Moralinizi Yükseltecek Beş Nefes Egzersizi

Moralinizi Yükseltecek 5 Nefes Egzersizi

Farkındalık uygulamaları her ne kadar spiritüel algılansa da aslında çoğu somatik deneyimlerdir. Her birinin başlangıç noktası bedendir ve etkisi zihinden ruha kadar yayılır. Örneğin nefes egzersizlerini genelde burnumuzdan verdiğimiz nefes ile başlatır ve meditasyon uygulamalarına ise çoğunlukla oryantasyon halindeki bedenimizle katılırız.

Bütün bu uygulamalardaki mesele dikkati zihnimizden çalıp bedenimize geri vermektir. Elbette ki profesyonel koçların yardımıyla, aklımız ve beynimizin ışığında, hayatımızda uzun süreli tatmin sağlayabiliriz. Liyakat sahibi bir yaşam koçunun sorduğu tek bir soruyla yaşadığımız bir olaya bakışımız bütünüyle değişebilir. 

Zihnin dönüşümü her zaman daha meşakkatlidir. Fakat anlık yapabileceğiniz nefes egzersizleriyle dönüşümü bedeninizde başlatarak moralinizi yükseltebilir hatta egzersizin etkilediği çakra noktasına göre bazı organların hareketini bile hızlandırabilirsiniz. Diğer tekniklerin yanı sıra aşağıdaki egzersizleri tek başınıza yapmanız daha iyi olacaktır. Bu tekniklerin her biri nefesin ağızdan verilerek yapıldığı ve sesin oldukça yüksekten çıktığı tekniklerdir.  

Çok Sesli Nefes Egzersizleri

Moralinizi yükseltecek beş nefes egzersizi
Moralinizi yükseltecek beş nefes egzersizi önerisi

Fotoğraf: Miguel Bautista

Aslında nefesin burundan alınıp burundan verilmesi gerekir. Çünkü nefes burundan alındığı vakit akciğerdeki havaya uygun hale gelir ve burun mukozası soluduğumuz havayı tozundan ayırarak filtreler. Ayrıca önemi son yıllarda epey artan ve vücuttaki damarları genişletme özelliğine sahip olan nitrik oksidin, sinüslerde yoğun olarak bulunduğu gerçeği de burundan neden nefes almamız gerektiğini özetler niteliktedir. 

Bunların yanı sıra burundan nefes alırken ağzımızdan aldığımız nefese göre daha fazla enerji harcarız ve bu da metabolizmayı hızlandırır. Nefes verirken yine burnumuzu kullanmamızın sebebi ise burnun içinin nemlendirilmesini sağlamak ve karbondioksiti yeterli oranda dışarı çıkartmaktır.

Ancak bazı tekniklerde -örneğin holoterapi gibi- ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerinde nefes ağızdan alınıp ağızdan verilebilir. Kişi ağız yoluyla agresif nefesler alıp vererek hızla bilinçaltını aktive eder. Tamamıyla doğru nefes tekniğiyle olmasa da işin ehli bir eğitmen sayesinde kişi, yarım saat gibi bir sürede günlük yaşamındaki düşüncelerin büyük çoğunluğunu oluşturan bilinçaltıyla tanışabilir. Buradan da anlaşılacağı gibi nefes alışverişlerinde ağzın kullanımı egzersizin o an için etkisini arttırır ve anında bir yaratım sağlar.

Nefes Egzersizi İçin 5 Teknik 

Kısa kısa uygulayacağınız tekniklerin beşinde de nefesi burundan alıp ağızdan vermelisiniz.

  1. Akciğer nefesi olarak da adlandırabileceğimiz egzersizde, nefesi burnunuzdan alıp ağzınızdan verirken yapmanız gereken “aaa” sesini çıkartmaktır. Bu sayede akciğerde bir titreşim yaratarak o bölgeyi daha kolay hissedebilirsiniz.
  2. Tiroit bölgesinde rezonans sağlayan tekniği ise “eee” sesi çıkararak uygulayabilirsiniz. Nefesi burnunuzdan alın ve eee sesiyle ağızdan verin.
  3. Gülümsemenize yardımcı olacak “iii” sesi egzersiziyle nefesinizi boşaltın ve tekrarların sonundaki rahatlığın tadını çıkartın.
  4. Özellikle diyaframı aktive eden bir nefes egzersizinden sonra burundan aldığınız nefesi “fff” sesiyle mum üfler gibi verirseniz karbondioksitin tümüyle dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  5. Son olarak derin bir nefes alıp kesik kesik “sss” sesi çıkararak nefesinizi boşaltırsanız hem sesinizdeki tazeliği hem de diyaframınızın çalışmasından ötürü alt karnın bağırsaklarınıza baskısını hissedecek, metabolizmanızın hızlandığını fark edeceksiniz.

Tüm egzersizleri beşer kez tekrar edebilirsiniz, derin bir nefes verip tekrar burnunuzdan nefes alın ve sesleri ağzınızdan çıkararak uygulamaya başlayın. 

Bonus: Tüm vücutta titreşim sağlayan tıslama nefesini de rutin nefes egzersizleriniz arasına alabilirsiniz. Öncelikle yine burundan yavaş ve sakin bir nefes alın, sonra tıslayarak nefesinizi ağır ağır verin. Tıslama anında bedeninizde gerçekleşen titreşimi fark etmeye çalışın. Tıslayarak dışarı verdiğiniz nefes, ağızdan yavaşça çıkacağı için egzersizin sonunda derin bir nefes alma ihtiyacı doğacak ve bu döngü de sizi uygulamanın içinde tutarak diyaframınızın etkinleşmesini sağlayacaktır.

Kapak Fotoğrafı: Kristopher Roller