Küçük Alanlarda Nasıl Bitki Yetiştirilir?

Küçük Alanlarda Nasıl Bitki Yetiştirilir?

Şehirde yaşamanın dezavantajlarından biri kendinize ait alanların kısıtlı olmasıdır. Bu durum özellikle bitki yetiştirmek istediğinizde sizi düşündürebilir. Fakat alanların kısıtlı olması bitki yetiştiremeyeceğiniz manasına gelmez. Küçük alanları verimli kullanarak çeşitli bitkiler yetiştirebilirsiniz. Peki, küçük alanlarda nasıl bitki yetiştirilir?

Dikey Bahçe Oluşturun

Küçük Alanlarda Nasıl Bitki Yetiştirilir?

Fotoğraf: Pawel Czerwinski

Alanları yatay kullanmak çoğu zaman daha kısıtlayıcıdır. Özellikle şehirde yaşayanlar için yatay alanlarda bitki yetiştirmek zordur. Fakat dikey bahçe oluşturmak, küçük alanlarda bitki yetiştirmek için çok faydalı olabilir. Dikey bahçe hazırlamak için ise kullanabileceğiniz farklı yollar bulunur. Bu alternatifleri sizler için derledik.

Raf Dikey Bahçe

Dikey bahçe yapmak için raf kullanmak oldukça pratiktir. Rafları verimli kullanmak için ise saksı içerisinde bitki yetiştirmek ve saksıları rafa dizmek gerekir. Böylece hem çeşitli hem de dikey bir bitki alanı oluşturabilirsiniz. Saksıda yetiştirmek için çilek, fesleğen gibi bitkileri tercih edebilirsiniz. Rafları yapmak için ise evinizdeki eski ahşapları değerlendirmek sürdürülebilirlik açısından değerli bir adım olur.

Saksı yerine toprağı rafa sermek ve direkt raftaki toprakta bitki yetiştirmek de mümkündür. Bu durumda sulama sistemini de rafa dahil edebilirsiniz. Raf ünitesinde belirli alanlarda delikler açarak ve suyun geçebileceği aşağı doğru inen bir boru ile sulama sisteminizi hazırlayabilirsiniz. Bu sayede sulamaya ayıracağınız vakitten tasarruf edebilirsiniz.

Bambu Boru Dikey Bahçe

Kısıtlı alanlarda bitki yetiştirmek için kullanabileceğiniz cazip yöntemlerden biri bambu boru dikey bahçedir. Bambu boruda belirli aralıklarla delik açıp bitkileri bu noktalara yerleştirebilirsiniz. Bambu borunun yukarıdan aşağıya giden bir tasarıma sahip olması ise sulama açısından önemlidir. Bu sayede suyu borunun başlangıç kısmından akıtabilirsiniz ve tüm bitkileri sulayabilirsiniz.

Cep Dikey Bahçe

Dikey bahçe için cep oluşturmak da oldukça kullanışlı bir yoldur. Duvarınıza ya da çitinize geri kazanılmış maddelerden cepler oluşturabilirsiniz. Bu ceplere toprağı ekleyip bitkinizi dikebilirsiniz. Bu yöntemin dezavantajı ise sulama noktasındadır. Bitkilerinizi tek tek sulamak dışında bir alternatifiniz bulunmaz. 

Asılı Dikey Bahçe

Saksıda yetiştirdiğiniz bitkileriniz için raf yapacak malzeme veya alan problemi yaşıyorsanız saksıları direkt olarak duvara asmak iyi bir çözüm olabilir. Sepete benzer yapıdaki bir tutucuyu duvarınıza monte edip saksıları bu tutucuya yerleştirebilirsiniz.

Dikey bahçe için yukarıdaki yöntemlere yaratıcı fikirlerle yenileri eklenebilir. Yukarıdaki çözümlerden esinlenerek siz de dikey bahçeniz için farklı çözümler geliştirebilirsiniz.

Kardeş Bitki Yöntemi

Kardeş Bitki Yöntemi

Fotoğraf: Zoe Schaeffer

Bahçe hazırlamak için alanınız varsa fakat büyüklüğü size istediğiniz kadar bitki ekme fırsatı tanımıyorsa ‘’kardeş bitki yöntemi’’ kurtarıcı olabilir. Küçük alanlarda bitki yetiştirmek için kullanılan bu yöntem, farklı türdeki bitkilerin yan yana ekilmesi olarak tanımlanabilir. Bu sistem, birbirine yarayan özelliklere sahip ve birbirine zarar vermeyen bitkiler ile kurulabilir.

Yan Yana Ekilebilecek Bitkiler

Kardeş bitkiler için birçok örnek verilebilir. Yan yana dikip yetiştirebileceğiniz bitkilerden bazıları şu şekildedir:

  • Domates; soğan, havuç, maydanoz ve salatalık ile uyumlu şekilde yetişebilir.
  • Havuç; bezelye, marul, soğan ve domates ile yan yana ekilebilir.
  • Fasulye; mısır ve turp ile uyum içinde büyür.
  • Lahana; kereviz, pancar, soğan ve ıspanak ile dikilebilir.

Kapak Fotoğrafı: Cherry Laithang