Güncelleme Tarihi: 11 Ocak 2023
Mart ayı, artık kışın son günlerini yaşadığımızı, fakat en önemlisi baharın çok yakında olduğunu gösteriyor. Günler yavaş yavaş uzamaya başlarken doğanın canlanışı için de hazırlık yapılıyor. Mart ayı balkon bahçeciliği ve tarım alanından da oldukça önemli bir dönem. Eğer kendi küçük bahçenizi kurmak veya yenilemek istiyorsanız gelin bu ay neler yapabiliriz birlikte bakalım.
Saksı Değişimi Zamanı
Fotoğraf: Cottonbro
Evde yetiştirdiğiniz sebzeler veya çiçekler açısından mart ayı, saksı değişimi için en uygun ay olarak gösteriliyor. Saksı toprağını havalandırma, değiştirme ve bitkileri daha geniş bir alana almak için bu ayı değerlendirebilirsiniz. Peki saksı değişimi sırasında nelere dikkat etmeniz gerekir?
Öncelikle yeni saksının eskisine oranla biraz daha büyük olmasına dikkat edin. Saksınızı temiz suyla iyice yıkayın hatta toprak saksı kullanıyorsanız mümkünse bir süre suda bekletin. Saksı değişiminde önemli noktalar arasında bitkinizin en son ne zaman sulandığı da yer alıyor. Toprağın fazla ıslak olması değişim sırasında köklere zarar verebilir. Bu nedenle en az 2 gün önce bitkilerinizi suladığınızdan emin olun.
Saksı değişimi sırasında eğer büyük bir bitkiye sahipseniz bir yakınınızdan yardım alabilirsiniz. Öncelikle saksıyı ters çevirin ve saksının kenarlarına vurarak toprağın kurtulmasına yardımcı olun. Eski toprak, bitkinin yeni saksıya alışmasına da yardımcı olacaktır. Bu nedenle toprağın üçte birini alın. Kökleri kontrol edin ve ölü kökler olmamasına özen gösterin. Son olarak yeni saksıda dıştan ortaya doğru yeni toprak, eski toprak ve bitki olacak şekilde yerleştirmeye özen gösterin. Bitkinin yeni yerine alışmasını kolaylaştırmak için dilerseniz vitamin de kullanabilirsiniz.
Mart Ayında Neler Ekilir?
Eski saksıları yeniledik ve bitkileri yeni evlerine yerleştirdik. Şimdi sıra asıl soruya geldi: Mart ayında ne ekiyoruz?
Marul
Fotoğraf: Engin Akyurt
Bahar ve yaz ayları marul yetiştirmek için en uygun zaman. Fakat marul genel olarak güneşi çok fazla sevmediği ve serin havaya ihtiyaç duyduğu için mart ayının başında marullarınızı ekebilirsiniz.
Saksıda marul yetiştirecekseniz geniş bir alana ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Tohumları yirmişer santim arayla ekmelisiniz ki marullar büyüdüğünde genişlemek için yeterli alanları olsun. İlk olarak saksınıza toprağınızı koyun ve parmağınızla küçük delikler açın. Marul tohumlarını yerleştirdikten sonra üzerine 1-2 santim toprakla örtün. Marulun suyu sevdiğini unutmayın ve bol bol sulayın. Saksınızı doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak fakat yeterli ışığı alacak bir alana yerleştirebilirsiniz.
Fesleğen
Fotoğraf: Monicore
Öncelikle fesleğenlerin sıcağa ve gün ışığına ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle saksılarınızı konumlandıracağınız alan çok önemli. Dilerseniz küçük veya uzun bir saksıya fesleğen tohumlarınızı ekebilirsiniz.
Fesleğen çabuk filizlenen bir bitki. Fakat bunu daha da hızlandırmak için tohumları ekmeden önce birkaç saat suda bekleyebilirsiniz. Toprağa tohumları gelişigüzel serptikten sonra üzerine 1-2 santim toprak atın ve can suyunu verin. Soğuğa maruz kalmamasına özen gösterin.
Domates
Belki de balkonlarda en fazla yer verilmek istenen fakat ekimi zahmetli olan bitkilerden biri domates. Oldukça kolay yetişmesine rağmen ön hazırlık yapmanız gerekiyor. Domatesleri çimlendirmek için ilk olarak bir çimlenme tepsisine ihtiyacınız var. Dilerseniz çimlenme tepsisi yerine plastik bardaklar da kullanabilirsiniz. Bahçe toprağı içerisine domates tohumlarını koyun ve üzerini 1 santim toprakla örterek suyunu verin. Güneş görmeyen ve sıcak bir yerde bekletin. Ortamın karanlık olması için dilerseniz üzerini koyu renk bir örtüyle kapatabilirsiniz.
Nemli toprakta kısa sürede çimlenen domatesleri saksıya almadan önce 1-2 hafta güneş gören bir yerde bekletmeyi unutmayın. Dilerseniz balkonda fesleğen ve domateslerinizi yan yana konumlandırabilirsiniz. Fesleğen kokusuyla domatesleri zararlı böceklerden koruyacaktır.
Biber
Mart ayı balkon bahçeciliği için en uygun sebzelerden bir diğeri de biber. Biberleri ekmek için bahçe toprağına gübre ve torf karıştırabilirsiniz. Bu karışımda bahçe toprağının yarıdan biraz daha fazla olmasına özen gösterin.
Karışımı saksıya koyduktan sonra biber tohumlarını yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Tohumları aralıklı olarak saksıya koyduktan sonra üzerini 2-3 santim toprakla örtebilirsiniz. Biber toprağının asla kurumamasına ama evin en fazla güneş gören yerinde olmasına dikkat edin.