Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2024
2023-2024 eğitim öğretim döneminin ilk yarıyılı 19 Ocak tarihinde sona eriyor ve öğrencileri karnelerini aldıktan sonra 5 Şubat’a kadar sürecek bir yarıyıl tatili bekliyor. Eylül ayından beri eğitimlerine devam eden ve bir dönemi geride bırakan tüm öğrenciler için bu sürecin keyifli geçmesi, yorgunluklarını biraz olsun atarak yeni döneme güzel bir başlangıç yapmaları için tatil zamanını güzel değerlendirmek şart. Bu sömestir tatilinde çocuklarınızla tatile gidebilir, herhangi bir tatil planınız yoksa çocuklarınızla birlikte tatilin tadını evinizde de çıkarabilirsiniz. İşte, yarıyıl tatilini verimli bir şekilde geçirmeniz için hazırladığımız öneriler!
Kötü Notlar İçin Suçlamayın ve Cezalandırmayın
Çocuğunuzu kötü notları için suçlamanız, sadece tatilinin moral bozukluğuyla geçmesine değil, öz güven kaybı yaşamasına da sebebiyet verecektir. Bu yüzden karne notları konusunda kontrollü davranmanız ve sert eleştirilerden uzak durmanız gerekir. Karne; çocuğunuzun kendisini, sizin de onu değerlendirmenizi sağlayan ve kendini geliştirmesi gereken dersleri gösteren bir belgedir, zeka seviyesini veya hayata karşı başarısını belirleyen bir şey değil. O yüzden aldığı son karnenin bu olmadığını çocuğunuza hissettirin. Notlarını tartışmacı bir şekilde eleştirmek yerine, çözüm odaklı davranın ve birlikte plan yapın. Düşük notlar yerine iyilere odaklanarak çocuğunuzu övün ve böylece kendini geliştirmesi için daha çok motive edin. Kötü notlar için suçlamanız ve cezalandırmanız, çocuğunuzu derslere karşı daha kaygılı yapabilir. Hazırlayacağınız yeni dönem planlarıyla eksiklerin giderilmesi için birlikte düşünebilir, çocuğunuzun öz güvenini kırmadan gelişimi için birlikte çaba harcayabilirsiniz.
Dijital Detoks Yapın
Öğrencilerin hem ödev ve projeleri yapmak hem de vakit geçirmek amacıyla sık sık dijital araçlara başvurmaları ne yazık ki hayatımızın bir gerçeği oldu. Yarıyıl tatili içerisinde yapılacak ilk şey, bu ekranlardan olabildiğince uzak durmak olmalı. Bilgisayar, tablet, telefon, televizyon… Hem kendiniz bu kullanımlarınızı mümkün olduğunca azaltın hem de çocuklarınızı uzak tutun. Dijital bağımlılık, yalnızlaşmayı da beraberinde getirir. Bu süre zarfında dijital detoks yapmanız çocuğunuzun bilişsel ve zihinsel gelişimine olumlu katkı sağlamak için oldukça güzel bir süre. Çocuğunuzun teknolojik araçlardan uzak durmasını istiyorsanız, en büyük rol modeli olarak öncelikle sizin dijital detoksa başlamanız şart. Kendi yapmadığımız şeyleri çocuklarımızdan istemek biraz haksızlık olmaz mı?
Sosyalleşmesini Sağlayın
Çocuklarınızın arkadaşlarıyla olan ilişkilerinin devamlılığına özen gösterin. Ailelerini tanıdığınız öğrencilerle hep birlikte bir araya gelebilir, çocukların tatil süresince birlikte vakit geçirmesine ve birbirleriyle olan paylaşımlarının devam etmesine yardımcı olun. Bu sayede çocuğunuz hem yaşıtlarıyla birlikte yeni deneyimler edinebilir hem de vakit geçirmek için bilgisayar oyunları gibi kendine zarar verecek aktivitelerden uzak durabilir.
Empati Duygusunun Gelişmesini Sağlayın
Empati duygusunun gelişmesinde de en etkili yollardan biri, konuşamayan canlılarla iletişim kurmaktır. Bu konuda sizlere oldukça keyifli bir önerimiz var; bir kedi evi yapın, bir kap mama ve su ile sokağın müsait bir yerine yerleştirin. Mama ve su kaplarını düzenli olarak yenileyin. İkinci önerimiz de bahçenize veya sokağın uygun bir noktasına fidan ekmeniz ve düzenli olarak sulamaya gitmeniz. Çocuklarınıza sokak hayvanları konusunda empati duygusu kazandıracak ve sosyal sorumluluk bilinci yükleyecek aktiviteler için Soğuk Havalarda Sokak Hayvanları İçin Neler Yapabiliriz? isimli yazımıza göz atabilir, hem hayvanlar için faydalı hem de çocuğunuzun duygusal gelişimine destek olacak yolları görebilirsiniz.
Sorumluluk Bilincini Artıracak Görevler Verin
Eğitim döneminde gerek derslerin gerekse ödevlerin yoğunluğundan dolayı kişisel becerilerin gelişimine çok fazla vakit ayıramıyor olabilirsiniz. 3 haftalık yarıyıl tatili, bu becerilere odaklanmak için harika bir fırsat.
Çocuğunuzun yaş grubuna ve ilgi alanlarına göre ev içinde ona bazı görevler vererek sorumluluk bilincini artırabilirsiniz. Örneğin; okul öncesi veya ilkokul çağındaki çocuğunuzla birlikte temizlik yapın. Siz bir dolabı silerken, o da masayı silsin. Daha büyük yaştaki çocuğunuza ise fatura ödeme görevi verebilirsiniz. Yaş grubuna uygun görevlerle mutfakta yemek yaparken sizlere yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Bu sorumlulukların kusursuz bir şekilde gerçekleşmesine gerek yok, önemli olan o işe vakit ve emek harcanması.
Ailece Zaman Geçirmeye Özen Gösterin
Yarıyıl tatilinde, okul zamanı yapamadığınız aktiviteleri yapmaya özen gösterin. Ailecek bir araya gelip kalabalık sofralar kurabilir, birlikte olmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Çocuğunuza yalnız olmadığını hissettirmeniz ve ailenin bir aradalığını hatırlatmanız kişisel gelişimi için önemli bir fırsata dönüşebilir. Öncelikle anne ve babayla, ardından diğer aile bireyleriyle bir şeyler paylaşmak çocuğunuzu yalnızlık hissinden uzaklaştırır ve daha güvenli bir ortam yaratır.
Oyun Bağımlılığı Konusunda Dikkatli Olun
Belki daha küçük yaştaki çocuklarınızı kontrol etmek ve onlarla dijital detoksu uygulayabilmek kolay olabilir. Fakat ergenlik dönemindeki çocuklarınız için bu tavsiyeye uymak daha zorlayıcı olacaktır. Daha büyük yaştaki çocuklarınız için teknolojiyi tamamen yasaklamak imkansız olsa da çocuğunuzla birlikte çözüm yolları arayabilir, teknolojik aletlere ayrılacak zaman konusunda ortak kararlar alarak sınırlamalar getirebilirsiniz. Oyun bağımlılığı konusunda dikkatli olmakta fayda var, birçok öğrenci bilgisayar oyunları yüzünden günlük temel ihtiyaçlarını bile erteleyebiliyor. Çocuğunuzun bilgisayar oyunları oynasa dahi her gün sizinle birlikte yemek yemesine, düzenli uyku uyumasına ve sosyal aktivitelere de vakit ayırmasına özen gösterin.
Doğada Vakit Geçirin
Okul dönemi yapmanın neredeyse imkansız olduğu bir aktivite, doğada vakit geçirmek… Şehir hayatının yoğunluğu ve koşturmacasıyla çocuklar genellikle doğada vakit geçirmeden büyüyor. Yarıyıl tatili, öğrencilerin doğayla iç içe olması, bitkilerle, hayvanlarla doyasıya vakit geçirmesi için çok önemli bir fırsat. Ailece doğa kampları yapabilir, pikniklere giderek çocukların açık havada vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Daha büyük yaştaki çocuklarınızı yaşıtlarıyla birlikte doğa kampı etkinliklerine yollayabilir, böylece sosyalleşirken yeni şeyler keşfetmeleri için de teşvik edebilirsiniz.
Hobilerine Devam Etmesi İçin Destek Olun
Okul dönemi; dersler, ödevler, aktiviteler ve kurslarla hızla akıp gitti. Yarıyıl tatilinde okulun olmaması çocukları hobilerinden de uzaklaştırmamalı. Çocuğunuzun düzenli olarak yaptığı bir spor ya da başka bir aktivite varsa sömestir tatilinde de devamlılığı, disiplinli olması için çok önemli.
Yeni Deneyimlere Açık Olun
Yarıyıl tatilinde her şehirde birbirinden farklı çocuk etkinlikleri bulabilirsiniz. Mesela yemek workshopları, eğlence merkezlerindeki günlük etkinlikler, at binme, kodlama kursları, heykel atölyeleri gibi daha önce çocuğunuzun deneyimlemediği etkinlikleri günlük organizasyonlarda denemesine ve neleri sevip sevmediğini keşfetmesine izin verebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz yeni hobilere başlayabilir ve siz de ebeveynleri olarak özgüvenini artıracak etkinliklerle kişisel gelişimi için destek olabilirsiniz.
Ödevler İçin Yeterli Zaman Ayırın
Yarıyıl tatilinin çocuklarınızın okul alışkanlıklarından kopması gereken bir dönem değildir. Yeni döneme başlamanın en iyi yolu, yarıyıl tatili için verilen sorumlulukların yerine getirilmesidir. Tabii ki öğrencileri ödevlere boğmak ve dinlenmeden sürekli ders çalışmaktan bahsetmiyoruz. Tatil başında verilen ödevleri gözden geçirerek birlikte plan oluşturabilir, her gün az da olsa düzenli bir şekilde bu ödevlere vakit ayırmaları için bir program hazırlayabilirsiniz.
Küçük Yaştaki Çocukların Hayal Güçlerini ve Dikkatlerini Geliştirecek Etkinlikler Yapın
Küçük yaştaki çocukların dikkatleri çok çabuk dağılmaya müsaittir. İkinci yarıyılın onlar için daha başarılı geçmesi için tatil döneminde odaklanma becerilerini geliştirecek etkinliklere yönelebilirsiniz. Bunun yanı sıra hayal gücü de önemli. Ebeveynler olarak çok iyi biliyorsunuz; küçük yaş grubundaki çocukların hayal güçleri sınırsız ve tatil döneminde onları hiçbir şey bu hayallere ortak olmanız kadar mutlu edemez! Peki, neler yapabilirsiniz?
- Hikaye anlatıcılığı, yaratıcılığı desteklemek açısından oldukça faydalıdır. Önce siz, çocuğunuzun da bildiği bir hikayeyi değiştirerek anlatın. Ardından aynısını ondan isteyin.
- Belki çok basit bir öneri gibi gelebilir ama kutu oyunları oynayın. Çünkü bu oyunlar çocukların sadece dikkatlerini geliştirmekle kalmıyor, onların kazanma ve kaybetme duygularıyla tanışmasını da sağlıyor.
- Çocuğunuza bir dolap içindeki eşyaları 1 dakika boyunca inceletin. Ardından çocuğunuz görmeden yerlerini değiştirin ve ondan eşyaları eski düzenine getirmesini isteyin.
- Hayvan figürlü küçük oyuncakları bir balonun içine yerleştirin, biraz boya dökün ve su ile doldurduktan sonra buzlukta dondurun. Ardından balonu sıyırın ve büyüteç ile hayvanlar alemine ufak bir yolculuk yapın.
- Çocuğunuza ilgi duyduğu bir alanla ilgili bol bol soru sorun ve uzun uzun cevaplar vermeleri için onları teşvik edin.
- Geri dönüşüme uygun atıklar ile oyuncaklar yapın, boyalarla renklendirin.
Sınava Hazırlanan Öğrenciler İçin Tatil, Eksikleri Tamamlamak İçin Güzel Bir Fırsat
Sınava hazırlanan ortaokul ve lise kademesindeki öğrenciler için yarıyıl tatili, eksikleri tamamlamak ve konu tekrarları yapmak için güzel bir fırsat. Ancak ebeveynler olarak bu süreçte çocuğunuza sürekli “ders çalış” baskısı yapmamalısınız. Hatta tatilin ilk 3 günü sadece dinlenmeye ve kafa dağıtmaya ayrılmalıdır.
Öğrenciler tatilde, gelecekte sahip olmak istedikleri meslekleri araştırabilir, bu yönde artılarını ve eksilerini listeleyebilir. Özellikle lise öğrencileri normal dönemde ebeveynleri ile çok fazla vakit geçirmeyi tercih etmez. Ancak bu tatilde herkes evde olduğu için çocuğunuzun da dikkatini çekebilecek etkinlikler organize ederek aranızdaki iletişimi kuvvetlendirebilirsiniz.