NASA İklim Değişikliği Fotoğrafları Bize Neler Gösteriyor?

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

İklim değişikliği gerçek ve şu anda yaşanıyor. Bunu ocak ayı gelmişken hala havanın sıcak olmasından, barajlardaki su oranının kritik seviyelere ulaşmasından, kuraklıktan, yazın yağan dolulardan ve tarım alanında yaşanan krizden görebiliyoruz. Şimdi hiç bakmadığımız bir açıdan bakmaya ne dersiniz? NASA iklim değişikliği fotoğrafları, bize yaşanan durumun ne kadar çarpıcı olduğunu gösteriyor.

Yıllar içerisinde gezegenimize verdiğimiz zararı belki en iyi gösterecek şeylerden biri öncesi-sonrası fotoğrafları. Yaşam alanlarımızda yaşanan değişiklikler bize nelerin değiştiğini tam olarak anlatamıyor olabilir. Bunun için biraz uzaklaşmak ve gezegenimize yukarıdan bakmak gerekiyor.

Buzullar Eriyor

NASA Climate sayfası, iklim değişikliği ile ilgili haberlere ve çeşitli fotoğraflara yer veriyor. Kuzey Buz Denizi’nin 1984 ve 2012 yılında çekilmiş fotoğrafları da iklim değişikliğini gözler önüne seren en önemli örneklerden biri.

 


Fotoğraf: NASA

Hava sıcaklığındaki anormal değişimler, Antarktika’da 2 senede inanılmaz bir değişime neden olmuş durumda. George VI Buz Sahanlığı ismi verilen bölgede değişen iklim koşulları buzun yüzeyinde çöküntülere neden oldu. 2020 yılında görülen ve şimdiye kadar kaydedilen en büyük eriyik, 140 kilometre gibi geniş bir alanı kapsıyor. NASA, bu gibi havuzların buz tabakasının dengesini bozabileceğini düşünüyor.

 


Fotoğraf: NASA

Yeni Zelanda’da ise buzullar, 1890’dan beri geri çekiliyor. 1990 ve 2017 yıllarında çekilen iki resim, Güney Alpleri’nde gerçekleşen değişimi gözler önüne seriyor. Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü (NIWA) uzmanları, bu değişimin küresel ısınma ile ilişkili olduğunu düşünüyor. 

Yaşam Alanları Değişiyor


Fotoğraf: NASA

2019 ve 2020 yıllarında Türkiye’de Dicle Nehri’nin kıyısından çekilen bu iki fotoğraf, insanların doğaya nasıl müdahale ettiğini gösteriyor. Ilısu Barajı ile nehrin akışının engellenmesi, birçok insanın yaşam alanlarından taşınmasına neden olduğu gibi 12 bin yıllık bir kültüre sahip olan Hasankeyf’in de sular altında kalmasına neden oldu.

 


Fotoğraf: NASA

Hindistan’da bulunan Lonar Gölü’de 25 Mayıs ila 10 Haziran 2020 tarihleri arasında çekilen iki fotoğraf ile yalnızca 15 günde yüksek sıcaklıkların etkisini gösteriyor. Kuru hava, gölün önemli bir kısmını buharlaştırarak geride sadece tuzun kalmasına neden oldu. Tuzu seven mikroorganizmaların hızla artışı ise renk değişimini beraberinde getirdi. Fakat bu durum yalnızca Hindistan’da gerçekleşmedi. Benzer olaylar İran Urmiye Gölü ve Rusya’daki birçok gölde de görüldü. 

Geleceğimiz için yaşamlarımıza ve gezegenimize biraz daha uzaktan bakmamız gerekiyor. Her gün hiç fark etmeden gerçekleştirdiğimiz eylemler, sahip olduğumuz bu tek evimizi günden güne yok ediyor. Bir gün artık çok geç olacak ama henüz o gün gelmedi. Bu nedenle hemen değişmeli ve sürdürülebilir bir yaşam sürmeye başlamalıyız.