“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” Avrupa Birliği Projesi Başladı

“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” Avrupa Birliği Projesi Başladı

Türkiye Tasarım Vakfı, proje ortakları olan Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği ile birlikte, Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II Hibe Programı kapsamında finanse edilen “Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” isimli Avrupa Birliği Projesi’nin yürütücüsü olarak göreve başladı.

Geleneğe Bağlı Zanaat Geleceğe Taşınıyor

Brumen Foundation ve Geleneksel Sanatlar Derneği, kaybolma/unutulma tehlikesi altındaki Anadolu zanaatlarını gelecekte de var edebilmek umuduyla bir kültürler arası iş birliğine imza atıyor. Geçmişi, modern tarzda geleceğe taşımak amacıyla başlatılan bu proje sayesinde kadim Anadolu zanaatlarının güncel tasarımlarla bir araya gelerek birleştiği örneklerin Türkiye ve Avrupa’da yaygınlaştırması hedefleniyor.

Anadolu Zanaatları Video Arşivi Oluşturulacak

Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara projesi kapsamında, Anadolu’nun kültürel mirası olan geleneksel zanaatlardan seçilecek beş tanesinin Avrupa’da tanıtılması amaçlanıyor. Geleneksel zanaatların tanıtılması yolunda atılacak ilk adım; her bir ustanın kendi atölyesinde zanaatının inceliklerini, kullandığı malzeme ve üretim tekniklerini anlattığı kısa filmler çekilmesi. Bu çekim sayesinde aynı zamanda bir “Anadolu zanaatları video arşivi” oluşturulması planlanıyor.

kadim anadolu zanaatlarından güncel tasarımlara

Geleneksele Avrupa’dan Modern Yorum 

Zanaatkârların, kendi işlerinin inceliklerini videolarla anlatmalarının ardından, projenin bir sonraki aşamasına geçilecek. Zanaatkârların işlerini ve Anadolu zanaatlarını tanıtan kısa filmler, Avrupa’ya yollanarak orada tasarım alanında çalışan kişi ve kurumlarla paylaşılarak ilgili kişilerden görüş alınacak. Son olarak iletilen kısa filmler neticesinde Avrupa’daki tasarımcılardan, Anadolu’nun kadim üretim öğretilerini kendi uzmanlıkları doğrultusunda güncel yaklaşımlarla yeniden yorumlamaları ve tasarım fikirlerini proje ekibine iletmeleri istenecek.

Zanaatkâr ve Tasarımcı Türkiye’de Bir Araya Gelecek

Avrupalı tasarımcılar tarafından proje ekibine iletilen fikirler arasından seçilen 10 tasarım, kültürlerarası etkileşimin sağlanması ve ortak bir üretim süreci deneyimlenebilmesi amacıyla tasarımcı ve zanaatkârı Türkiye’de bir araya getirecek. 

Proje Sonucu Ortaya Çıkan 10 Ürün İstanbul’da Sergilenecek

Zanaatkâr ve tasarımcının bir araya geliş sürecinde hayata geçirilecek güncel fikir ve projeler sayesinde kadim değerlerin geleceğe aktarılması sağlanacak. Geçmişi, modern bir bakışla geleceğe taşıyacak bu proje, aynı zamanda zanaat öğretilerini gelecek nesillerin deneyimlemesini de sağlayacak. Ortak bir kültür etkileşimi sonucu ortaya çıkan yeni ürünler, Mayıs 2020’de İstanbul’da sergilenecek.

Proje, Alanında Uzman Bir Danışma Kurulu Tarafından Yönetilecek

“Kadim Anadolu Zanaatlarından Güncel Tasarımlara” adlı projenin yönetilmesi amacıyla alanında uzman isimlerden oluşan bir danışma kurulu belirlenmiş. Kurul, Anadolu zanaatlarından beş tanesini belirlemek görevinin yanında, Avrupa’dan gelen fikirlerin değerlendirilmesi ve zanaatkârla iletişimin sağlanması gibi birçok görevi de üstlenecek.

Kadim Anadolu zanaatlarının yaşatılmasında önemli bir rol oynayacak danışma kurulunda; BAKSI Müzesi Kurucusu ve Sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, The Design & Crafts Council Ireland Yönetim Kurulu Üyesi Maeve Murphy, Brumen Foundation Yönetim Kurulu Üyesi Ajda Schmidt, Geleneksel Sanatlar Derneği’nden Genel Sekreter Dr. Aslıhan Erkmen Birkan, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seza Sinanlar Uslu ve son olarak Türkiye Tasarım Vakfı’ndan Yönetim Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. Gülname Turan ve Mehmet Ali Güveli yer alacak.