Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve sosyal medyanın gücünün her geçen gün artmasıyla birlikte hayatımıza yepyeni terimler giriyor. Bu terimlerin en başında ise şüphesiz ki “influencer” geliyor. Günümüzde birçok marka, ürünlerinin tanıtımını influencer’lar aracılığıyla yaparken, influencer’lar da milyonları peşinden sürüklemeye devam ediyor. Peki, kim bu influencer’lar? Neden bu kadar popülerler? Markalar neden reklamlarını onlar aracılığıyla yapmayı tercih ediyor?
Influencer kelimesinin sözlükteki karşılığı “etki unsuru/etkileyici” demek. Bu kelime anlamını göz önünde bulundurarak influencer’lar için; “Toplumun düşünce ve davranışlarını etkileyen, onları şekillendirme gücü bulunan kişiler” diyebiliriz. Moda, seyahat, makyaj influencer’ları veya Instagram anneleri ve gurmeleri… Artık aklımıza gelebilecek her alanda uzmanlaşmış, bu işi uzun yıllardır yapan isimler görebiliyoruz. Kimimiz paylaştıklarını dikkate alırken, kimimiz ise “Ne olur artık yukarı kaydırmayalım” diyoruz. Ancak ne olursa olsun şunu kabul etmemiz gerekiyor ki, markalar bu iş birliklerinden yüksek gelirler elde ediyor ve ses getiren kampanyaların altına imzasını atıyor.
Markalar Neden Influencer’lar İle Çalışmayı Tercih Ediyor?
Sosyal medya kullanıcı sayısındaki artış bu soruya verilebilecek ilk cevap. Günümüzde Türkiye nüfusunun %64’ünü oluşturan 54 milyon sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Pandeminin ilk aylarını hatırlayın. Belki de hepimiz hayatımızın hiçbir döneminde geçirmediğimiz kadar vakit geçirdik sosyal medyada. Bir de şöyle düşünün; artık sokakta yürürken gördüğümüz bir billboard mu dikkatimizi daha çok çekiyor, yoksa Instagram’da gördüğümüz bir reklam mı? Sanıyoruz ki cevap hem bizler hem de markalar için oldukça net.
Sosyal medyaya olan ilgimizin yanı sıra işin bir de maliyet tarafı bulunuyor. Günümüzde reklam giderlerinin çok fazla olması sebebiyle birçok marka televizyona veya billboardlara reklam veremiyor. İşte tam da bu noktada devreye markaların kurtarıcısı olarak “influencer marketing” giriyor. Markalar bu pazarlama yöntemi sayesinde daha düşük bütçeler harcayarak çok büyük kitlelere hitap edebiliyor.
“Influencer Marketing”in sahip olduğu popülerliğin son nedeni olarak, tüketici güvenirliğinden bahsedebiliriz. İnternet kullanıcıları, artık satın alacakları bir ürünü web sitesinden incelemek yerine YouTube videoları izlemeyi tercih ediyor. Bir kozmetik ürünü alacağı zaman onu kullandığını bildiği influencer’ın sayfasına gidiyor ve ürünle ilgili yorumlarını inceliyor. Tüketici ve influencer arasındaki bu güven bağı da pazarlama yönteminin gücünü artırıyor.
Eğer taze bir girişimciyseniz pazarlama stratejinize influencer marketing’i dahil etmeniz markanız için doğru bir adım olacaktır. Macro influencer’lar ilk aşamada bütçenizi zorlayabilir ancak daha az takipçiye sahip olan micro influencer’lar ile yola çıkabilir, marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz.
Ben de Influencer Olabilir miyim? Nasıl Influencer Olunur?
Belli bir alana ilgi duyan ve sosyal medya kullanmayı seven birçok kişinin sorduğu bir soru bu. Peki, neden olmasın? Diyelim ki makyaj yapmayı çok seviyor, bu konuda eğitimler alıyor, YouTube’dan izlediğiniz videolar ile sürekli yeni teknikler öğreniyorsunuz ve artık “Ben de bir şeyler yapmalıyım” deme aşamasına geldiniz. İlk olarak kendinize bir yol haritası çizin. Hangi mecrada aktif rol alacaksınız? Sizi takip edecek kişilere diğer influencer’lardan farklı olarak ne sunacaksınız? Bunları belirledikten sonra hedeflerinizle özdeşleşen bir marka ismi bulun ve sosyal medya sayfalarınızı oluşturmaya başlayın. Görsellerinizin kalitesine ve içerik metinlerinizin dil bilgisi kurallarına uymasına her daim dikkat edin. Güvenilir olmak istiyorsanız takipçi satın almayın. Bunun yerine sayfanızı küçük reklam bütçeleriyle destekleyin. Blogger’larla veya influencer’larla iletişime geçerek network’ünüzü genişletin, onlara iş birliği teklif edin. Birdenbire büyümeniz, markaların sayfanızı açar açmaz size iş teklifinde bulunması mümkün değil. Sabırlı olun ve kaliteli iş yapmaya odaklanın, gerisi gelecektir.