Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2023
Sürdürülebilirlik kavramı, son yıllarda bilim camiasının gündemine de hızlı bir giriş yaptı. Dünyanın daha iyi bir geleceğe sahip olmasını sağlamak isteyen bilim insanları, bu amaca yönelik pek çok yaratıcı sürdürülebilirlik fikirleri geliştirdi. İşte bu fikirler arasından sizin için hazırladığımız derleme…
Rüzgardan Enerji Üreten Drone
SailDrone adlı kuruluşun geliştirdiği insansız deniz aracı, okyanuslardaki güçlü rüzgar akımlarından enerji üretmek için kullanılıyor. Temelde bir rüzgar türbini olan aracın en güçlü özelliği, insansız bir şekilde özgürce denizde hareket edebilmesi.
Hem tamamen otonom bir şekilde hem de insan kontrolü ile yönetilebilen araç, aslında bir bilgi toplama aracı. Büyük gemilerin tonlarca karbondioksit salınımına sebep olarak yaptıkları keşif ve tarama gezilerinin etkilerini azaltmak amacıyla yapıldı. Okyanusun en ıssız bölgelerinden kutuplara kadar görev yapabiliyor. Okyanusların hala büyük bir kısmını keşfetmediğimiz düşünülürse SailDrone, büyük keşiflere öncü olabilir.
Elektrikli Araçlar İçin Değiştirilebilen Batarya
Elektrikli araçlar için yeni bir batarya sistemi geliştiren Tayvan’lı start-up Gogoro, enerji tüketimini büyük ölçüde azaltıyor.
Elektrikli aracınızın bataryası biterse şehrin belli bölgelerine yerleştirilen batarya ünitelerine gidip şarjı biten bataryanızı koyup yerine tamamen şarj olmuş bataryayı alabiliyorsunuz.
Konu enerji tüketimi olduğu zaman toplu yapılan işlemler her zaman bireysel yapılan işlemlerden daha verimli oluyor. Şirketin CEO’su Horace Luke’a göre kurulan batarya üniteleri sayesinde evlerimizde elektrikli araçları şarj etmek için harcadığımız enerjiden çok daha az enerji harcıyoruz. Şirketin ayrıca paylaşımlı elektrikli bisiklet ve scooter servisi de bulunuyor.
Ekoloji Dostu Date App
Yaratıcı sürdürülebilirlik fikirleri arasında bir diğer inovasyon da Hindistan’dan! Ülkede faaliyet gösteren Trulymadly adlı flört uygulaması, kullanıcılarını ekoloji dostu olmaya davet ediyor. Yeni geliştirdikleri bir özellik olan “çift hedefleri” adlı projeleri ise şahane! Yeni tanışan bir çifti ilk buluşma için fidan ekmeye yönlendiren uygulama, bu yöntemleri sayesinde Hindistan’da 30 şehirde 20 binden fazla fidan dikilmesine vesile oldu. Bir çift tanıştığı zaman uygulama onlara fidan dikebilecekleri bölgenin koordinatlarını ve fidan ekimi talimatlarını gönderiyor.
Sadece Zararlı Otları Hedef Alan Zehirleme Aracı
Tarımdaki en büyük sorunlardan biri olan zararlı otların öldürülmesi, dünyada her yıl milyonlarca dolarlık zarara sebep oluyor. Tarım araçlarımızın birçoğu direkt olarak otları hedef alamadığı için hem gereksiz mahsul kaybına sebep oluyor hem de tarım alanlarındaki zararlı toksikleri artırıyor.
Yeni Zelanda’dan Zene Krige adlı kadın girişimci, geliştirdiği araç sayesinde tarlalarda zararlı otları tespit edip yalnızca onların üzerine zehir ilacı sıkan bir araç geliştirdi. Geliştirdiği bu araç verimlilik açısından oldukça faydalı olduğu gibi tarım arazilerimizin sürdürülebilirliğini korumada büyük önem taşıyor.
Taşınabilir Plastik Tarayıcı
Jerry de Vos, geliştirdiği plastik tarayıcısı sayesinde neredeyse tüm plastik türlerini ve geri dönüştürme oranlarını tarayabiliyor. Bildiğiniz üzere plastik, aslında tam anlamıyla geri dönüştürülebilen bir materyal değil. Fakat farklı plastik türlerinin farklı oranlarda geri dönüşüm imkanı bulunuyor.
Geri dönüşüm tesislerindeki en büyük sorunlardan biri de plastiklerin ayrıştırılması. Jerry, plastik tarayıcısı sayesinde türleri belirleyerek geri dönüşüm tesislerindeki verimliliği artırmayı amaçlıyor.
Kapak Fotoğrafı: Hippopx