Planogram: Market Düzeni Alışverişlerimizi Nasıl Etkiliyor?

Planogram: Market Düzeni Alışverişlerimizi Nasıl Etkiliyor?

Bir markete girdiğinizde kasanın yanındaki şekerlerin neden orada konumlandırıldığını, alışverişinizin ana malzemesine ulaşana kadar geçtiğiniz reyonların sizi nasıl etkilediğini düşünmüş müydünüz? Tüketici olarak haberdar olmamız gereken bazı satış stratejileri var. Onlardan biri de planogram. Peki, planogram nedir ve satın alma deneyimimizi nasıl etkiler? 

Planogram Nedir?

Planogram: Market Düzeni Alışverişlerimizi Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Unsplash | Fikri Rasyid

Planogram, herhangi bir market ya da mağaza içerisinde müşteri deneyimini iyileştirmek ve satışları arttırmak için uygulanan bir düzenleme planıdır. Günümüzde bilgisayar yardımıyla oluşturulan planogram için özel yazılımlar bulunsa da bu teknik, pazarlama sektöründe oldukça eski bir tarihe sahip. 

Planogram Satın Alma Deneyimini Nasıl Etkiler?

Planogram: Market Düzeni Alışverişlerimizi Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Pexels | Ivan Samkov

Doğal olarak büyük ya da küçük ölçekli her marka satış yapmak üzerine stratejiler oluşturur. Bilinçli tüketiciler olarak bu stratejilerden haberdar olmak da gereksiz tüketimi önleyebilmemizi sağlar. Ancak planogram, marka tarafında satışı artırma hedefini gerçekleştirirken bizlerin de alışveriş deneyimini kolaylaştırır. 

Herhangi bir mağazaya ya da süpermarkete girdiğimizde atmosferin bizi etkileyen unsurlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Reyonların görsel olarak çekici görünmeleri satın alma için bir avantaj olurken düzensiz raflar ve ürünlerin zor bulunması da satın almayı olumsuz etkileyebilir. İyi tasarlanmış bir planogram, tüketicilerin aradıkları ürünü kolayca bulabilmesini sağlamalı ve bunu yaparken tüketiciye alabileceği diğer alternatifleri ve tamamlayıcıları da gösterebilmelidir.  

Sıklıkla Karşılaştığımız Planogram Örnekleri

Planogram: Market Düzeni Alışverişlerimizi Nasıl Etkiliyor?
Fotoğraf: Unsplash | Franki Chamaki

Planograma ürün satışının olduğu her alanda rastlanabilir ve halihazırda birçok marka da bu stratejiyi düzenlemelerinde kullanıyor. Bu markalar arasında yapı marketleri, giyim mağazalarını ve hatta eczaneleri görmek de mümkün. Ancak planogramın en etkin kullanılabildiği alanların başında süpermarketler geliyor. 

İşte süpermarketlerde karşılaşılan planogram stratejilerine birkaç örnek:

  • Göz hizası yalnızca evimize astığımız tablolar için değil, market alışverişlerimiz için de önemli bir kriter! Örneğin, satış getirmesi hedeflenen ürünler göz hizasına denk gelen raflarda konumlandırılıyor.  
  • Un, yağ, yumurta, pirinç, salça gibi en temel mutfak ihtiyaçlarını karşılamak için markete gittiğinizde o ürünlerin olduğu reyona kadar birçok reyondan geçtiğinizi fark etmiş miydiniz? Bu ürünlerin girişe uzak noktalarda bulunmalarının en önemli sebeplerinden biri müşterilerin o ürünlere ulaşana kadar diğer reyonları da görmesini sağlamak.
  • Eğer bir alışveriş listesi yapmadıysak kafamız karışabilir ve bazı eşyaları almayı unutabiliriz. Başarılı bir planograma sahip süpermarketler bu ihtimali de en aza indirmek adına reyonlarını hatırlatıcı niteliğinde değerlendiriyor. Çapraz satış olarak da nitelendirilen bu teknik, farklı reyonların ürünlerini bir araya getirerek tüketiciye sunuyor. Yani gevrek ve tahılların yanında gördüğümüz süt çeşitleri ya da makarnalarla aynı reyonda duran makarna soslarının konumlandırmaları tesadüf değil! 
  • Hatırlatıcılara bir diğer örnek de market içerisindeki tabelalar. Eğer büyük bir marketin içerisinde alışveriş yapıyorsak birçok reyon ve birçok ürün çeşidiyle baş başa kalırız. Bu sebeple içeride bizleri yönlendirecek tabelalar bulunur. 
  • Gereksiz harcamayı önlemek için markete tok gitmemiz gerektiğini çoğumuz biliriz. Tam da böyle bir sebepten dolayı sepet boyutları da büyük marketlerde önemli bir kriter! Birçok market zinciri, alışveriş sepetlerini normalden daha büyük bir boyutta tasarlıyor. Bunun sebebi ise tüketiciyi sepeti doldurması için alışveriş yapmaya teşvik etmek.
  • Marketlerde pencere bulunmaması durumunu açıklamak için birçok sebep bulabiliriz. Örneğin, ürünlerin bozulmaması, havalandırmanın doğru şekilde işlemesi gibi. Ancak bu durumun planogramdaki anlamı tüketicilerin yalnızca alışverişlerine odaklanmasını sağlamak!

Kapak Fotoğrafı: Pexels | Freestocks