Minimalist Bir 2022 İçin İpuçları

Minimalist Bir 2022 İçin İpuçları

Hayatın koşuşturmacası içinde fark etmeden hayatımıza aldığımız, tüketimini alışkanlık haline getirdiğimiz, sonrasında da elden bir türlü çıkaramadığımız oldukça fazla şey mevcut. Soyut somut fark etmeksizin sahipliklerinizin sizi esir aldığını ve bunların pratik faydaları olsa da hayatınızı kolaylaştırmaktan çok zorlaştırdıklarını fark ettiyseniz minimalist felsefeyle tanışmanızın zamanı gelmiş demektir. Minimalizm ile ilgili diğer yazımızı da okuyarak bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 2021 yılını tüm karmaşasıyla geride bırakmak isteyenlerdenseniz ve yeni yıl hedeflerinizin içinde “öncelikleri iyi belirlemek” “sadeleşmek” ya da “tüketimi azaltmak” gibi maddeler bulunuyorsa sizin için hazırladığımız ipuçları işinize yarayabilir.

İhtiyaçları ve Öncelikleri Belirlemek

Minimalizmi araştırdığınızda çoğu platformda karşınıza beyaz duvarların önüne yerleştirilmiş sade eşya fotoğrafları ya da içinde sadece birkaç nesnenin bulunduğu, içinizde temizlik ve düzen hissi uyandıran ortam tasvirleri görürsünüz. Fakat minimalizm herkes için farklı görünebilir. Bir koleksiyoner de belirli sayıda eşyası olan ve topluma göre fazlasıyla sade yaşayan biri kadar minimalist olabilir. Minimalizm, bireyin artık ihtiyaç duyulmayan, hizmet etmeyen ya da fayda getirmeyen nesneleri ve kavramları hayatından çıkarması böylece daha sade ve sürdürülebilir bir yaşam sürmesidir. Bu yüzden ilk etapta ihtiyaçların ve önceliklerin belirlenmesi minimalizmi benimsemek için oldukça önemli görünüyor. Bu adım tamamlandıktan sonra artık ihtiyaçlara ve önceliklere hizmet etmeyen her türlü şeyi tespit etmek ve yavaş yavaş bunları bırakmak kolaylaşacaktır.

Kategorilere Ayırmak 

Sahip olduğumuz şeylerden bir anda vazgeçmemiz kolay değil. Minimalizmle yeni tanışanların kendilerine yaptığı belki de en büyük kötülük yıllardır birikmiş olan aitliklerden ve alışkanlıklardan plansız bir şekilde, bir anda kopmaya çalışmak olabilir. Sahip olduğumuz ve bize artık hizmet etmediğini düşündüğümüz şeyleri kategorilere ayırıp parça parça incelersek bu süreci kolaylaştırırız. Sadeleşmek için kendinize süre verin. Bu süreci 30 güne bölüp ilk gün sadece cüzdanınızı ve çantanızı sadeleştirerek minimalist bir yaşama adım atabilirsiniz. Bu listeye gün gün kıyafetlerinizi, kitaplarınızı ya da sadeleşmeye ihtiyaç duyan herhangi bir alanı ekleyerek sadeleşme sürecine devam edebilirsiniz. Size bir faydası olmasa da sevdiğiniz şeylerden ilk önce vazgeçmeyin. Burada önemli olan sadeleşmek için harekete geçmeyi bir alışkanlık haline getirmek!

Minimalist Bir 2022 İçin İpuçları

    Fotoğraf: Jo szczepanska

“Belki Sonra Kullanırım” ve “Bağış” Kolileri Yapmak 

Elinizdeki fazlalıklardan kurtulurken bir şeyi verip vermemek arasında kaldığınız çok olmuştur. “Belki sonra kullanırım” diye tuttuğunuz ve kullanmadığınız halde atamadığınız eşya yığınları içinde boğulmaktansa bu eşyaları bir koliye yerleştirin. Bu koliyi  kaldırın ve unutun.  Eğer birkaç ay içinden gerçekten ihtiyacınız olan bir şey olursa onu çıkarın ve kalan eşyaları koliden çıkarmadan bağışlayın. Bu yöntem bağlı olduğunuz şeylerin yokluğunun hayatınızı o kadar da etkilemediğini anlamak için faydalı olabilir. Aynı zamanda bir köşede bağış kolisi bulundurmak elden çıkarmanız gerekenleri hatırlatabilir ve sizi sadeleşmeye teşvik edebilir. 

Kaliteli Tüketim Yapmak

Tükettiklerinizin miktarından çok kalitelerine ve getirilerine önem verdiğinizde ayrıştırma ve atma işlemlerinin de hızlanmaya başladığınızı da göreceksiniz. Tüketimi tamamen hayatımızdan çıkaramayız ama sınırlar ve şartlar koyarak kaliteli ve sürdürülebilir seçimler yapabiliriz. Bu tutum ihtiyacınız olmayan şeyleri hayatınızdan çıkarmayı kolaylaştıracaktır. Bir şeyden üç tane almak yerine kaliteli alternatifinden bir adet edinerek ya da sosyal medyada tükettiğiniz içerikleri bilinçli bir şekilde seçerek size artık hizmet etmeyen, üstüne üstlük zarar veren tüketimi engelleyebilirsiniz. 

Minimalist Bir 2022 İçin İpuçları

      Fotoğraf: Artem Beliaikin 

Aldığınız Her Yeni Şey İçin Bir Şey Bağışlamak

Satın aldığınız her yeni şey için size hizmet etmeyen bir nesneyi bağışlayın. Özellikle sürekli değiştirerek kullanma gereği duymadığınız nesnelerden elinizde sadece bir tane bulundurarak ve son kullanma tarihi geçtikten sonra onu kaliteli bir tanesiyle yenilerseniz ve bunu bir alışkanlık haline getirebilirseniz minimalist bir 2022 sizi bekliyor olacak. 

Sürdürülebilir Seçimler Yapmak 

Sahip olduklarınızın ömrünü uzatmak ve daha az tüketmek için kurtarılabilir objeleri çöpe atmak yerine tamir etmek, kağıt kullanmak yerine bilgilerinizi elektronik ortamda depolamak gibi sürdürülebilir çözümleri, minimalist alışkanlıklarınızın yanına ekleyebilirsiniz. 

Tetikleyici Unsurları Tespit Etmek

Sizi gereksiz tüketime iten şey ne? Telefonunuza gelen indirim mesajları veya mahallenizdeki bit pazarı alışveriş fikrini aklınızın bir köşesine mi yerleştiriyor? Hangi motivasyonla tüketim yapıyorsunuz? Bu soruları kendinize sorarak ve kendi tetikleyicilerinizi tespit ederek minimalist alternatiflere zemin hazırlayabilirsiniz. 

Kapak fotoğrafı: NORTHFOLK