Balkon Bahçeciliği: Dalından Mutfağa En Kısa Yol

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2023

Domatesinizi balkonunuzda yetiştirmek istiyor ama nereden başlayacağınıza karar veremiyor musunuz? Balkonda sebze, meyve yetiştirmeye başlamak için uygun saksı seçiminden tohum önerilerine kadar merak ettiğiniz her şeyi sizin için derledik.

Balkon Düzenlemesi ve Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?

Balkon Düzenlemesi ve Saksı Seçimi
Fotoğraf / Artur Aleksanian

Balkonda bir bahçe yaratırken önemli olan sınırlı alanı en verimli şekilde kullanmanız. Balkonunuzun hangi cepheden güneş aldığını tespit etmeli, saksıları buna göre yerleştirmelisiniz. 

Küçük metrekarelerde toprak yatakları kullanarak dikey bir bahçe de yaratabilirsiniz. Farklı katlara farklı sebze, meyveler dikerek güzel bir manzara da elde edebilirsiniz. Tavana asılan saksılar ise daha çok bitki yetiştirmenize imkan verecektir.

Balkonunuzda en uygun alanı seçtikten sonra sıra saksı seçiminde. Alacağınız saksılar en az 40 cm genişliğinde ve altı delikli modellerden olmalı. Rüzgar alan balkonlarda bitkiler daha hızlı kuruyacağından daha derin toprak saksılar kullanmanız doğru bir tercih olacaktır.  

Hangi Toprak Türü Kullanılmalı?

Toprak Türü Seçimi
Fotoğraf / Markus Spiske

Bitkileriniz için kullanacağınız toprağı hazırlarken fidanlıklar, botanik bahçeleri veya süs bitkisi satılan yerlerden bulabileceğiniz torf ile steril toprak karışımını kullanabilirsiniz. Yakınınızdaki bir park veya bahçeden alacağınız toprağı bir fırın tepsisinde 120 derecede yaklaşık 30 dakika fırınlayarak steril toprağınızı kendiniz de hazırlayabilirsiniz.

Hangi Tohumu Ekmeli, Ne Yetiştirmeli?

Hangi Tohumu Ekmeli
Fotoğraf / Francesco Gallarotti

 

Nane, maydanoz, fesleğen ve biberiye gibi aromatik bitkiler, balkon bahçeciliğine kolay bir başlangıç yapmanız için idealdir. Aromatik bitkiler küçük topraklarda hızlı büyür. Pazardan aldığınız canlı bir dalı suyun içine koyup, belli aralıklarla suyunu değiştirerek aromatik bitkinizi kolayca dikime hazır hale getirebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise hazır paketlerde satılan tohumlardır. 

Otların haricinde balkonda kolay yetişen sebzelerin başında domates ve soğan gelir. Tadı hoşunuza giden bir domatesin çekirdeklerini ayırıp kurutursanız, domates tohumunuz hazır demektir. Yeşillenmeye başlayan bir soğanı toprağa gömerseniz, bitkiyi yetiştirmek için sadece düzenli olarak sulamanız gerekir. 

Bitkiler Nasıl Sulanmalı?

Bitkiler Nasıl Sulanmalı?
Fotoğraf / Jason Leung

 

Yeni ektiğiniz fidelerin tutması için ilk hafta susuz kalmamalarına özellikle dikkat etmelisiniz. Ancak fazla sulamaktan kaçının. Toprağın yüzeyi nemli kalacak şekilde su vermek yeterli olacaktır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, sebze ve meyveleriniz çiçek açtıkları dönemde sulamayı bir miktar arttırmanız. Meyve verdikten sonra ise toprağı kurutmayacak kadar su vermeye devam etmelisiniz. Son olarak güneşin direkt  gelmediği sabah ve akşam saatleri sulama için idealdir. Sularken bitkilerinizle sohbet etmeyi unutmayın…