Bitkisel yağlar ile sürdürülebilir cilt bakımı mümkün müdür? Sürdürülebilir güzellik nasıl sağlanır? Bunlar ve bunlar gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Kozmetik sektörü, dünyanın trendlerine göre her geçen gün şekil alırken, son dönemlerde çevre dostu, vegan, geri dönüştürülebilen ambalaj kullanan ve hayvanlar üzerinde test edilmeyen ürün bandının giderek genişlediğine tanık oluyoruz. Bu güzel haber.
İhtiyaç duyduğunuz ürünleri bahsettiğimiz standartlarda üretim yapan firmalardan satın alabilirsiniz. Ancak bunun da ötesinde güzellik ve bakım gibi birçok kozmetik ürününü evinizde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bitkisel yağlar, baz ve esans yağların özellikleri ve farkları, bitkisel yağların kozmetik ile cilt bakımında kullanımı konusunu ele alacağımız bu yazımızda paylaşacağımız tarifler de sürdürülebilirliği destekleyecek formüllerden oluşuyor.
Baz Yağları Özellikleri
Kabuklular, tohumlar, sebze ve meyvelerden elde edilen baz yağları, tedavi edici özellikte olup çoğunlukla baz ve taşıyıcı yağ olarak kullanılırlar. Cilt bakımı söz konusu olduğunda en verimli yağlar ısıya maruz bırakılmadan soğuk sıkım ya da soğuk pres yöntemi ile elde edilen yağlardır. Bu yöntem ile olumsuz bir kimyasal reaksiyon gerçekleşmeyeceğinden yağların içerisindeki yararlı mineral ve vitaminler korunmuş olur.
Baz yağlarından cadı fındığı, avokado, jojoba ve sızma zeytinyağı dışındaki yağlar 4-6 ay içerisinde tüketilmeyecekse küflenmeyi engellemek adına buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ayrıca bir yağın bayat ya da eski olduğunu güçlü, keskin veya kötü kokusundan anlayabilirsiniz.
Sürdürülebilir Güzellik İçin Baz Yağları Hangileridir?
Fotoğraf: Christin Hume
Evinizde kozmetik ihtiyaçlarınız için bulunduracağınız baz yağları, cildinizin türüne göre formüle edildiğinde uzun süreli kullanılabilecek sağlıklı, doğal ve güvenilir maddelerdir. Kendi emeğiniz ve aromaterapi bilgilerine göre hazırladığınız bu ev yapımı ürünler sayesinde bir taraftan güzelleşirken diğer taraftan doğal kaynakların verimli kullanılmasını sağlamış ve sürdürülebilirliğe katkı sunmuş olacaksınız.

Avokado Yağı
Meyvenin etli bölümünden çıkarılan berrak ve yeşil bir yağdır. Raf ömrü uzun olan avokado yağı; protein, vitamin ve yağ asitleri bakımından zengindir. Avokado yağı diğer baz yağlarla güzelce harmanlanır. Özellikle banyo sonrası vücut ve yüz nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Canlılığını yitirmiş, mat ve kuru ciltler için iyi bir çözümdür. Ölü derileri vücuttan uzaklaştırmak için de tercih edilebilir. Egzama ve sedef hastalığına iyi gelir.
Badem Yağı
Vitamin ve mineral dolu olan açık sarı renkteki badem yağı, tatlı badem çekirdeklerinden elde edilir. Masaj yağlarında, losyon ve kremlerde, maskelerde kullanılır. Kuru ya da kaşıntılı ciltler dahil her cilt tipine uyum sağlar.
Cadı Fındığı Yağı
E vitamini ve yağ asitleri açısından kuvvetli olan cadı fındığı yağı, soluk sarı bir renge sahiptir ve cevizimsi bir kokusu vardır. Her cilt tipine kolaylıkla nüfuz edebilen özelliği sayesinde yüz kremleri ve losyonlarda kullanılan en iyi baz yağları arasında sayılır. Kolay kolay küflenmez ve bozulmaz. Yaşlı ciltlere çok güzel bakım yapar.
Hindistan Cevizi Yağı
Beyaz ve yarı katı olan bitkisel yağ, oda sıcaklığında kolayca erir ve sıvı hale gelir. Hassas ve bebek ciltleri dahi güvenle kullanabilir. Kozmetik sektöründe saç, cilt, vücut bölgelerinde kullanımı oldukça geniştir.
Hint Yağı
Nemlendirici gücü yüksek olan Hint yağı, özellikle kaş ve kirpik bakımında tercih edilir. Berrak, hafif ve sarı renkli olan Hint yağı, dudak kremlerinde parlaklık verici bir özellik sunar. Kurumuş dizler, çatlamış topuklar ve egzama belirtilerinde yumuşatıcı olarak kullanılabilir.
Hodan Tohumu Yağı
Bitkisel yağlar arasında yer alan Hodan tohumu yağı, tohumlardan elde edilir. Bu yağ, pahalı ama etkilidir. Dahili olarak kullanıldığında adet öncesi sendromu hafifletir, eklemlerin ve kuru cildin yağlanmasına yardımcı olur.
Jojoba Yağı
Soğuk havalarda katılaşan, sıcak havada eriyen bir yağ olan Jojoba, küflenmez. Egzamalı, iltihaplı, kuru ve sivilceli ciltler ile sedef hastalığı için tercih edilebilir. Ciltte emilimi hızlıdır ve çok iyi bir nemlendiricidir.
Kuşburnu Tohumu Yağı
Esansiyel yağ asitleri açısından çok zengin olan Kuşburnu tohumu yağı, C vitamini deposudur. Ciltteki kolajeni desteklediğinden erken yaşlanma, kırışıklık, sıvı kaybı ve yara dokuları için kullanımı başarılı sonuçlar verir. Özellikle olgun, kuru ve güneşten hasar görmüş ciltler için önerilir.
Soya Fasulyesi Yağı
Bu ürünün, %100 soya fasulyesi yağı olması önemlidir. Çok iyi bir masaj yağıdır. Yağ kalıntısı bırakmadan tüm vücuda nüfuz eder.
Susam Yağı
Bitkisel yağlar arasında yer alan susam yağı; A, E vitaminleri ve protein bakımından zengindir. Dengeli bir yağ olup raf ömrü uzundur. Güneş koruyucularında, krem ve losyonlarda kullanılır. Bilhassa normal ve kuru ciltlerin bakımı için aranan bir yağdır.
Zeytinyağı
Soğuk sıkım ve sızma türünde tercih edilmesi gereken zeytinyağı, E vitamini açısından çok kuvvetlidir. Kozmetik sektöründe çokça kullanılır. Birçok cilt hastalığının yanı sıra saç, cilt ve vücut bakımı için idealdir.
Esans Yağları Özellikleri
Fotoğraf: Kelly Sikkema
Çiçekler, kökler, kabuklar, tohumlar, yapraklar, reçine ve filizlerden elde edilen esans yağları, buhar damıtımı ya da turunçgil kabuklarının preslenmesi işlemine tabi tutulurlar. Bir esans yağı, esasında yağ asitleri içermediğinden bir yağ sayılmaz ve küflenebilir. Dolayısıyla esans yağlardan maksimum faydayı almak için bu yağları olabildiğince düşük ısıda elde etmek gerekir. Esans yağları uçucu karakterdedir ve her bir damlası cildi yenileyen, onarıcı, derinlemesine bakım yapan bir güce sahiptir.
Bu bitkisel yağlar, içeriğinde bitki hormonları ve organik bileşenler bulundurur. Bu yağları belirli oranlarda cilt bakımında ve cilt tedavisinde kullanmak önemlidir. İnce moleküllü bir yapıya sahip olduklarından cilde kolayca nüfus eder ve sürdürülebilir bir bakım ortamı sunar. Esans yağları cildi besler, nemlendirir ve canlandırır. Şunu da unutmamak gerekir ki bu tür yağlar oldukça yoğun bir içeriğe sahiptir ve dikkatli kullanılmalıdır. Herhangi bir alerjik tepkiye karşı bilek üstünde test edilmelidirler.
Sürdürülebilir Güzellik İçin Esans Yağları Hangileridir?
Altıncık
Çiçeğin taç yapraklarından elde edilen altıncık yağının antiseptik, mantar öldürücü ve iltihap giderici özellikleri vardır. Yara, yanık, ezik ve böcek ısırmaları ile kesiklerin iyileşmesi için güvenle kullanılabilir.
Andız Otu
Çiçeklerden damıtılan soluk yeşil bir yağdır. Andız otu yağı, gözenekleri tıkalı ve sivilceli yüzler için uygundur. Mikrop öldürücü ve balgam inceltici özelliği vardır.
Ardıç Yemişi
Yağlı ve egzama problemli ciltlere antiseptik özelliğinden dolayı iyi gelir. Daha doğrusu bu sorunları gidermek için üretilmiş ürünlerin içinde etken maddesi olarak kullanılır.
Biberiye
Her cilt tipi için faydalıdır. Kırışık, cansız, olgun, yorgun, sivilceli ciltler için hazırlanan tariflerde genellikle yer verilen bir yağdır. Yanık, yara ve güneş hasarı oluşmuş ciltleri de canlandırır, besler ve onarır.
Çay Ağacı
En etkili özelliği antiseptik, mikrop ve mantar öldürücü olan çay ağacı yağı; sivilce, açık yaralar, kesikler, enfeksiyon ve ülserlerin iyileşmesine yardımcı olur. Çay ağacı yağı aynı zamanda bir-iki damla şeklinde koltuk altına uygulandığında ter kokusuna karşı da doğal bir çözüm sunar.
Diken Lavantası
Aromatik, çiçeksi ve yoğun kokulu lavanta yağı; yatıştırıcı, stres giderici, rahatlatıcı etkileri sebebi ile güzellik ve cilt bakımı sektöründe de sıklıkla tercih edilir. Başarılı bir masaj yağıdır. Her cilt tipine uygundur. Kesik, yanık ve böcek ısırmalarında antiseptik bir etki gösterir.
Gül Sardunyası
Normal ve yağlı ciltler rahatlıkla kullanabilir. Büzücü bir özelliği vardır. Biberiye ve diken lavanta yağları ile birleştirilebilir.
Havuç Tohumu
Beta-karoten açısından zengin olduğu için cildin sağlıklı şekilde renklendirilmesine, canlanmasına ve bronzlaşmaya etkilidir. Cilt esnekliğini artırır; kırışık, kuru ve sarkan ciltler iyi toplar.
Kekik
Mikrop kaynaklı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Antiseptik özelliği çok güçlüdür. Temas sebebiyle meydana gelen alerjilere de iyi gelir.
Limonotu
Hafif büzücü yapısından dolayı normalden karmaya dönük ve yağlı ciltler için temizleyici ürünler içinde kullanılır. Hassas ve tahriş olmuş ciltlere önerilmez.
Mavi Selvi
Kuru ve yaşlı ciltler için mucizevi bir yağ esansıdır. Virüs öldürücü niteliğe de sahiptir. Ayrıca cildinizdeki siğillerin bir çözümü olabilir.
Nane Seçmesi
Yüz toniği, vücut losyonu ve yağlı ciltler için birer temizleyici ürün olarak hazırlandığında çok ferahlatıcı, serinleticidir ve derinlemesine bir temizlik sağlar. Antiseptik bir hale gelmesini isterseniz çay ağacı ve portakal esansı yağları ile harmanlayabilirsiniz.
Okaliptus
Canlandırıcı ve enerji verici bir kokusu vardır. Yağlı ve sivilceli ciltler için uygundur. Cildin aşırı sebum üretimini dengelediğinden birçok güzellik tarifi içinde yerini alır.
Alman Papatyası
Özellikle tahriş olmuş, kuru, hassas ve kuperoz ciltlerde oldukça yatıştırıcı ve tedavi edici bir yanı vardır. İltihap giderici ve mantar öldürücü etkilere de sahiptir. Gevşetici özelliğinden mutlaka faydalanılmalıdır.
Bitkisel Yağlar ile Yapabileceğiniz Tarifler
Fotoğraf: Thaismara Figueredo
Güneş Sonrası Rahatlatıcı Sprey
Malzemeler:
- Bir bardak sarısabır özsuyu
- 40 damla lavanta esansı yağı
- 20 damla altıncık esansı yağı
- 20 damla havuç tohumu esansı yağı
- 5 damla nane ya da biberiye, mine çiçeği esansı yağı (serinletici etki için isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
Tüm maddeleri 250 ML’lik bir koyu renkli bir cam sprey şişesine ekleyin ve güzelce karıştırın. Bu karışım buzdolabında 6 aya kadar kalabilir. Yaz aylarında özellikle güneşlenme sonrası ideal bir bakım ürünü olacaktır.
Çocuklar İçin Güneş Yanığı Gidericisi
Malzemeler:
- Çeyrek bardak damıtılmış su
- Çeyrek bardak sarısabır özsuyu
- 5 damla lavanta, altıncık ya da Alman papatyası esansı yağı
Hazırlanışı:
Tüm maddeleri 115 ml’lik bir sprey şişede bir ara getirin ve karıştırın. Bu sıvı, buzdolabında 4-6 ay arası saklanabilir.
Sivilce Karşıtı Özsuyu
Malzemeler:
- 2 çorba kaşığı sarısabır özsuyu
- 2 damla kekik esansı yağı
- 2 damla çay ağacı esansı yağı
- 2 damla Fransız (diken) lavantası esansı yağı
- 2 damla okaliptus esansı yağı
Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri 30 ml’lik bir şişenin içine ekleyin ve güzelce karıştırın. Temizlenmiş cildin üzerine doğrudan karışımı sürün. Günde 3 defa kullanılabilir. Buzdolabında 1 yıla kadar saklanabilir.
Çatlak ve Kuru Dudaklar İçin Nemlendirici
Malzemeler:
- 5 çorba kaşığı Hint yağı ya da jojoba yağı
- 1 çay kaşığı bal veya sebze gliserini
- Tat duyunuza hitap etmesi için: 10 damla nane, portakal ya da limon otu esansı yağı
ya da
Çatlak dudakları canlandırmak için: 10 damla havuç tohumu esansı yağı
ya da
Yaraları ve kanayan dudakları tedavi için: 10 damla çay ağacı yağı veya okaliptus yağı
Hazırlanışı:
Kısık ateşte saplı bir tencere içine yağ ve balmumunu koyun ve mum eriyene kadar ısıtın. Sonra ateşten indirin. Yağ ve mum hala sıcaklığını kaybetmemişken bal ya da gliserini ve esans yağlarını ekleyin. İyice harmanlanmasını sağlayın. Karışımı 15 gramlık küçük kavanoz veya uygun kaplara koyun. Buzdolabında 1 yıla kadar saklanabilir.
Yağlı Ciltler İçin Civanperçemi Cilt Toniği
Malzemeler:
- 2 bardak su
- 2 çay kaşığı kuru civanperçemi
- 10 damla çay ağacı esansı yağı
- 5 damla andız otu ya da okaliptus esansı yağı
Hazırlanışı:
Kaynayan suya civanperçemini ekleyin. Ateşten alıp 30 dakika boyunca demleyin. Süzün, soğumaya bırakın. Ardından esans yağlarını ilave edin. Spreyli bir şişe içine koyun. Bitkisel yağlar ile yapılan bu tarif, buzdolabında 1 ay süre saklanabilir. Yüzünüzü temizledikten sonra özellikle yağ fazlası olan bölgelere bir pamuk yardımı ile istediğiniz her an sürebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Priscilla Du Preez