Mayıs Ayı Balkon Bahçeciliği

Mayıs Ayı Balkon Bahçeciliği

Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2023

Bahar, bolluk bereket demek. Bunu simgeleyen Hıdırellez kutlamalarını da geride bıraktıktan sonra artık bu bereketten payımıza düşeni alma zamanı geldi. Özellikle toprağın canlandığı bugünlerde, balkonlarımızda veya minik bahçelerimizde çeşitli sebzeler ekmeye başlayabiliriz. Peki mayıs ayında ne ekilir? Balkonda bahçe yapımı için nelere ihtiyacımız var? Gelin birlikte bakalım.

Domates

Domates, belki de ekimi en meşakkatli sebzelerden biri. Fakat yine aynı sebepten dolayı mahsulünü toplamak da bir o kadar keyifli. Kahvaltıdan yemeklere kadar her öğüne lezzet katan bu sebzenin yavaş yavaş büyümesini ve kızarmasını izlemek de ayrı bir zevk.

Domates yetiştirmek için ilk olarak bir çimlenme tepsisine ihtiyacınız var. Bu tepsiyi yapı marketlerde bulabileceğiniz gibi eski bir muffin kabını da kullanabilirsiniz. Her bölmeye önce toprağı ve 1 cm derinliğe domates tohumunu ekin. Suladıktan sonra sıcak ve karanlık bir yerde bekletin. Tamamen karanlık olması için üzerini örtebilirsiniz. Birkaç hafta içerisinde çimlenen domateslerinizi artık saksılarınıza ekebilirsiniz. 

Kekik

Mayıs ayında ne ekilir: Balkonda kekik

Fotoğraf: Karolina Grabowska

Yemeklere ve salatalara lezzet veren otlardan biri olan kekiğin ekimi için mayıs ayı oldukça uygun. Kekik ekimi için fide kullanabileceğiniz gibi tohumdan ekim de yapabilirsiniz.

Öncelikle fazla derin olmayan saksılar seçmelisiniz. Kekik fazla suyu sevmediği için drenaj delikleri olduğundan emin olur. Killi, kumlu ve gübreli toprak karışımını saksınıza dökün. Daha sonra 2-3 cm uzunluğunda çukurlar açın ve tohumlarınızı ekin. Tohumların birbirine çok yakın olmamasına özen gösterin. Saksınızı güneş gören bir yere koyun ve toprağın kuruluğunu kontrol ederek sulayın.

Nane

Mevsim geçişlerinde kırgınlık hissedildiğinde ilk olarak akla nane limon çayı gelir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay, her mevsim içilerek etkisi daha da artırılabilir. Güzel bir nane limon çayı yapmak için kendi balkonunuzdan taptaze bir nane yaprağı koparmaya ne dersiniz? 

Bunun için ilk olarak humuslu ve kumlu toprak edinin. Saksınıza toprağı koyduktan sonra aralıklı olarak nane tohumlarını serpin ve üzerini örtün. Bu sırada toprağı bastırmamaya özen gösterin. Güneş gören bir alana yerleştirin ve sulayın.

Tohumun yanı sıra nane yetiştirmek için çelikle çoğaltma yöntemini de kullanabilirsiniz. Çelikle çoğaltma nedir diye merak ediyorsanız, bunun en basit tanımı olarak yapraklardan filizlendirme cevabı verilebilir. Birçok çiçekte olduğu gibi nanede de taze nane saplarını ayırarak su dolu bir bardakta bekletin. Birkaç gün içerisinde bu saplar kök verecek ve bir fideye dönüşecektir. Daha sonra fideleri toprağa ekebilir ve yeni fideler elde etmek için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. 

Karpuz

mayıs ayında ne ekilir: Saksıda karpuz

Fotoğraf: Karolina Grabowska

Yaz denince akla gelen ilk meyve belki de karpuz olur. Peki saksıda karpuz yetiştirebileceğinizi biliyor muydunuz? 

Karpuz sıcak havayı çok sever. Bu nedenle karpuz etmek için hava sıcaklığının 19 derece ve üzerinde olduğu zamanları seçmeniz gerekir. Toprak seçimi ise kumlu ve tınlı olmalıdır. Büyük bir meyve olduğu için 30 cm genişliğinde saksılar yetiştiricilik için uygundur. Toprağınıza karpuz tohumlarını ektikten ve üzerini kapadıktan sonra tek yapmanız gereken sulamak. 

Kısa süre içerisinde filizlenmeye başlayan karpuzun sağlıklı yetişmesi için bakımını da ihmal etmemeniz gerekiyor. Topraktan çıkan gövdelerden en güçlü olanı meyveniz için seçmelisiniz. Daha cılız ve hasar görmüş dalları budamayı unutmayın. Ayrıca karpuz suyu çok sevdiği için meyve verene kadar her gün bol suyla sulamayı da ihmal etmeyin.