Dünyada 6.6 milyar insan akıllı telefon kullanıyor. Bu sayı, dünya nüfusunun neredeyse %84’üne denk. Hal böyleyken 21. yüzyılın en büyük teknolojik atılımı akıllı telefonlardır dersek pek de yanılmış olmayız. Ancak teknolojik atılım ne kadar büyük, akıllı telefonlar da ne kadar popüler olursa olsun, bu teknolojik aleti yalnızca kullanmayı biliyoruz. Halbuki üstümüze düşen sorumluluk bundan daha fazlası. Dünyamız ve kendimiz için yapmamız gereken, akıllı telefonlarımızı bilinçli bir şekilde kullanmak. O yüzden sürdürülebilir telefon kullanımı konusu, gündemimizde ne kadar yer edinirse o kadar iyi!
Telefon Ömrünü Uzatmak İçin Tavsiyeler

Telefon kullanımımızı daha sürdürülebilir bir hale getirmek için başvurabileceğimiz birçok yöntem bulunuyor. Sürdürülebilir telefon kullanımına geçmek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey, cihazınızı korumak. Böyle söyleyince kulağa garip gelebilir ancak elimizdeki teknolojik aletleri ne kadar özenli kullanırsak çevreye de o kadar fayda sağlıyoruz. Sonuçta tüketimi minimumda tutmaktan, eşyalarımızı uzun ömürlü kullanmaktan daha sürdürülebilir ne olabilir ki?
Madem öyle, telefonlarımızı korumak için neler yapabileceğimize göz atalım…
- Koruyucu kılıf ve ekran koruyucu kullanmaya dikkat edin.
- Ekran yanmalarını önlemek için parlaklık ayarını otomatik seçeneğinde tutun. Aynı zamanda telefonu karanlık modda kullanın.
- Telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakmayın. Cihazınızı ihtiyaç duymamasına rağmen elektrikle yüklemeye devam etmek, ömrünü ciddi oranda azaltır.
- Güncellemeleri yapmayı ve telefonunuzu virüslerden koruyan uygulamalar kullanmayı unutmayın
Telefonu Şarjı Yüzde Kaçtayken Takmalıyız?
Telefonların ömrünü uzatmak için en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de batarya yönetimi. Yanlış şekilde şarj edilen bataryaların ömrü azalıyor, haliyle telefonun kullanım süresi de kısalmış oluyor. Birçok üretici tarafından telefonu şarj etmek için tavsiye edilen şarj yüzdeleri bulunuyor.
Bu önerilere göre telefonunuzun batarya performansını artırmak için %40 ile %80 arasında pil ömrü bulunuyorken şarj etmeniz gerekiyor. Aynı zamanda telefon bataryasının %100’e kadar şarj edilmesi, uzun süreli telefon kullanımı konusunda önemli etkenlerden biri. Eğer telefonunuzu %100’e kadar şarj ederseniz bataryanın tüm ayarları sıfırlanıyor ve pilin şarj durumuyla ilgili çok daha sağlıklı bilgiler elde edebiliyorsunuz.
Telefonun Batarya Ömrünü Uzatmak İçin Ne Yapılabilir?

Telefonun batarya ömrünü uzatmak için tercih edebileceğiniz birçok yöntem bulunuyor. Akıllı telefonlarda ekranlardan sonra en çok arıza yaşanan komponentlerden olan bataryaları daha uzun süre kullanmak, sürdürülebilir telefon kullanımı için büyük önem arz ediyor.
Telefonlarda pil ömrünü uzatmak için en etkili yöntemler, daha etkin bir şarj kullanımı olarak öne çıkıyor. Yani telefonunuzun gereksiz özelliklerini ne kadar azaltırsanız günlük kullanım süreniz ve batarya ömrünüz de aynı derecede artış gösterir. Peki, daha uzun ömürlü batarya kullanımı için ne yapabilirsiniz?
- Telefonunuzun şarj yüzdesi hiçbir zaman %0’a inmemeli.
- Arka planda çalışan uygulamaları (Whatsapp, Telegram, Konum Servisleri) kapatın.
- Uygulamaların senkronizasyon özelliklerini kapalı hale getirin.
- Klavye sesini ve titreşimi kapatın.
- Şarj olurken telefonunuzu kullanmayın.
- Batarya ömrünü kontrol edebilmek için ek aplikasyonları kullanın.
Telefon Ekranını Korumak İçin Tavsiyeler
Akıllı telefonların batarya ile birlikte en hassas elemanlarından biri ekranlar olarak görülüyor. Son yıllarda gelişen ekran teknolojisiyle birlikte olası ekran zararlarında tamir maliyeti çok artabiliyor. Öte yandan ekran üretimi, akıllı telefonların karbon emisyonu oranında önemli bir yer teşkil ediyor. Sürdürülebilir telefon kullanımı için ekranınızı korumanız gerekiyor. Telefonun ömrünü uzatmak için tercih edebileceğiniz bazı ekran koruma yöntemleri şunlar:
- Telefon üreticisi tarafından önerilen ekran koruyucuları kullanın.
- Telefonun ön yüzünü de kapatan kılıflar tercih edin.
- Telefonunuzu düşebilecek konumlara koymayın.
- Uyandığınızda uyku sersemliği ile yere düşürmemek için telefonunuzu yatağınızda bırakmayın.
- Eğer yalnızca telefonun arka tarafını koruyan kılıflar tercih ederseniz büyük ve ekranın önüne çıkan kılıflar tercih edin. Böylece telefonunuz yere düştüğünde kılıf ekran yere çarpmadan önce önleyici görevi görecektir.
Bellek Yönetimi İçin Tavsiyeler

Sürdürülebilir telefon kullanımı söz konusu olduğunda akıllı telefon içerisinde bulunan tüm parçaları çok daha uzun amaçlanır. Anakart, işlemci performansı ve iletişim aygıtlarının ömrünü uzatmak genellikle sizin elinizde olmasa da dolaylı olarak bu parçaları da daha optimal şekilde kullanmanın bir yöntemi var: Doğru bellek yönetimi!
Doğru bellek yönetimi sayesinde hem işlemcinizin hem de depolama aygıtınızın üstüne fazla yük binmesini engelleyebilir, elektronik parçalarının kullanım sürelerini uzatabilirsiniz. Peki, doğru bellek yönetimi için yapılması gerekenler neler?
- Telefonun dahili belleğine fazla yüklenmemek için harici depolama birimi kullanın (microSD, USB OTG).
- Uygulama önbelleklerini düzenli olarak temizleyin.
- Android veya iOS cihazınızda düzenli olarak bellek optimizasyonu yapın.
- Telefonlar için sunulan akıllı depolama seçeneğini aktif hale getirin.
- Fotoğraf ve video kaydetme ayarlarınızı, eğer ihtiyacınız yoksa en düşük çözünürlüğe getirin.
- Kullanılmayan uygulamaları kaldırın.
- Düzenli olarak bir harici depolama aygıtına verilerinizi yedekleyerek gereksiz olanları telefonunuzdan silin.
- Bellek yöneticisi programlar kullanın.
Çevre Dostu Telefon Kullanımı ve Yaşam Tarzımız

Sürdürülebilir telefon kullanımı, yaşam tarzımızda yapacağımız değişikliklerle de mümkün. Belki şimdi vereceğimiz tavsiyeler doğrudan telefonunuzun ömrünü etkilemeyecek ama sürdürülebilirlik açısından aşağı kalır yanları da yok!
- Telefon detoksu yapın. Haftanın belirli bir günü cep telefonunuzu kullanmayın. Ya da işin boyutunu bir adım öteye taşıyıp haftanın bir günü Eco-Sabbath yapın!
- Depolama alanınıza ve fotoğraflarınızın depolandığı sunuculara dikkat edin. Buralarda tuttuğunuz her fotoğraf, sunucuların önemli ölçüde enerji tüketmesine ve telefonunuzun çabuk yıpranmasına yol açar.
- Telefonunuzda çevre dostu uygulamalar, yazılımlar ve arama motoru kullanın. Mesela Ecosia’yı temel arama motorunuz yapabilirsiniz.
- Not alacağınız zaman kağıt yerine akıllı telefonunuzu kullanın. Bu sayede kağıt israfının önüne geçmiş olursunuz.

Akıllı Telefonların Çevreye Etkisi

Tavsiyeleri art arda sıraladık ama bu durum sizi yanıltmasın. En azından akıllı telefonlar anlamında ortada büyük bir felaket senaryosu yok. Nitekim Deloitte’in araştırmasına göre insanlar, satın aldıkları telefonları geçmişe oranla daha uzun süre kullanıyor. Bu sayede karşımıza ilk dört tavsiyemizle uyumlu bir tablo çıkıyor.
Journal of Cleaner Production’da yayınlanan başka bir araştırmaya göre ise telefon kullanımımızı bu şekilde sürdürmeye devam edersek 2040 yılında karbon salınımının %14’ü telefonlar yüzünden açığa çıkacak. Bu sayı, karbon salınımının baş aktörlerinden ulaşım sektörünün günümüzde yarattığı salınımın yarısına eşit. Yani kullanıcılar aynı telefonu daha uzun süre kullansa da hem telefonlarımıza daha iyi bakmamız hem de yaşam tarzımızı daha dikkatli bir biçimde düzenlememiz gerektiği gerçekleri hala önemini koruyor. O yüzden biz, en iyisi yukarıdaki tavsiyelere olabildiğince kulak asalım ve sürdürülebilir ve çevre dostu telefon kullanımı için hassasiyet gösterelim.

Fotoğraf: Patrick Tomasso