İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre ortalama bir dairenin inşa edilmesi sırasında 50 ton karbondioksit salımı yapılıyor. Türkiye’de birey başına yıllık 6.3 ton dolaylarında karbondioksit salımı yapıyoruz. Yani aldığımız yeni bir ev, neredeyse 10 yıllık toplam karbondioksit salımımıza eşit. Sektörün durumunu değiştirmek amacıyla yakın zamanda ortaya çıkan ekolojik evler ile yuvalarımızı daha çevreci yapılmaya çalışılıyor.
Ekolojik Ev Nedir?
Ekolojik ev kavramı son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Ekolojik ev, aynı kendi hayatlarımızda sürdürülebilirliği benimseyebildiğimiz gibi evlerimizin tasarımlarında da sürdürülebilirlik ilkelerine uyabileceğimizi savunan bir mimari görüş. Ekolojik ev tasarımlarında özellikle evin yapım malzemelerinin sürdürülebilir hammaddelerden seçilmesi, evin inşa aşamalarının doğayı dikkate alarak tasarlanması ve eve eklenecek ekstra teknolojiler ile enerji tasarrufu edilmesi amaçlanıyor.
Ekolojik ev nedir sorusunun en iyi cevabı, “kendi kendine yetebilen ev” olabilir. Ekolojik evlerin yapımında kullanılan malzemeler, evin yapılacağı yakın çevreden temin edilerek sürdürülebilir yöntemlerle elde ediliyor. Ekolojik evler aynı zamanda kaynak kullanımı açısından da sürdürülebilir ve kendine yetebilir olarak tasarlanıyor. Mesela güneş paneli, yağmur suyu toplama sistemleri ve atık yönetim sistemleri gibi yöntemlerle evin doğaya verdiği zarar minimuma indiriliyor. Ayrıca ekolojik evlerde kurulan depolama sistemleri sayesinde enerji ve su gibi kaynakların fazlası, gelecekte kullanılmak üzere saklanabiliyor.
Ekolojik Ev Nasıl Yapılır?
Ekolojik ev için en önemli noktalardan biri de yer seçimi. Genellikle ağaçlık ve bahçe alanı bulunan arsalara yapılan ekolojik evler aracılığıyla ev yaşamı esnasında üretilen ekstra karbondioksit, bitkiler sayesinde telafi edilebiliyor. Ayrıca meyve ve sebzeleri bahçenizde üretebildiğiniz için endüstriyel tarım sebebiyle oluşan karbondioksit emisyonunu da azaltabiliyorsunuz.
Ekolojik evler için bir diğer önemli nokta ise atıksız hammadde kullanımı. Örnek olarak geri dönüştürülmüş DVD, disket veya eski diş fırçaları bile ekolojik evler için duvar malzemesi olabiliyor.
Ekolojik ev nasıl yapılır diye soruyorsanız ilk seçeneklerinizden biri, atıklardan üretilen prefabrik evler olabilir. Prefabrik evler eser miktarda tuğla ve beton kullanımı, atık dönüşümü ile üretim ve fabrikasyon sayesinde üretim sırasında az enerji tüketimi gibi konularda diğer evlere göre daha ekolojik.
Ekolojik Ev Örnekleri
Dünyanın birçok bölgesinde ekolojik ev örnekleri bulunuyor. İngiltere, Almanya ve İskandinavya ülkeleri başta olmak üzere COP26 ülkeleri içerisinde halkın ekolojik evlere olan ilgisi bir hayli fazla.
Morn Hill – İngiltere
Fotoğraf: IlonaBurschl
Enerji tasarruflu sürdürülebilir evler için verdiği danışmanlık hizmetiyle sektörde söz sahibi markalardan olan Energy Saving Trust, ekolojik evlere örnek olarak Morn Hill Winchester’da bulunan evleri gösteriyor. Yağmur hasadı, enerji tasarrufu sağlayan cam ve duvar tasarımı, gün ışığından maksimum seviyede yararlanılmasını sağlayan ışıklandırma tasarımı ve sebze yetiştirilebilen bahçesiyle bu ev ekolojik anlamda ön plana çıkıyor.
Stoney Cross Düşük Enerjili Ev – İngiltere
Fotoğraf: Gessato
PAD Studio tarafından tasarlanan bu ev, Birleşik Krallık en iyi konut tasarımı ödülünü kazandı. Bodrum ve havuz için kazılan toprak, evin önüne yapılan set için kullanıldı. Yapılan set yalıtım görevi görerek enerjiden tasarruf edilmesini sağlıyor. Kereste kullanılarak inşa edilen evin enerji ihtiyacı güneş panellerinden, su ihtiyacı ise ev çevresine kurulan yağmur hasadı düzeneklerinden sağlanıyor. Ayrıca evin ısıtmasında da jeotermal kaynaklı ısı pompası kullanılıyor.
The Active House – Danimarka
Ekolojik ev örnekleri arasında en öne çıkanlardan biri de Danimarka’nın Lystrup kasabasında yer alan The Active House. Sürdürülebilirliğin en temel ilkelerini konfordan ödün vermeden uygulayan The Active House, sıfır karbon üretimini amaçlıyor. Hem elektrik hem de ısınma için güneş enerjisini kullanıyor. Ayrıca The Active House’da bulunan akıllı ev teknolojisi, bölgedeki hava durumu koşullarına göre ev için en optimum iklimlendirmeyi sağlıyor.
Brooks Avenue House – ABD
Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Brooks Avenue House, tam anlamıyla bir yeşil ev. Brooks Avenue House’un üç duvarı yaşayan bir ekosisteme sahip. Bu ekosistemin ihtiyaçları ise yağmur suyu hasadı ile sağlanıyor. LED ışıklandırma, güneş enerjisi ve doğa dostu tuvaletler gibi sürdürülebilirlik örneklerinin tümü Brooks Avenue House’ta yerini alıyor. Üstelik bu şirin evin çatısında tamamen organik ürünler yetiştirilen ufak bir bahçe de var.
Huf Haus – Almanya
Almanya’nın ünlü Bauhaus ekolünün temsilcilerinden olarak görülen Huf Haus, bir çiftin ekolojik ev hayalini gerçekleştirdi. Tasarımı itibariyle de diğer ekolojik evlerden ayrılan Huf Haus; 317 metre kare kullanılabilir alana, yalıtım sağlayan üç katlı camlara ve jeotermal kaynaklı ısı pompasına sahip.
Shelter House – Fransa
Franklin Azzi Architecture tarafından Fransa’nın Yport bölgesinde inşa edilen Shelter House, tam anlamıyla bir sürdürülebilirlik örneği. Güneş panellerinin yanı sıra jeotermal enerjiden de faydalanan evdeki tüm enerji tüketimi doğal yollarla elde edilen kaynaklar üzerinden gerçekleşiyor. Yağmur suyu hasadı için de bir mekanizmaya sahip olan Shelter House, konforlu bir yaşamın doğayla dost bir şekilde de gerçekleşebileceğini kanıtlıyor.
