Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Çocukken ne kadar da mutluyduk öyle değil mi? Çoğu insan, bu durumu çocukken daha az derdimizin ve sorumluluğumuzun olmasına bağlasa da aslında bu o kadar da doğru değil. Çocukların basit görünen dertleri aslında onlar için en az biz yetişkinlerin dertleri kadar önemli. Her canlının dünyadaki subjektif deneyimi, onlar için en değerli şeydir. Buna rağmen heyecan ve mutlulukla özdeşleştirilir çocukluk. Yetişkinlerden çok çocuklar gülümser bize yollarda. Bir çocuğun saf ve heyecan dolu dünyası onun yüzüne yansır ve bulaşıcıdır. Bu da hayat hakkında çocukken bildiğimiz, sonra bir şekilde unuttuğumuz ya da bastırdığımız çok fazla şeyin olduğunu gösterir. İşte ne kadar büyürsek büyüyelim içimizdeki çocuğu hatırlamamızı sağlayacak, çocuklardan öğrenebileceğimiz hayat dersleri… 

Hayatı Düşe Kalka Öğrenmekte Bir Sorun Yoktur!

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Fotoğraf: Alexander Dummer

Çocuklar, düştüklerinde ağlar ama kalkıp denemeye devam ederler. Hata yapar, deneyerek yollarını bulurlar ve bunda sorun yoktur. Eee ne de olsa çocuklar düşe kalka öğrenir! Fakat düşmek büyüdükçe bir tabuya dönüşür. Hata yapmak öğrenmenin bir adımındansa beceriksizlik olarak görülür ve suçluluk, korku gibi duygularla eşleştirilir. Kişinin kendisine ve diğer hiçbir canlıya zarar vermeyecek hatalardan korktuğu için yoluna devam edememesi, mutluluğun önünde duran engellerden değil midir? Halbuki çocuklar gibi yetişkinler de düşe kalka öğrenirler ve bu gayet normaldir!

Merak Kediyi Güçlendirir

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Fotoğraf: Edi Libedinski

“Merak kediyi öldürür” derler. Oysa merak, bir çocuğun dünyası için çok önemli bir duygudur. Çocuklar tereddüt etmeden dünyaya kollarını açarlar. Algıları her daim yeni şeylere, detaylara ve duygulara açıktır. Daha önce kendinize hiç sormadığınız bir soruyu küçük bir çocuktan duyabilirsiniz. 

Bu sorular, yetişkinler için önemsiz gelse aslında çok değerlidir ve çocukların bu sorularını bastırmak, geçiştirmek ve yeni tecrübelerden onları mahrum bırakmak son derece tehlikelidir. Fakat büyüdükçe bize olan şey de budur. Çok soru sormak tehlikelidir, saçmadır ve hatta insanı delirtir bile topluma göre… 

Sadece izin verildiği ölçüde ve pratik kaygılarla merak etmeye başlar çoğumuz yaş aldıkça. Ancak merak duygusunun baskılanması, çocuklar için ne kadar tehlikeliyse yetişkinler için de o kadar tehlikelidir. Çünkü hayatta ne keşfedilecek şeyler biter ne de soracak sorular! Ayrıca merak kediyi öldürmez, güçlendirir!

Mutluluk Basit Şeylerde Saklıdır

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Fotoğraf: Leo Rivas

Çocukların mutlu olmak için ne paraya ne pahalı oyuncaklara ihtiyaçları vardır. Çocuklar yolda buldukları bir taşla ya da birtakım şekillere benzettikleri bulutlarla bile mutlu olurlar. Büyüdükçe neyle mutlu olunup neyle mutsuz olunacağı öğretilir. Bizlerse sahip olduğumuzda mutlu olacağımıza inandığımız şeylerin arkasından koşarken detayları kaçırır, “basit” sözcüğünü kötü anlamlarda kullanmaya başlarız. Oysa mutluluk basit detaylarda saklıdır… 

Anı Yaşamak Hayatı Yaşamaktır

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Fotoğraf: Robert Collins

Çocuklar, anı yaşamanın ustalarıdır. Onlar için her gün yeni bir başlangıç, tanıdık gelmeyen her şey yeni bir maceradır. Çocukluğunuzu hatırlayın. Geçmişi ya da geleceği düşünerek yaşadığınızı hatırlıyor musunuz? Anda kalabilme yetisini, basit şeylerle mutlu olabileceğimizi unuttuğumuz an kaybettik belki de. Geçmişin pişmanlıkları ya da geleceğin endişeleri, sonunda mutlu olacağımıza inandırıldığımız yolu düz bir çizgi olarak gördüğümüzden kaynaklanıyor olabilir mi? Halbuki var olan sadece “şu an” ve belli ki çocuklar bunun farkında!

Yargılamadan Yaşamak Bizi Özgürleştirir

Çocuklardan Öğrenebileceğimiz 5 Hayat Dersi

Fotoğraf: Nathan Dumlao

Çocukluğunuzdaki yakın arkadaşlarınızı neye göre seçtiğinizi hatırlıyor musunuz? Çocuklar, arkadaşlarını giydikleri kıyafetlere, ten renklerine, ekonomik durumlarına ya da sosyal statülerine göre seçmezler. Çocuklar insanlara ve olaylara onları yargılamadan, hislerine güvenerek yaklaşırlar. Yargılamak sonradan öğrenilir. Toplumun normlarıyla, sorgulamadan vardığımız her yargı, bizi gerçekten uzaklaştırdığı gibi, yeni tecrübelerden alıkoyar ve merak duygumuzu köreltir. Çocuklar bizlere, yargılarımızı sorgulamamız gerektiğini hatırlatırlar. 

İçimizdeki çocuk da dahil tüm çocukların Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun!

Kapak Fotoğrafı: Leo Rivas