Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar

Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar

İlham verici kitabı Life’s Little Instruction Book ile tanıdığımız Amerikalı yazar Jackson Brown, “Dünya, sonsuzluk içinde küçük bir parantezdir.” diyor. Ancak başka bir gezegende yeni bir hayat mümkün olmadığı sürece Dünya, yegane evimiz. Dolayısıyla hepimiz ekosistemin sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamakla sorumluyuz. Daha çevreci yaşam koşulları adına uygulayabileceğimiz pek çok husus var. Bunlardan biri çevresel sürdürülebilirlik için bağış yapılabilecek kurumlar aracılığıyla ekolojiye katma değer sunmak olabilir. 

Günümüzde çevre etiği, küresel ısıtma, iklim krizi, sürdürülebilirlik, kültürel miras ve atık yönetimi gibi konularda varlık gösteren sivil toplum kuruluşları var. Biz de sizler için duyarlı kişilerin desteğini esirgemediği STK’ları ve bu oluşumlar aracılığıyla bağış yapabileceğiniz alanları derledik. O halde bir bağış konusu seçin, yeryüzü için harekete geçin, değişimin bir parçası olun ve kendinizi daha iyi hissedin…

ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)

Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar
Bağış yapılabilecek kurumlar: ÇEKÜL

Fotoğraf: Acropolis

1990 yılında vakıf statüsünde kurulan ÇEKÜL, Türkiye’nin doğal, tarihsel ve kültürel varlıklarını korumak amacıyla çalışmalarını yürütüyor. Doğa-kültür-insan etkileşiminin önemini birincil plana alan STK, “Doğa ve kültürle varız.” sloganıyla çok sayıda proje gerçekleştirdi. Anadolu kentlerinde faaliyete soktuğu önemli çalışmalarla adından bahsettiren ÇEKÜL’ün ciddi oranda gönüllü temsilcisi var. 

Siz de geleceğe bırakacağımız kültürel mirasın korunması ve aktarılması hususuna destek olmak isterseniz ilgili bağış sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı)

Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar
Bağış yapılabilecek kurumlar: TEMA

Fotoğraf: Noah-Busche

TEMA, Türkiye’nin iki saygın iş adamı Hayrettin Karaca ve A. Nihat Gökyiğit’in girişimleri ile 11 Eylül 1992 tarihinde kuruldu. Ana hedefi Türkiye’yi tehdit eden çölleşme ve erozyonla mücadelede gereken farkındalığı sağlamak, toprağı korumak, ağaçlandırma yapmak, çözüm odaklı projeler geliştirmek ve doğal varlıkları korumak olan vakıf, tüm bu uğraşlarının bir devlet politikasına dönüşmesi için önemli temeller attı. 

TEMA Vakfı aracılığıyla sevdiklerinize ve doğaya verdiğiniz değeri birbirinden anlamlı bağışlarla ifade edebilirsiniz. Doğayı korumak ve orman varlığını artırmak için yapılan fidan dikimi etkinliklerinde başrolü oynayan TEMA’nın genel bağış konularına ve bağış sayfası linkine buradan ulaşabilirsiniz. 

DOÇEV (Doğa ve Çevre Vakfı)

Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar
Bağış yapılabilecek kurumlar: DOÇEV

Fotoğraf: Hung-Tran

1996 yılında kurulan DOÇEV, doğal dengenin korunması ve çevresel sürdürülebilirliğin devam ettirilebilmesi, ekolojik sistemin iyileştirilmesi, iklim krizine karşı önlemler alınması ve çevre konusunda toplumsal bilincin artırılması amaçlarıyla çalışmalarına devam ediyor. DOÇEV, tüm bu amaçlarını gerçekleştirmek için atık yönetimi, çevre eğitimi ve ağaçlandırma konularında faaliyetler yürütüyor. Kurum, özellikle uygulama projeleri ile öne çıkıyor.

Çevresel sürdürülebilirlik için bağış yapılabilecek kurumlar arayışındaysanız DOÇEV’in bağış ile ilgili olan internet sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. 

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)

Çevresel Sürdürülebilirlik İçin Bağış Yapılabilecek Kurumlar
Bağış yapılabilecek kurumlar: WWF Türkiye

Fotoğraf: Photoholgic

Kuruluşu 1975 yılına dayanan vakıf, ilk olarak Doğal Hayatı Koruma Derneği ile yoluna başladı. 1996 yılında ise Doğal Hayatı Koruma Vakfı olarak mücadelesine devam etti. 2001 yılında da 100’den fazla ülkede dünyayı korumak için çalışan WWF’in bir parçası haline geldi ve vakfın Türkiye ofisi olarak faaliyetlerini yürütmeye başladı. 

İnsanın çevreyle uyum içinde olduğu bir düzenin oluşması için varlık gösteren WWF-Türkiye; çevresel kirliliğin önüne geçmek, ülkenin biyolojik zenginliğini korumak, aşırı tüketimin azaltılmasını ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak gayesiyle birçok proje hayata geçiriyor. WWF- Türkiye, etkinliklerini yaban hayatı, tatlı su, denizler, gıda, iklim ve enerji, ormanlar olmak üzere altı ana başlıkta yürütüyor.

WWF-Türkiye’ye destek olmak, dünyanın değişim ve dönüşümüne katkı sunmak istiyorsanız vakfın bağış konularına buradan ulaşabilirsiniz. Nesli tehdit altındaki bir hayvan türünü evlat edinip yaşam alanlarının korunmasına destek verebileceğiniz evlat edinme bağışından tutun da düzenli bağış, mutlu gün bağışları ve genel bağış olarak nitelendirilen ana konulara desteğinizi iletebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Andriyko Podilnyk