Giyim, ayakkabı ve aksesuarlar için en büyük çevrimiçi ikinci el giyim alışverişi platformlarından biri olan ThredUp 2025 Yeniden Satış Raporu’nu yayınladı. Çalışmalar üçüncü taraf perakende analitiği firması GlobalData tarafından yürütüldü. Raporun bulguları, GlobalData’nın pazar boyutlandırma ve büyüme tahminlerine, 18 yaş üstü 3.034 ABD tüketicisine yönelik anket çalışmalarına ve 50 büyük ABD moda perakendecisi ve markasına yönelik anket çalışmalarının sonuçlarını içeriyor.
İkinci El Giyim Sektörü Geleceği
İkinci el giyim, özellikle ekonomik baskılar, çevresel kaygılar ve değişen tüketici alışkanlıklarının evrim geçirmeye devam etmesiyle birlikte niş bir kategori olmaktan çıkıp ana akım bir alışveriş seçeneği haline geldi. ThredUP rapor sonuçlarına göre ikinci el giyim piyasası geleceğine dair öngörüler şöyle;
- Küresel ikinci el giyim pazarının 2029 yılına kadar %10’luk bileşik yıllık büyüme oranıyla 367 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
- ABD’de ikinci el giyim pazarının 2029 yılına kadar 74 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
İkinci El Kıyafet Tercih Etmenin Faydaları
Peki, neden ikinci el kıyafet? Tüketici davranışında sıfır kıyafetlerdense ikinci el giyime yönlenme akımı, özellikle enflasyon ve yeni giyim ürünlerinin artan maliyetlerinin farklı gelir seviyelerindeki tüketicileri etkilemesiyle birlikte, ikinci el kıyafetlerin artan finansal cazibesini gösteriyor.
Maliyet avantajının yanında ikinci el giyime yönelim sürdürülebilirlik konusunda artan tüketici farkındalığının da bir yansıması. İnsanlar satın aldıklarının çevresel etkisi konusunda daha bilinçli hale geldikçe ikinci el alışveriş cazibesi de artıyor. İkinci el giyim tercih etmek hem bütçe hem de çevre dostu bir seçenek yani ikinci el giyimin faydaları say say bitmiyor. İkinci el alışveriş sürdürülebilir modanın da anahtarı!
Raporda tüketicilerin %74’ünün ikinci el kıyafet satın almanın çevre için daha iyi olduğuna inandığı, %68’inin ise bunu atığı azaltmanın bir yolu olarak gördüğü vurgulanıyor. Bu istatistikler, satın alma kararlarını değerleriyle uyumlu hale getirmek isteyen tüketiciler için erişilebilir ve sorumlu bir seçenek olarak yeniden satışın artmasıyla sürdürülebilir alışveriş tercihlerine yönelik açık bir tercihi işaret ediyor.
Üretici ve Tüketicinin Fikirleri
Rapor sonuçlarına göre ikinci el alışverişini hem üretici hem de tüketici tarafından farklı sebeplerden dolayı daha çok tercih edileceği öngörülüyor. Araştırmaların sonuçlarında; genç nesil alışverişçilerin %39’unun son 12 ayda bir sosyal ticaret platformundan ikinci el giyim satın aldığı; tüketicilerin genelinin ise %28’inin bunu yaptığı bilgisi yer alıyor.
- Tüketicilerin %59’u, gümrük vergileri ve ticaretle ilgili yeni hükümet politikalarının giyim eşyalarını daha pahalı hale getirmesi durumunda, ikinci el gibi daha uygun fiyatlı seçenekler arayacaklarını söylüyor. Bu tercih, %69 ile Y kuşağı arasında en yüksek.
- Tüketiciler önümüzdeki 12 ayda giyim bütçelerinin %34’ünü ikinci el ürünlere harcamayı planlıyor. Bu tercih, ikinci el ürünlere neredeyse yarısını (%46) harcayacaklarını söyleyen genç nesiller (Z Kuşağı ve Y Kuşağı) arasında daha yüksek.
- Perakende yöneticilerinin %44’ü ithal mallara olan bağımlılığı azaltmanın yollarını ararken, perakende yöneticilerinin %54’ü olası gümrük vergilerindeki dalgalanmalara karşı yeniden satışın daha istikrarlı ve öngörülebilir bir giyim kaynağı sunduğuna inanıyor.
Raporda belirlenen bir diğer dikkat çekici eğilim, daha genç tüketicilerin ikinci el pazarına katılımının artması. İkinci el satın alma fikri uzun zamandır yaşlı nesiller arasında popüler olsa da daha genç alışverişçiler (özellikle Z Kuşağı ve Y Kuşağı) mevcut on yılda yeniden satışın büyümesini yönlendiriyor. Rapordaki sonuçlarda, Z Kuşağı tüketicilerinin %51’inin ikinci el kıyafet satın aldığı ve %46’sının gelecekte yeniden satın almaya açık olduğu görülüyor.
Bu rakamlar, yeniden satış pazarının artık marjinal bir sektör olmadığını, moda endüstrisinin ana akım bir parçası haline geldiğini ve farklı yaş gruplarındaki geniş bir alıcı kitlesine hitap ettiğini gösteriyor.
