Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021
Paket servis, internetin gelişmesiyle birlikte sürekli kullandığımız bir yöntem haline geldi. Son iki senedir pandemi ile mücadele ederken paket servise olan ilgi de bir hayli arttı. Yapılan istatistiksel araştırmalara göre paket servis, pandemi döneminde %60 oranında artış gösterdi. Peki restoranlar, firmalar ve lojistik şirketleri, paket serviste sürdürülebilirlik konusunda ne gibi çalışmalar yapıyor? Çevre dostu paket servis gerçekten mümkün mü?
Ulaştırmada Yeşil Adım: Bisikletli Kuryeler
Görsel: Free-Photos
Paket serviste doğaya en büyük zarar ulaştırma kısmında yaşanıyor. Sipariş sayısı arttıkça motorlu kuryeler vızır vızır sokaklarda dolaşmaya başladı. Motosiklet, arabalara göre çok daha az karbon salınımına sebep olsa da yine de bu araçların egzozlarından zehir saçılmaya devam ediyor.
Motorlu kuryelik, son yıllardaki en tehlikeli mesleklerden biri haline geldi. Son iki yılda motorlu kurye ölümleri tam tamına 10 kat arttı. Bunun en büyük sebebi yine biz, yani müşteriler. Her zaman siparişimizi daha hızlı almak istediğimiz için restoranlar tarafından çalışanlara büyük bir baskı uygulanıyor. Haliyle tehlikeli şekilde sürmek zorunda kalan çalışanlar, ölümlü kazalara sebep oluyor.
Restoranların bu konuda atabileceği en iyi adım, elektrikli motosikletler kullanmak veya tamamiyle bisiklet ile lojistiği sağlamak olmalı. Örneğin Milano’da yapılan bir etkinlikte tanıtılan kargo bisikletleri, hem taşınan ürün için güvenli hem de tamamen doğa dostu. Bisikletle nasıl sipariş teslim edilir diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Merak etmeyin, bunun dünyada birçok örneği var. Londra merkezli olan Deliveroo adlı teknoloji şirketinin dünya çapında 25.000’den fazla bisikletli kuryesi bulunuyor.
Biz müşteriler ise en azından yakınımızda bulunan restoranlardan siparişimizi kendimiz alabiliriz. Böylece hem gereksiz lojistik zararlarından kurtuluruz hem de sevdiğimiz restoranlara yardımcı olabiliriz. Çünkü çoğumuzun kullandığı online yemek uygulamaları, restoranlardan yüksek komisyon alıyor. Üstüne üstlük servis masrafı da cabası. Eğer telefonla ulaşıp, hazırlandıktan sonra siparişimizi kendimiz alacağımızı söylersek hiçbir restoran buna hayır demez.
Sürdürülebilir Paketleme
Görsel: Filmbetrachter
Dünyada yıllık 300 milyon ton civarında plastik kullanılıyor. Bunların altı milyon tonu, denizlere ve nehirlere karışıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere ambalaj ve paketlemede de sıkça plastik kullanılıyor. Paket serviste sürdürülebilirlik için en önemli silahımız ise ekolojik ambalajlar.
Bugün birçok restoran, sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde ekolojik ambalajlar kullanıyor. Geri dönüşümü rahatça yapılabilen bez çantalar, karton paketler ve bitkilerden üretilen doğal torbalar ile paket servis yapılan yemeklerde sürdürülebilirlik sağlanıyor.
Çevre dostu paket servis için diğer bir çözüm ise ambalaj ve paket kullanmamak. Bugün sıkça kullandığımız Yemeksepeti, Getir gibi uygulamaların her siparişi için “Servis istemiyorum” seçeneği bulunuyor. Bu şekilde restorandan poşet, çatal, kaşık gibi ürünleri istemediğinizi belirterek doğayı koruyabilirsiniz.
Yakın zamanda ise bazı restoranlar, plastik kaplar kullanmak yerine siparişlerini sefer tası, toprak güveçler ile servis ediyor. Bu şekilde sıfır atık politikasına uygun olarak servis ürünleri tekrardan kullanılabiliyor. Örneğin Nişantaşı’nda hizmet veren bir restoran, depozitolu olarak yemeklerini sefer tasları ile servis ediyor. Restoran şefinin açıklamalarına göre müşteriler bu hizmetten bir hayli memnun.
İsrafa Dur De!
Görsel: Pxfuel commons
Restoranların sıkça gündemin olan diğer bir konu ise israf. Örneğin bir araştırmaya göre Türkiye’de her yıl 18,8 milyon gıda çöpe gidiyor! Daha sürdürülebilir bir yemek sektörü için bu israfı engellememiz gerekiyor. Bunun için en iyi çözümlerden biri restoranların, müşteriler için porsiyon çeşitlerinde seçenekleri artırması olabilir. Çünkü restoranlar arası artan rekabet sebebiyle günden güne porsiyon miktarları da artıyor. Örneğin Türkiye’de en çok tercih edilen paket servis yemeklerinden olan döner dürümde boyutlar çıldırmış durumda. Restoranlar artık 100 santime kadar varan dürümler yapıyor. Tahmin edebileceğiniz üzere normal bir insanın bu büyüklükteki dürümü bitirmesi ise çok zor. Sonuç olarak sipariş verdiğimiz bir adet dürümün bile yarısına yakını çöpe gidiyor. Çöpe giden her yiyecek, gıda sektörünün çevreye verdiği zararın artması anlamına geliyor. Bu gibi sebepler nedeniyle yemek siparişi verirken yiyebileceğiniz kadar porsiyonları seçerek çevre dostu paket servis uygulamalarına destek verebilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Stockvault