Lego’dan Geri Dönüşüm İçin Büyük Adım

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

2020 yılının temmuz ayında Science dergisi, tüyleri ürperten bir araştırmanın sonuçlarını yayımladı. Buna göre önlem alınmazsa takvimler 2040’ı gösterdiğinde karada ve okyanuslarda tahmini 1.3 milyar ton plastik kirliliğin olması bekleniyor. İnsan ve çevre sağlığı için ciddi derecede tehdit eden bu durumu bertaraf etmek için küresel boyutta birtakım karar ve uygulamaların devreye sokulması şart. 

Öyle ki araştırma ekibinde yer alan Leeds Üniversitesi’nin akademisyeni Dr. Costas Velis’in uyarısına kulak verdiğimizde çeşitli önlemler hayata geçirilse dahi 20 yıl içinde ekstra 710 milyon ton plastik atık ortaya çıkacağını anlıyoruz. Bu kadar vahim bir evredeyken ulusal ve uluslararası büyük firmaların geri dönüşüm ve atık yönetimi konularına uygulanabilir projelerle destek vermesi çok mühim. 

Tam da bu bakışla geçtiğimiz günlerde Danimarkalı oyuncak üreticisi ve bir oyuncak devi olan Lego şirketinden anlamlı bir adım geldi. Normal üretim koşullarında her yıl 110-120 milyar kadar bloğu ABS denilen bir plastikten üreten Lego, bu kez ekolojik sistemin iyiliği için kolları sıvadı ve geri dönüştürülmüş plastik şişeler kullanarak yaptığı blokları kamuoyuna duyurdu. İlk kez ürettiği doğa dostu yapı tuğlalarını resmi bir basın açıklaması ile tanıtan Lego’nun bu girişimdeki ana amacı ise popüler nitelikteki yapı setlerini sürdürülebilir kaynaklardan üretebilmesi. Böylece her yıl üretim kaynaklı meydana gelen 1,2 milyon karbon salımının, bu yeni üretim şekli ile azaltılabileceği konuşuluyor. 

Sürdürülebilirlik İçin Üç Yıl Boyunca Test Edildi

legodan sürdürülebilirlik projesi

Fotoğraf: Scott Greer

Lego şirketi, gezegenimizin çığlıklarına bir nebze de olsa çare olmak ve yeşil bir politikaya katkı sunmak açısından gerçekten örnek bir çalışmaya imza attı. İlk ürünleri bir Lego tuğlasının prototipi olan üretim denemelerinde şirket, 250’nin üzerinde PET malzemeyi ve sayısı yüzleri geçen farklı plastik formülasyonunu tam üç yıl boyunca teste soktu. Şu anda da halihazırda sürdürülebilir çözümler için 150’nin üzerinde bir ekip çalışmaya devam ediyor. Elbette plastiğin bilinen bir Lego bloğu dayanıklılığına gelmesi için birtakım katkı maddelerinden faydalanıldı. Her bir litrelik plastik şişeden çıkan materyal ise 10 adet 4X2’lik Lego bloğu oldu.

Firmanın hedefinde geri dönüştürülmüş plastik şişelerden yapılmış olan bu tuğla ya da blokları iki seneye kadar ürün setlerine dahil etmek var.  Ayrıca Lego’nun Çevresel Sorumluluk Birimi’nin Başkan Yardımcısı Tim Brooks, yaptığı açıklamada normal plastikten elde edilen Lego parçalarından ayırt edilmesi mümkün olmayacak bir standartta parçalar üretilmesi üzerine çalıştıklarını belirtti. Zaten Lego şirketi, bu hassasiyetini 2018’de duyurmuş, ürünlerinin tamamının 2030 yılına kadar sürdürülebilir malzemelerden yapacaklarını ana hedeflerinin arasına eklemişti. Şunu tekrar hatırlatmış olalım ki Lego şu an, akrilonitril bütadien stiren ile ham petrol kaynaklı “geri dönüştürülmemiş” plastikler kullanıyor.

Lego'dan sürdürülebilir proje

Fotoğraf: Firdaus Ansori

Lego, geri dönüştürülmüş bu yeni plastik parçaları üretmek için ilk olarak ABD’den temin edeceği alkolsüz içecek şişelerini üretimde kullanacak. Plastik atık açısından durumları feci olan okyanuslardaki atık plastik şişeler ise çözünme şekillerinden dolayı üretime maalesef dahil edilmeyecek. Zira geçtiğimiz aylarda vurguladığımız “Yeni Plastik Ekonomisi için Tüm Paydaşlar Buluştu” başlıklı haberimizde plastiğin döngüsel ekonomi içindeki yeri belirtilmiş; her yıl yaklaşık 11 milyon ton plastiğin okyanusa karıştığı açıklanmış ve önlem alınmaz ise bu oranın 2040 yılında 3 katına çıkabileceği ortaya konmuştu. İşte bu nedenle plastiğin döngüsel ekonomi içinde yer alması gelecek açısından çok önemli. Bu sağlandığı takdirde 20 yıla kadar okyanuslara karışan plastik oranı %80 civarında azaltılabilecek.

Lego, her ne kadar okyanuslardaki plastik atıkları üretimlerinde tercih etmeyeceğini ifade etse de karadaki plastiklerin geri dönüşümü için verdiği çabayı anlamlı buluyor ve gezegenimizin kaynaklarının sürdürülebilirliği için elini taşın altına koyan tüm kuruluşları ve firmaları destekliyoruz. Ek olarak bu sürece çevre politikaları ile yakından ilgili olan Green Alliance’dan Libby Peake, Lego’nun bu girişimine destek vererek “Geri dönüştürülmemiş plastikten kesinlikle daha tercih edilebilir.” açıklamasında bulundu. Gezegenin Dostları isimli STK’nın yetkilisi Camilla Zerr de “Geri dönüşümün plastik krizine karşı tek çareymiş gibi övülmemesi önemli.” şeklinde konuştu.

Kapak Fotoğrafı: Fran Jacquier