliği tespit edilemeyen kişiler tarafından öldürülmüştür ve Douglas da baş şüphelilerden biridir. 

Yaptığı sanal evren yolculuğu sırasında hafıza kaybı da yaşayan Douglas, sanal ve gerçek evrenler arasında ipuçlarını sürerek kendini kurtarmanın bir yolunu arar.

Total Recall (1990) | IMDB: 7.5

Başrollerini Arnold Schwarzenegger ve Sharon Stone’un paylaştığı film, metaverse kavramını ilk ele alan yapımlardan biri olarak görülüyor. Yayına girdiği yıl dolayısıyla görsel efektleri beklentinin çok altında kalan film, dönemine göre ileri görüşlü konusu ile izleyicilerin beğenisini kazanmış durumda. Günümüz yapımlarına göre biraz hafif kalabilecek yapım, yine de metaverse kavramını anlamak için izlemeye değer.

Konusu:

2084 yılında, bir inşaat işçisi olan Douglas Quaid rüyasında sürekli olarak Mars’a gittiğini görür. İnsanları sanal olarak tatile gönderen Recall şirketinden Mars seyahati satın alan Quaid, bu yolculuk sırasında aslında gerçekten orada olduğunu hatırlar. Şirketten ayrıldığında ise kendini bir takside uyumuş halde bulan Douglas, yaşadığı şeylerin hayal mi gerçek mi olduğunu bilemez. Hafızasında yaşadığı bu karmaşa, gerçek hayatında da bazı sürprizlere gebedir. 

eXistenZ (1999) | IMDB: 6.8

Jude Law, Ian Holm ve Jennifer Jason Leigh gibi isimleri gördüğümüz film, yüksek bir izlenme sayısına ulaşamasa da yönetmeni David Cronenberg’e Berlin ve Amsterdam film festivallerinde ödül kazandırmayı başarmış. Metaverse konulu filmler arasında en aşina olduğumuz oyun dünyasını ele alan yapım, sanal bir gerçekliğin tehlikeli tarafını merkezine oturtuyor. 

Konusu: 

Antenna Research adında popüler bir oyun şirketi, çok ses getireceğini düşündüğü yeni ürününü piyasaya sürer. Bu yeni oyun insanları başka bir evrene götürür ve en derin fantezilerini gerçekleştirmelerini sağlar. Fakat oyun gelişmeye ve yeni şeyler keşfedilmesine de açıktır. Bir süre sonra oyuncular burada zaman geçirdikçe gerçekle olan bağlarını kaybetmeye başlarlar. Çünkü oyun gelişirken aslında oyuncuların gerçek hayatlarından faydalanmaktadır. 

Kapak Fotoğrafı: Tumisu