Anadolu Sigorta olarak sürdürülebilir sosyal etki yaratma misyonuyla çevremize duyarlı projelere öncülük etmeyi hedefliyoruz. Bu çabalarımızda, markamızla özdeşleşen “Kaybetmek Yok” sloganı doğrultusunda doğa ile ilgili kritik bir sorunun, yani orman yangınlarının önlenmesinin öncelikli konu olduğuna karar verdik. Bu farkındalıkla orman yangınlarıyla mücadele için bilinçlendirme çalışmaları yapmak ve önleyici tedbirler almak amacıyla “Ormanın Gözleri” projemizi başlattık. Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği içinde mevcut yangın gözetleme kulelerini yenileyip insansız yangın gözetleme kulelerinin yaygınlaştırılması için adımlar attık. Bu proje ile ormanlarımızı yangınlardan korumak için teknolojiyi kullanarak önemli bir sorumluluk üstlendik.
Anadolu Sigorta olarak köklü tarihimizde tüm faaliyetlerimizi, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak için şekillendiriyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, değer yaratma süreçlerimizin temel rehberi olup bu hedefler doğrultusunda çevreye duyarlı adımlar atıyoruz. İklim değişikliği ve doğanın tahribatı karşısında, orman yangınlarına karşı önleyici tedbirler almak bu projede en önemli görevimiz haline geldi.
İnsansız Yangın Gözetleme Kuleleri
2022 yılında hayata geçirdiğimiz “Ormanın Gözleri” projemiz, Adana’da ilk insansız yangın gözetleme kulesinin faaliyete girmesiyle başladı. Bu kule, mobil ve insansız teknolojisiyle yangınları hızla tespit edip müdahale sürelerini ciddi şekilde kısaltıyor.
Ardından 2023 yılında, Çanakkale, Muğla, Adana ve Antalya illerinde dört yeni nesil yangın gözetleme kulesi daha hizmete sunuldu. Bu kuleler, aynı zamanda baz istasyonu görevi görerek ormanlık alanlarda iletişim kesintilerini ortadan kaldırıyor ve güvenlik tehditlerine karşı 7/24 kesintisiz iletişim sağlıyor.
2024 yılı itibarıyla İstanbul, İzmir, Bursa, Kahramanmaraş ve Mersin illerindeki kulelerle birlikte toplamda 10 kuleyle 420 bin hektar alan kesintisiz izlenebilir hale geldi.
Ormanın Gözleri projemiz ile birlikte insansız kulelerin devreye girmesiyle orman yangınlarına müdahale süresi 2000’li yılların başındaki ortalama 40 dakikadan, ortalama 12 dakikaya kadar düştü. Kulelerin sayısının artmasıyla bu süre daha da kısalacak.
Yaban Hayatının Takibi ve Kaçak Avcılığın Önlenmesi
Öte yandan Ormanın Gözleri projemiz sadece yangınlarla sınırlı değil. İnsansız gözetleme kulelerimiz, yaban hayatı izleme ve kaçak avcılıkla mücadele konusunda da büyük katkı sağlıyor. Orman alanı işgali, kaçak kesim, hırsızlık ve kontrolsüz piknik ateşi gibi yasa dışı faaliyetleri izleyerek suçların önüne geçiyor. Örneğin; Adana il merkezindeki kulemizin devreye girmesiyle, gözetlediği alanlarda suç oranı yüzde 50 oranında azalmıştır.
2024 yılında orman yangınlarında bir artış yaşanırken kulelerimizin sayesinde yanan alan miktarında büyük bir azalma gözlemlendi. İnsansız yangın gözetleme kulelerinin yaygınlaşması ve teknolojinin etkin kullanımı ile yangın başına düşen alan sayısı azaldı. 2024 Eylül ayı itibarıyla 94 yangın erken tespit edildi ve yangınlara müdahale edildi.
Ormanın Gözleri projesi ile ormanlarımızı korumak ve çevresel tehditleri önlemek için önemli bir rol üstleniyoruz. Anadolu Sigorta olarak yenilikçi teknolojiler ve sürdürülebilir çözümlerle biyolojik çeşitliliği koruma ve çölleşme gibi büyük çevresel sorunlara karşı mücadele ederek bu alanda katkı sağlamayı hedefliyoruz.
2025 yılı itibarıyla yeni kulelerimizle ormanlarımızın gözleri olmaya devam edeceğiz.