Balkon Bahçeciliği: Domates, Marul ve Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Farklı bir sene, farklı bir yaz yaşıyoruz. Mesafeler, sınırlar ve dışarı çıkmaya endişe duyduğumuz günler. Yine de öğretici bir tarafı da var elbet bugünlerin. 

Balkon bahçeciliğinin iyice popüler olduğu bu dönemde yaz sofralarının vazgeçilmez üç lezzetini; domates, marul ve maydanozu balkonunuzda nasıl yetiştirebileceğinizi anlatıyoruz.

Her Öğünde Baş Tacı Domatesler

Fotoğraf / Slejven Djurakovic

 

Domates ekimi için ilk adım tohumları çimlendirmekten geçiyor. Çiçekçilerden veya yapı marketlerden bulabileceğiniz çimlenme tepsisini veya plastik bardaklarınızı toprak ile doldurun. Doldurduğunuz toprağın üst kısmını hafifçe açıp domates tohumlarınızı ekin ve üstlerini 1 cm kadar toprakla kapatın. Tohumların çok derinde olmaması gerekiyor, bu sebeple 1 cm çimlenmeleri için ideal bir derinlik. Hazırladığınız tohumları karanlık bir alanda bekletirseniz çimlenmeyi hızlandırabilirsiniz. Ayrıca çimlenme süresince toprağın hep nemli olması gerekiyor. 

Tohumlarınız çimlenmeye başlayınca onları güneş gören bir yere alıp, 1 hafta daha çimlenme tepsisinde bekletmelisiniz. Çimlenmesi tamamlanan domates fideleriniz artık saksıya geçmeye hazır. Biraz gübre ekleyip toprakla doldurduğunuz saksılarınızda 2-3 cm derinlikte açacağınız boşluklara nazikçe domates fidelerinizi yerleştirip, boşlukları yine toprakla örtün. 

Fidelerinizi saksıya aldıktan sonra dikkat edeceğiniz önemli bir detay da sulama rutinini oluşturmak. Güneş ışınlarının dik gelmediği sabah saatleri sulama için en uygun saatler. Yaklaşık 2-3 hafta içinde domates fideleriniz önce çiçeklenecek, ardından da meyve verecektir. Meyveleri gördükten sonra saksınızı daha fazla güneş alan bir yere taşıyabilirsiniz. Böylece domatesleriniz daha hızlı kırmızı rengini alır ve lezzetlenir. 

Taptaze Marullar Elinizin Altında

Fotoğraf / Adolfo Félix

 

Saksıda yetiştirebileceğiniz bir diğer sebze ise marul. Uzun dikdörtgen saksılarınız varsa yan yana birkaç marul ekebilir veya küçük saksılarda tekli olarak yetiştirebilirsiniz. Torf ve gübre bakımından zengin bir toprak hazırlarsanız marullarınız daha sağlıklı büyüyecektir.  Kullanacağınız tohumu ve toprağı yapı marketlerden kolayca bulabilirsiniz.

Tohumunuz, toprağınız ve saksınız hazır ise sıra geldi ekim ve sulama işlerine. Saksınızın içine yaklaşık 10-12 cm toprağı çok sıkıştırmadan yerleştirin. Ardından tohumları ekin ve üzerine 2-3 cm daha toprak ekleyin. Toprağınız çok ıslak olmasın ancak hep nemli kalmasına da özen gösterin. Güneş alan bir yere yerleştirdiğiniz marullarınız yaklaşık 1 hafta içinde çimlenmeye başlayacaktır. Sulamasına da dikkat ederseniz, kısa bir süre içinde tazecik marullarınız hazır olacaktır.

Balkonda Mis Kokulu Maydanozlar

Fotoğraf / David Todd McCarty

 

Maydanoz da marul gibi uyumlu, yetiştirilmesi kolay bir bitkidir. Salata ve yemeklere lezzet katan maydanozu yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel iki malzeme humuslu toprak ve tohum. Saksınızı üzerinde 7-8 cm boşluk kalacak şekilde toprakla doldurun. Ardından maydanoz tohumlarınızı homojen bir şekilde yerleştirip hafifçe üzerlerine bastırın. Toprağınızın nemli olmasına dikkat edin. Son olarak yerleştirdiğiniz tohumların üzerini 1 cm kadar toprakla örtün. Filizlenmesi marula göre biraz daha zaman alan maydanoz tohumlarınızı yağmurlama yöntemi ile sulamaya özen gösterin. Yaklaşık 2-2.5 hafta içinde filizlenmeye başlayacak olan bitkiniz 5 hafta içinde tüketime hazır olacaktır.