GreaTR ile “Tersine Beyin Göçü”

GreaTR ile “Tersine Beyin Göçü” Röportajı

Farklı ülkelerdeki fırsatlar ve yaşam koşulları, genç neslin rotalarını yurt dışına çevirmesine neden oluyor. Parlak zihinlerimizin beyin göçü ile yurt dışına gitmesi gelecekte ülkemiz için büyük sorunlar doğurabilir.

Bu sorunun farkında olan iki genç, “Tersine Beyin Göçü” fikrinden yola çıkarak kurdukları GreaTR sayesinde yurt dışında okuyan Türk gençlerini Türkiye’deki firmalarla buluşturmayı amaçlıyor. GreaTR’ın 29 Haziran’da gerçekleştirecekleri “Tersine Beyin Göçü Zirvesi” öncesi bir araya geldik.

İşte GreaTR kurucuları Talya Nisari ve Araz Alemfamian ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaj…

Öncelikle sizi biraz tanıyalım. Talya Nisari ve Araz Alemfamian kimdir?

Tabii ki, ben Talya Nisari. Özel İzmir Amerikan Kolejinde liseyi tamamladıktan sonra City University London’da hukuk eğitimi aldım. Seneye de University Collage London’da (UCL) hukuk yüksek lisansımı yapmayı planlıyorum. Hayatım boyunca hep insan ilişkilerim çok kuvvetli olmuştur, ayrıca verilen fırsatları da hep en iyi şekilde değerlendirmeye çalışmışımdır. GreaTR’da aslında bu iki karakter özelliğim sayesinde ortaya çıkan bir start-up oldu. Bu işin başında eğitim hayatı ve iş hayatını aynı anda götüremeyeceğimi düşünürken GreaTR bana o kadar değerli deneyimler yaşattı ki şu andan gelecekte olabilecek şeyler için çok heyecanlıyım.

Ben de Araz Alemfamian, GreaTR’ın kurucu ortağıyım. 2000 doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde hukuk okuyorum. Çocukluğumun 10 senelik döneminde oyuncu olarak birçok reklam ve dizide yer aldım. Şimdi ise yaklaşık 5 senedir içerisinde bulunduğum start-up ekosistemindeyim. Bu ekosistemde birçok farklı sektörde kendi girişimlerimi kurarak girişimci oldum. Özellikle iş geliştirme ve satış tarafında geçmişte elde ettiğim deneyimleri GreaTR’da somutlaştırmak çok önemliydi. Doğru ekip arkadaşlarını bulduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. İlerleyen zamanda hep beraber çok daha iyi işler yapacağımıza inancım sonsuz.

Yurt dışında eğitim gören gençleri Türkiye’deki şirketlerle buluşturma projeniz olan GreaTR’dan bahseder misiniz?

GreaTR olarak yurt dışında okuyan genç Türk yetenekleri Türkiye’deki şirketlerle bir araya getirerek, şirketlerin aradıkları genç yetenek ihtiyacı için globalde en iyi eğitimi almış nitelikli gençlere ulaşıp kendilerini anlatabilecek ortamlar yaratıyoruz. Yola çıktığımız “tersine beyin göçü” mottosuyla yurt dışında okuyan ve ülkemizin geleceği olan gençlerin Türkiye içerisinde bulunan fırsatlar konusunda farkındalık kazanmalarını sağlayarak Türkiye’nin iş ekosistemine büyük katkıda bulunuyoruz ve çok daha fazlasını sağlamayı hedefliyoruz.

Tersine beyin göçünü destekliyor ve ülkeye dönüşler için Türkiye’nin büyük ve global şirketlerinde uygun ortamları hazırlıyoruz.

 Sizce neden yurt dışında okuyan bir öğrenci GreaTR ile Türkiye’ye dönmeli? GreaTR ne yapar?

Yurt dışında okuyan Türk öğrencilerle yaptığımız saha araştırmalarında gördük ki üyelerimizin kayda değer bir kısmı uygun şartlar sağlandığı takdirde Türkiye’ye dönmeye sıcak bakıyorlar ancak bu durumdan bahsettikten hemen sonra hep bir “ama” geliyor. Bu “ama” deme hali aslında incelendiğinde 3 başlıkta toplanabilir; maddi kaygılar, kariyer odaklı kaygılar ve refah seviyesi. Ancak biz GreaTR olarak biliyoruz ki Türkiye biz döndükçe, Türkiye’de üretip ülkemize değer katmaya başladıkça refah seviyemiz, kariyer olanakları ve güncel ekonomi güçlenecek. Bu noktada tek anahtar biz gençleriz. Ayrıca Türkiye’ye dönmekten kasıt mutlaka fiziksel olarak gelmek değil. Türkiye’nin global şirketlerinde yine yurt dışında yaşayarak bile üretmek, ülkemizin uluslararası arenada boy göstermesi için atılacak büyük adımlardan biri. Aynı zamanda yine Türk şirketlerinin yurt dışı ofislerinde çalışarak da bu mümkün. Buna örnek olarak da Mavi’nin yurt dışındaki ofislerine yurt dışında okuyan genç Türk yetenekleri dahil etmeye başlıyoruz. GreaTR bünyesinde tersine beyin göçünü destekliyor ve ülkeye dönüşler için Türkiye’nin büyük ve global şirketlerinde uygun ortamları hazırlıyoruz. Yeni nesil genç Türk yeteneğe sağladığımız güven duygusu çerçevesinde sunduğumuz fırsatlar, GreaTR ile Türkiye’ye dönmesi için başlıca bir sebep.

İş ve staj imkanlarıyla kariyer fırsatları yaratırken etkinliklerimiz ile üyelerimizin kişisel gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Faaliyetleriniz nelerdir? Üyelerinize hangi ayrıcalıkları sunuyorsunuz?

GreaTR üyeleri topluluğumuzun bir parçası olduğu andan itibaren onlar için düzenlediğimiz bütün kariyer etkinliklerine katılım sağlayabiliyorlar. Bu imkanlar arasında ağırlıklı olarak Great Talks ve Great Mock etkinliklerimiz bulunuyor. İş ve staj imkanlarıyla kariyer fırsatları yaratırken etkinliklerimiz ile üyelerimizin kişisel gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Tüm bunları yaparken globaldeki tüm Türk öğrencileri bir çatıda topluyor, sosyal bir ağ içinde bulunabilme fırsatı yaratıyor ve onlara bu fırsatı en kısa yoldan sunuyoruz.

GreaTR ile “Tersine Beyin Göçü”Fotoğraf: Priscilla De Preez

Etkinliklerin önemi nedir? Üyeleriniz etkinliklerde ne gibi edinimler kazanıyor?

Türkiye’nin en büyük şirketleriyle düzenlediğimiz kariyer etkinlikleri ve üyelerimize özel tasarladığımız genç yetenek programları ile üyelerimize profesyonel hayatlarında önemli katkılar sunuyoruz. Bu etkinlikler sayesinde yurt dışında okuyan Türk öğrencile,r iş birliği yaptığımız şirketler ile bir araya gelerek bu şirketlerin üst düzey yöneticileriyle tanışma fırsatı buluyorlar. Aynı zamanda Great Mock etkinliğimizle birlikte mülakat simülasyonlarına dahil olup mülakat süreçlerini geliştiriyorlar. Bu zamana kadar düzenlediğimiz birçok kariyer etkinliğiyle birlikte üyelerimiz şirketlerle bir araya geldi ve 25’ten fazla üyemiz GreaTR aracılığı ile kariyer fırsatlarını kolayca yakaladı, stajlarını gerçekleştirdi.

Öğrenciler GreaTR’ye nasıl üye olabilir?

Web sitemiz (greatr.org) üzerinden ücretsiz ve hızlı bir şekilde üyelik oluşturabilirler. Ardından e-posta kutusuna göndereceğimiz e-mail ile ülkesindeki WhatsApp grubuna katılıp bulunduğu ülke ve globalde gerçekleşen bütün projeler hakkında güncel takipte kalabilir. Aynı zamanda bizimle ilgili anlık haberleri kaçırmamak için @greatrorg instagram hesabımızı veya LinkedIn’den şirket sayfamızı takip edebilirler.

GreaTR, Türkiye özelinde tersine beyin göçünü desteklemeyi hedefleyen bir yol haritasına sahip.

Üyelerinizin elde ettikleri başarılardan örnekler verir misiniz? GreaTR’ın yarattığı fark nedir?

GreaTR tamamen profesyonel hayatı kolaylaştırmayı ve bu vesileyle de Türkiye özelinde tersine beyin göçünü desteklemeyi hedefleyen bir yol haritasına sahip. Bu noktada GreaTR; yurt dışında okuyan Türk öğrencilerin kariyer gelişimi, kişisel gelişim ve sosyal ağ kurma noktasında işlerini kolaylaştırmayı görev biliyor ki niş bir kitleye niş bir hizmet sunarak sektörde fark yaratıyoruz.

Örnek vermek gerekirse, İş Bankası Workup ve İstanbul Planlama Ajansı ile birlikte çalışarak üyelerimize staj imkanı sağladık ve bu şirketlere genç Türk yetenekler kazandırdık. Vakko’nun, Danone’nin, Garanti BBVA Teknoloji’nin yetenek programlarını üyelerimizle buluşturduk. L’Oreal Türkiye İK ekibini yeni nesil yeteneklerle buluşturduğumuz Great Mock konseptli etkinliğimizde toplam 64 katılımcıyla gerçekleşen ve CV’lerini paylaşan üyelerimizden 15 tanesi, İK alanında profesyonel kişilerle birlikte birebir mülakat gerçekleştirme fırsatı yakaladı. Şimdi ise Mavi Europe ile büyük bir proje üzerine çalışıyoruz. Çok yakında detayları duyuruyor oluruz. Dahası da yolda…

Türkiye’den yurt dışına eğitim için öğrenci göndermek ve benzeri projeleriniz var mı? Gelecekte GreaTR ile yapacağınız yeni projeler neler?

Şimdilik yurt dışına öğrenci göndermek gibi planlarımız yok.

Gelecek planlarımız arasında tüm iletişimimizi taşıyacağımız bir mobil uygulama üzerine çalışıyoruz. Çok yakında detayları duyuracağız. Mobil uygulama ile birlikte GreaTR Alumni adında yeni bir hizmete de başlıyoruz. Bu sefer yurt dışındaki Türk profesyonelleri bir araya getireceğimiz bir sistem olacak.

GreaTR Tersine Beyin Göçü

Tersine beyin göçüyle ilgili daha geniş kitlelere farkındalık kazandırmak adına gelecekte bir etkinlik düzenlemeyi düşünüyor musunuz?

GreaTR olarak, beyin göçünün yıllar içindeki artışının sebep olduğu ve ileride sebep olacağı sorunlara ışık tutmayı ve bu sorunların önüne geçebilmek adına yapılabilecekleri, Türkiye’nin iş ekosisteminin önde gelen insanları ile tartışabileceğimiz ve Türkiye’de ilkini gerçekleştireceğimiz ‘’Tersine Beyin Göçü Zirvesi’’ ile daha geniş kitlelere farkındalık kazandırmayı ve ses getirmeyi amaçlıyoruz. 29 Haziran 2022 tarihli zirve, yüz yüze ve online olmak üzere hibrit bir şekilde gerçekleştirilecek. Hepinizi bekleriz ve Atatürk’ün bir sözüyle zirvenin öncül hedefini sizlerle paylaşmak isteriz: “Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alevler olarak geri dönmelisiniz.” Zirveye online katılım sağlamak için biletler Biletix’te!

Gelişmeleri, @tersinebeyingocuzirvesi Instagram hesabından takip edebilirsiniz.

Katıldığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Gerçekten hem Türkiye’deki iş ekosisteminin gelişimi hem de yurt dışında okuyan Türk öğrenciler için oldukça faydalı bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Yani aslında bu işin sosyal sorumluluk tarafı da çok güçlü. Bu yüzden 1,5 senedir ne kadar yorulsak da işin en başlarında ne kadar olumsuz dönüşler alsak da hiçbir zaman vazgeçmedik. Artık yavaş yavaş başardığımızı ve bir şeyleri değiştirmeye başladığımızı fark ettiğimiz bir dönemdeyiz. Ekip olarak çok daha hırslı çalışacağız ve çok daha büyük işler başaracağız. Bizi takipte kalmayı unutmayın. 29 Haziran’daki zirveye de katılmanızı tavsiye ederiz. Detaylara web sitemizdeki (greatr.org) “Tersine Beyin Göçü Zirvesi” sekmesinden ulaşabilirsiniz.