Geleceği Onlar Şekillendirecek: Alfa Kuşağı Kimdir?

Geleceği Onlar Şekillendirecek: Alfa Kuşağı Kimdir?

Güncelleme Tarihi: 9 Şubat 2024

Yıllar yılı kuşak çatışması hep konuşuldu. Hatta bu kuşaklar arasındaki ayrımı belirlemek için isimler bile verildi. X, Y ve Z kuşaklarını biliyoruz. Fakat şimdi yepyeni bir kuşak daha karşımızda. Alfa kuşağı olarak adlandırılan bu yeni nesil, dijital çağın tamamen içine doğuyor ve geleceğimizi şekillendirmeye aday. Henüz aşina olmadığımız alfa kuşağı kimdir, gelin birlikte bakalım. 

Alfa Kuşağı Hangi Yıllar Arasında? Yaş Aralığı Kaç? 

Öncelikle lafı fazla uzatmadan hemen sorunun yanıtını verelim. Alfa Kuşağı terimi, uluslararası literatürde 2010 ve sonrasında doğanlar için kullanılıyor. Ancak bazı kaynaklarda Alfa Kuşağı’nın başlangıcı için 2016 yılı da tercih ediliyor.

Z kuşağı ile alfabemiz bitmişti. Bu nedenle yeni bir nesil için yeni bir isme ihtiyacımız vardı. İlk kez Avustralyalı fütürist Mark McCrindle tarafından ortaya çıkan Alfa Kuşağı kavramı, kısa sürede kabul gördü. 

Diğer kuşaklarla ilgili yılları kısaca hatırlamak gerekirse:

Sessiz Nesil1945 ve öncesi
Baby Boomer Kuşağı1946 – 1964
X Kuşağı1965 – 1979
Y Kuşağı1980 – 1994
Z Kuşağı1995 – 2009
Alfa Kuşağı 2010 ve sonrası

Alfa kuşağı henüz çok yeni bir kavram olması nedeniyle başlangıç tarihi konusunda tartışmalar sürüyor. Birçok medya kaynağı 2010-2011 yıllarını alfa kuşağı olarak kabul ederken Z kuşağının 2012-2015 tarihlerinde bittiğini savunan görüşte olanlar ise alfa kuşağının 2013 veya 2016 tarihinde doğduğunu düşünüyor. Henüz içerisindeyken kuşağa isim verilmesi nedeniyle ortaya çıkan bu anlaşmazlıklar, ilerleyen tarihlerde uzmanların ortak bir görüş üzerinde uzlaşması ile son bulabilir. 

Tüm bunların dışında günümüzde sayıları oldukça az olsa da dünyada her hafta iki buçuk milyon insanın doğduğu göz önünde bulundurulduğunda alfa kuşağının nüfusunun 2025 yılında iki milyara yaklaşması bekleniyor. Bu da gelecekte bu neslin dünyanın şekillenmesi ile ilgili ne kadar önemli bir role sahip olacağını gözler önüne seriyor. 

Alfa Kuşağı Özellikleri Nelerdir?

Alfa Kuşağı

Alfa kuşağı hangi yıllar kapsamında sorusuna 2010-2025 aralığını kapsayan 15 yıl gösteriliyor. Bu durumda da alfa kuşağının en büyük üyesinin şu an 12 yaşında olduğunu görebiliyoruz. Alfa kuşağının ardından ise beta kuşağı, sonrasında ise gama ve delta kuşakları gelecek. Bir düşünsenize alfalar, 2040-2054 yıllarında doğacak gama kuşağının anne babaları olacak. 

Bu jenerasyon üzerinde yapılan bazı incelemelere göre ortaya çıkan sonuçlar, alfa çocukların diğer kuşaklara kıyasla daha uzun sürecek bir eğitim alacaklarını, iş hayatına daha geç atılacaklarını ve daha geç çocuk sahibi olacaklarını ortaya koyuyor. Ayrıca eğitim hayatları konvansiyonel tutumdan uzak, çevrim içi öğrenme metodu ile gerçekleşecek ve Covid-19 koşullarının hızlandırması ile gerçekleşiyor bile. Neticede onlar, alfa olarak tanımlanmalarının yanında pandemi çocukları da… 

Alfa kuşağının ek olarak en girişimci nesil olması bekleniyor. Hayatlarının çok erken dönemlerinde bilgi ve kaynağa ulaşabilme becerileri, dolaylı yoldan bu sonucu getiriyor. 

İşte alfa kuşağı özellikleri…

  • Çok çabuk sıkılıyor olmaları oldukça belirgindir. Özellikle tek bir duyu organına hitap eden herhangi bir eylemde uzun süre kalmak istemez, hemen sıkılırlar.
  • Alfa kuşağı bireyler, kolaya ve rahata düşkündür. Daha aceleci ve sabırsız nitelikler gösterirler. Kendine odaklı bir kuşak olması dikkat çeker. 
  • Teknolojinin oldukça içindedirler. Daha çok sanal ortamda vakit geçirme eğiliminde olup insanlarla daha kısıtlı bir iletişim kurarlar. Kısaca ekran kuşağı olarak da adlandırılan alfa kuşağının ekranlara bağlanma oranları oldukça yüksektir.
  • Teknolojinin çok hızlı şekilde gelişiyor olmasına da alfalar, çok hızlı bir şekilde uyum sağlarlar.
  • Alfa kuşağında hız önemli olduğundan aradıkları bilgiye hemen ulaşamadıklarında konudan kopma ya da uzaklaşma tavırları gösterebilirler.
  • Bu nesil, kendileri ile olan uyumlanmanın doğru şekilde ilerleyebilmesi adına anne babaları daima bir araştırma içinde bırakır. 
  • Kendilerinden önce gelen Z kuşağına kıyasla daha dikkatlidir. 
  • Tekrar davranışları gösterirler. İlgilerini çeken bir videoyu çok kez üst üste izleyebilirler. 
  • Alfa jenerasyonun çocuklarının her birinde bireysellik çok önde olabilir. Özellikle kendilerinden bir tane olduklarını düşünüp kendilerini bir numara görebilirler. 
  • İletişim kurma şekilleri de yazmak üzerine değil görsel ifadeler üzerine yoğunlaşır. Yazışmalarında daha ziyade emoji ve ses kayıtları tercih ederler. Dijital okuryazarlık becerileri daha gelişkindir. Sosyal becerilerde aynı başarıyı gösteremeyebilirler.
  • Dijital çağın içine doğduklarından teknolojik ürünler, akıllı telefonlar ve sanallık onlar için yaşamlarının doğal bir parçası olacak. 
  • Diğer kuşaklara oranla konuşma yetilerini daha az kullanacakları düşünülür. 
  • Dokunarak, görerek ya da seçerek alışveriş yapmaktansa daha çok online alışverişe yönelmeleri beklenir.
  • Robot teknolojisinin yabancılığını çekmedikleri, hayat akışları içinde yerini alan bir öge haline geleceği beklenir. Ayrıca bu kuşağın otonom robotlarla arkadaşlık kurmaları dahi öngörülür.

Alfa Kuşağı Neden Farklı?

Kuşaklar arası farklılıkların temel nedeni, aslında bu nesillerin çocukken karşı karşıya oldukları dünya düzeniyle ilgili. Teknolojinin gelişimi, sosyal hayatın yeniden şekillenmesi, eğitim sistemlerindeki farklılıklar gibi pek çok etmen, nesiller arasında farklılıklar doğuruyor. Yukarıdaki videoda nesillerin temel özelliklerini anlatan keyifli bir animasyona ulaşabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Amina Filkins