Bihter Ayyıldız ve Selçuk Tümay

Selçuk Tümay ile Geleceğin Bar Dünyası Üzerine…

Güncelleme Tarihi: 8 Ekim 2023

Geleceğin bar dünyası üzerine sohbetimizde konuğumuz Pernod Ricard Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Genel Müdürü Selçuk Tümay. Bugün kendisiyle The Bar World of Tomorrow projesinin detaylarını ve gelecek projeksiyonunu konuştuk. 

Keyifli okumalar!

Geçen senenin son döneminde başladığınız TBWOT (Geleceğin Bar Dünyası) projesi, bir yılını tamamladı. Sizden projeyi değerlendirmenizi rica edebilir miyiz?

Tabii ki. Öncelikle proje çok başarılı gitti. Yaklaşık 200 barmen, online şekilde bu eğitimi aldı ve bu konuda 80 ülke içinde birinci olduk. Biz projeyi bir adım ileri götürdük ve online barmen eğitiminin dışında fiziksel olarak mekânlara da dokunduk. Altı tane önemli işletmeyi kendi eğitim merkezimize davet ederek workshop’lar düzenledik. Bunun başka bir örneği de olmadı dünyada. Bu uygulamamızla en iyi uygulamalar kategorisinde bu proje sunuldu. Diğer ülkeler de bizden örnek alıp bu workshop’ları uygulamaya başladılar.

Mekânların bu projeye ilgisi ne durumda peki?

Projeye oldukça ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Başlangıçta biz mekânlara gittik ve projeyi anlattık. Bugün geldiğimiz noktada onlar kapımızı çalıyor; “Bu projeyi biz de uygulamak istiyoruz, destek olur musunuz?” diyor. Bu da oldukça sevindirici bizim açımızdan.

Pernod Ricard Türkiye olarak firmanızın ruhunu bir cümleyle özetleyecek olsanız bu cümle ne olurdu?

Aslında sadece Pernod Ricard Türkiye değil, Pernod Ricard Global’de de şirketimizin ruhunu özetleyen; “créateurs de convivalité” olurdu. Yani; keyifli anların yaratıcıları. Bizim şirketimizin vizyonu ve her gün yaptığımız iş, aslında keyifli anlar yaşatmak, onlara eşlik etmek.

Fransız Konsolosluğunda bir nişan törenine katıldınız ve bir nişan aldınız. Bundan bahsetmek ister misiniz?

Tabii, memnuniyetle. Bu, Fransa Tarım Bakanlığı tarafından, tarımda üstün hizmet gösteren kişilere nadir verilen bir nişan. Alkollü içkiler de tarım sektörünün bir parçası olduğundan bana bu nişanı Fransız Konsolosluğunda takdim ettiler. Tabii ki çok onur ve gurur verici bir şey ama aslında ben bu ödülü kendi adıma değil, takım arkadaşlarım adına aldım çünkü bu üstün başarı için ne yaptıysak birlikte yaptık. Bu ekibin bir parçası olmaktan da büyük gurur duyuyorum.

TBWOT projeniz ile ilgili hedefleriniz neler? 

Öncelikle kendimize 2030 yılıyla ilgili bir hedef koyduk. Bu hedef, globalde 10.000 tane barmene ulaşmak. Zaten bir sene içerisinde 200 barmene ulaştık ve bu sayı artarak devam ettiğinden 2030’a kadar Türkiye’de 5000 tane barmene ulaşarak hedefin yarısını yalnızca Türkiye olarak tamamlamak gibi ciddi bir iddiamız bulunuyor. 

“Eğlenceli anların yaratıcısı” mottosuyla işleyen bir şirketin yöneticisi olarak 2022 dilekleriniz nelerdir?

Öncelikle biz; başarılı, sorumlu ve eğlenceli bir şirketiz. Dolayısıyla 2022’de de yine bu üç unsur bizim gündemimizde olacak. Başarılı, sorumlu ve eğlenceli olmaya devam edeceğiz. Önce kendimiz eğleneceğiz sonra da tüketicilerimizi ve müşterilerimizi eğlendirmeye devam ediyor olacağız. Ben 2022 yılından çok ümitliyim, Covid etkisinin daha da azalacağını düşünüyorum. Artık tüketicilerin daha fazla dışarıya çıkacağı, daha fazla sosyalleşeceği ortamlarda onlarla bir arada olmayı ümit ediyorum.