“Döngüsel Ekonomiye Doğru” sloganı ile organize edilen Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı, 10 Şubat Çarşamba günü çevrim içi olarak gerçekleşti. Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen; özel sektör, kamu, akademi ve sivil toplum temsilcilerinin buluştuğu konferansın açılış konuşmasını, Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa yaptı. Sungur, “Bugün yılda yaklaşık 8-10 milyon ton plastiği doğaya veriyor durumdayız. Bu durum ekosistemi tehdit ediyor.” dedi.
2050’ye gelindiğinde okyanusta balıktan daha fazla plastik olabilir kaygısı ile sürdürülebilir bir dünya için önemli bir adım daha atıldı. Dünya çapında toplumlar, hükümetler ve markalar ortak bir vizyon çerçevesinde plastik için döngüsel ekonomi hedefleri doğrultusunda bir araya geldi. Bu adımın odak noktası da plastik kirliliğinin yaşanmadığı bir düzen için birlikte neler yapılabileceği konusu oldu. Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve online olarak gerçekleştirilen “Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı” 10 Şubat Çarşamba günü, Saat 09.30-18.30 saatleri arasında ulusal ve uluslararası konuşmacıların katılımıyla çevrim içi olarak tamamlandı.
Yeni Plastik Ekonomisi’ne göre plastiğin asla atık ya da kirlilik olamayacağı bakışıyla organize edilen online konferansta döngüsel bir ekonomi vizyonu için ciddi konulara değinildi. Buna göre; gereksiz plastik öğelerini ortadan kaldırmanın, ihtiyaç duyulan plastiklerin geri dönüşüme dahil edilmesinin, kullanılan tüm plastik malzemelerini ekonominin içinde fakat çevrenin dışında tutmanın, tüketicilere yeni deneyimler sunarak davranış değişikliğine yönlendirmenin ve toplum ile işbirliği sağlamanın gerekliliği vurgulandı. Tüm katılımcı paydaşlarla birlikte ortak geleceğimiz için çözüm arandı.
Fotoğraf:elregio.com
“Mikro Plastikler Geleceği Nükleer Bomba Kadar Tehdit Edebilir”
Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı’nın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Sürdürülebilirlik Akademisi Başkanı Murat Sungur Bursa, modern hayatın en başındaki gerekliliklerden olan plastiğin hayattan çıkarılmasının mümkün olamayacağını ancak belirli düzenlemelere gidilmesi gerektiğine dikkat çekti. Plastiğin nükleer bomba gibi insanlığı tehdit eden bir tarafı olmasa da doğada parça parça bölündüğünü ve mikro plastikler haline dönüştüğünü ifade eden Bursa, plastiğin insanlığı ve geleceği nükleer bomba kadar tehdit edebileceğini söyledi.
Son 70 Yılda 9 Milyar Tonun Üzerinde Plastik
Fotoğraf: www.oncamera.gr
Başkan Bursa, “Bugün yılda yaklaşık 8-10 milyon ton plastiği doğaya veriyor durumdayız. Son 70 yılda 9 milyar tonun üzerinde plastik bir şekilde üretildi ve bunun aşağı yukarı üçte ikisi maalesef hiçbir şekilde yeniden kullanıma sunulmadı. Bu, hayatımızda bir sorun. Direkt bizim hayatımızı ilgilendirmese bile, dünyanın bir yerinde ekosistemi tehdit eder vaziyete gelmiş durumda. Bundan sonra geleceğimizde plastiği çok bilinçli şekilde kullanmak zorundayız. Plastik kullanımını, kullanım biçimi olarak öyle bir hale getirdik ki mevcut iklim değişikliği sorununa ek çözmemiz gereken ilave sorunlara sebebiyet verdi. Tüm toplum kendisini sorumlu hissetmek zorunda. Bir ucunda tüketici, diğer ucunda üreticiler…” şeklinde konuştu.
Dünyadaki Çevre Bilinci Artıyor
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ise konferansta tüm paydaşlarla önemli bilgiler paylaştı. Özellikle yeşil teknolojiye, plastiğin çok kullanılan bir madde olduğu için yeşil teknolojideki yerine ve dünyadaki çevre bilincinin giderek arttığına vurgu yapan Eroğlu, “Son 100 yılda giderek artarak hayatımızda rol oynayan plastiklerin iyi bir atık yönetimine sahip olması büyük önem taşıyor. Sürdürülebilirliği sağlamak için her şeyden önce bilinçli tüketimi sağlamalıyız. Yaklaşımımızı ‘gerekmiyorsa tüketmemek’ üzerine kurgulamak önemli.” ifadelerini kullandı.
Yeşil Teknolojide Dört Büyük Mega Trend
Fotoğraf: itritrade.gov.il
Dünyada 5G, sağlık teknolojileri, ödeme sistemleri ve en önemlisi yeşil teknolojiler olarak dört büyük mega trend olduğunun altını çizen Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Tüketimimiz bittikten sonra bu ürünleri doğru yerlere bırakmak, doğaya bırakmamak da diğer önemli konu. Ülkemize de düşen iyi bir atık yönetimi altyapısı ile bunu geliştirmek. Son yıllarda özellikle sıfır atık politikası, geri dönüşüme verilen önemin artması, çok kritik konular. Bunlar, sürdürülebilirliği sağlayacak önemli noktalar. Bu trend dünya çapında da sürüyor. Plastiğin doğada yeri yok ama hayatımızda yeri çok. Dünyanın geleceğinde en önemli başlıca rolü oynayacak şey yeşil teknolojiler. Yeşil teknolojilerin altına girdiğimizde, iklim değişikliğine karşı yenilenebilir enerji kaynakları üzerine kurgulanmış sistemler, iyi atık yönetimi, güçlü bir geri dönüşüm sistemi gibi konular görüyoruz.”
Her Yıl 11 Milyon Ton Plastik Okyanusa Karışıyor
Fotoğraf:zugo.md
Konferansta konuşan Unilever NAMETRUB Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Şenel Erim, tehlikeli bir gerçeğe vurgu yaptı. Her yıl yaklaşık 11 milyon ton plastiğin okyanusa karıştığını, önlem alınmaz ise bu oranın 2040 yılında 3 katına çıkabileceğini anlatan Erim, “Plastiği döngüsel ekonomide tutabilirsek önümüzdeki 20 yıl içinde okyanuslara karışan plastik oranını %80 azaltabiliriz. Unilever’de 2019 yılında açıkladığımız taahhütler ile 2025 yılına kadar plastik ambalajlarımızın %100’ü tamamen yeniden kullanılabilir.” dedi. 2020 yılına gelindiğinde ambalajlarının geri dönüştürülebilir olma taahhüdünü Nestlé Waters Türkiye operasyonları için %99,9 oranında gerçekleştirdiklerini söyleyebileceğine dikkat çeken Nestlé Waters Türkiye Pazarlama Direktörü Can Emci de “Evrensel ayak izimizi azaltmak için çalışıyoruz. 2025 yılına kadar ambalajlarımızın %100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir olması için de bir söz verdik.” diye aktardı.
“Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nı Yayımladık”
Avrupa Komisyonu Döngüsel Ekonomi Politika Sorumlusu Werner Bosmans ise Avrupa Birliği’nde plastik konusunda yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Dünyamızın tek ve çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Bosmans; Avrupa olarak şu anda 1,8 yeryüzü büyüklüğünden daha fazla tükettiklerini ve 2050 yılına kadar bu durumun 3 yeryüzü büyüklüğüne doğru gittiğini, Avrupa’da bu sorun ile ilgili olarak Avrupa Yeşil Anlaşması adında kapsayıcı bir politikaları olduğunu söyledi. “Biz bu hedefi, Avrupa olarak iklim nötr, kaynak verimli ve rekabetçi ekonomiye sahip olmak istiyoruz şeklinde kurduk.” açıklamalarında bulunan Bosmans, bu bakış açısıyla yaklaşık 1 sene önce “Döngüsel Ekonomi Eylem Planı”nı yayımladıklarını aktardı. Plastik konusunda AB’de yapılan çalışmalarla ilgili ise Bosmans, “Plastik için ana belge AB Plastik Stratejisi. Bu bizim ocak 2018’de yayımladığımız stratejik bir belge. İlk olarak geri dönüşüm yeteneklerimizi ve plastik geri dönüşümünü geliştirmeyi hedefledik. Bunlar dönüştürdüğümüz plastiğin kalitesinin ve ekonominin geliştirilmesi için birlikte yapılıyor. Plastiğin yüzde yüz dönüştürülebilir olmasından emin olmak istiyoruz.” diye konuştu.
“Plastik Kullanımını 536 Ton Azalttık”
Fotoğraf: www.ohridnews.com
Ciddi vizyonların masaya yatırıldığı konferansta Ülker Ambalaj Geliştirme Direktörü Roza Altın da görüşlerini belirtti. Altın, 2020 yılında plastik kullanımınıı 536 ton azalttıklarını bildirerek “Esnek ambalajlarımızda, geri dönüştürülebilir malzeme oranını yüzde 90’a çıkardık, 2022 sonunda yüzde 100’e ulaştırmak için çalışıyoruz. 2025 yılında kullandığımız tüm plastik malzemelerin, geri dönüştürülebilir, doğada çözünebilir, kompostlanabilir olmasını hedefliyoruz” dedi.
“Pilot Bir Çalışmaya Başladık”
Plastiğin öncelikli konuları arasında olduğunu belirten CarrefourSA İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Bahar Tura, “Plastik kullanımını azaltmak için, müşterilerimize kendi kapları ile mağazalarımıza gelerek alışveriş yapma imkanı sunuyoruz. Yani müşterilerimiz kendi kabını getirerek, kendi etini, peynirini, balığını, meyvesini alabiliyor. Şu an pilot çalışmamıza başladık örnek mağazamızda, yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Her yıl gerçekleştirilmesi beklenen uluslararası Yeni Plastik Ekonomisi Konferansı, mart ayından itibaren webinar serileri ile çalışmalarını sürdürecek.