Keçiboynuzu Özü Nedir, Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Özü Nedir, Faydaları Nelerdir?

Baklagiller familyasına ait olan ve harnup adıyla bilinen keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişen bir bitki türü. Yeşil çalı ya da ağaç formunda yetişen bu bitki pek çok faydayı da beraberinde getiriyor. Besleyici değeri yüksek olan keçiboynuzu özü içerisindeki vitamin ve bileşenlerle güçlü bir besin kaynağı sunuyor. Diyet listelerinin başında yer alan bu lezzet, aynı zamanda aşırı yeme isteğini ortadan kaldıran bir etkiye sahip. Peki, günün her saatinde farklı şekillerde tüketilmeye uygun olan keçiboynuzu özünün faydaları neler? Nasıl tüketilmeli?

Keçiboynuzu Özü Nedir?

Keçi Boynuzu Özü Nedir?

Fotoğraf: Pxhere 

Keçiboynuzu özü Akdeniz ve Kuzey Afrika’da yoğun olarak yetişen bir bitki türüdür. Başlangıçta yeşil bir şekilde yetişen keçiboynuzu daha sonra olgunlaşarak bilinen halini alır. Bu bitkinin meyvesi ortalama 15-20 cm’e kadar uzayabilir. Meyvelerinin soğuk sıkım yöntemi ile çeşitli işlemlerden geçmesi sonucu bilinene keçiboynuzu özü meydana gelir. Mutfaklarda geniş yer kaplayan bu lezzet aynı zamanda genel vücut sağlığı için çeşitli faydaları da beraberinde getirir. Keçiboynuzu özünün faydaları ve kullanım alanları oldukça fazla. İçerisinde yer alan potasyum ve kalsiyumun yanı sıra K ve E vitaminleriyle de zengin bir besin değerine sahiptir. 

Keçiboynuzu Özü Nasıl Tüketilir, Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Özü Nedir, Faydaları Nelerdir?

Fotoğraf: Hans

Keçiboynuzu özü faydaları saymakla bitmeyen nadir bitki türlerinden biri. Hem şifalı hem de lezzetli bir seçenek olduğu için birçok tarifte kendine kolayca yer buluyor. Bu bitki; yüksek oranda kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor içeriği ile öne çıkıyor. Cilt sağlığından üst solunum yollarına kadar pek çok rahatsızlıkta keçiboynuzu özünün şifasından yararlanmanız mümkün. 

Keçiboynuzu özü nasıl tüketilir sorusu, bu meyveyi ilk kez deneyenlerin sıklıkla yönelttiği sorulardan biri. Genelde direkt tüketilen bu özü dilerseniz, meyve suyu haline getirerek de tüketebilirsiniz. Günlük olarak farklı miktarlarda keçiboynuzu özünü beslenme rutinine ekleyebilirsiniz. 

Çocuklar için 1, yetişkinler içinse 2-3 yemek kaşığı keçiboynuzu özü günlük kullanım için ideal. Diyet yapıyorsanız ara öğünlerde iştahınızı kapatmak için 1 tatlı kaşığı bu özden tüketebilirsiniz. İştah kapatmanın yanı sıra birçok faydayı içerisinde barındıran keçiboynuzu özünün sağlığınız için sunduğu diğer faydalar şöyle sıralanabilir: 

  • Diyet listelerinde yer alan keçiboynuzu, içerisindeki diyet lifi ve iştah kesici bileşenlerle kilo vermeye yardımcı olur. 
  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı bir içerik sunan D-pinitol sayesinde, insan vücudunda insülin görevi üstlenir. Bu sayede kan şekerini düşürmeye ve dengelemeye yardımcı olur. 
  • Keçiboynuzu özünün doğal içeriği ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğü bilinmektedir. Yüksek oranda potasyum içermesi bu durumun başlıca nedenleri arasında yer alır. 
  • Yüksek lif içeriğine sahip olduğu için sindirim sistemine iyi geldiği bilinir. Özellikle ishale karşı tüketilebilecek gıdalar arasındadır. 
  • Güçlü ve zengin bir içerik sunan keçiboynuzu özü aynı zamanda hasarlı hücrelerin onarılmasında etkin rol oynar. 
  • Grip ve öksürüğe neden olan virüslere karşı iyileştirici bir etkiye sahiptir. 
  • Soğuk algınlığına iyi geldiği bilinen bitki, aynı zamanda doğal bir antibiyotik görevi görür. 
  • Keçiboynuzu afrodizyak etkisi nedeniyle cinsel gücü artırıcı bir özellik de sunar. 

Keçiboynuzu Özü Nasıl Kullanılır?

Keçi Boynuzu Özü Nasıl Kullanılır

Fotoğraf: Pxhere 

Keçiboynuzu özü her mevsim talep gören ve farklı şekillerde tüketilen bir lezzet. Diyet, çeşitli rahatsızlıklar ve günlük beslenme gibi rutinlere keçiboynuzunu ekleyerek faydalarını deneyimleyebilirsiniz. Genel olarak keçiboynuzu doğal haliyle tüketilse de uzmanlar tarafından bu pek önerilmemektedir. Keçiboynuzu özü nasıl kullanılır diyorsanız en iyisi suyla karıştırarak meyve suyu formunda tüketmek. Tadının yoğun olduğunu ve size ağır geldiğini düşünüyorsanız su ile seyreltebilirsiniz.

Bunun dışında tüketim alışkanlığınıza göre; yoğurdunuzun içine ekleyebilir, evde yaptığınız çikolatalara katabilir ve fit tatlılarda şeker yerine kullanabilirsiniz. 

Keçiboynuzu özü doğal bir gıda katkısı olduğu için çeşitli gıdaların içerisine eklenebilir. Özellikle yoğurt, krem peynir ve dondurma gibi gıda ürünlerinde keçiboynuzu özünden sıklıkla yararlanılır. Bu özün en önemli faydası gıdalar üzerinde kalınlaşma ve stabilize etme gibi avantajlar sunmasıdır. Aynı zamanda glutensiz bir içerik sunduğu için keçiboynuzu özü, bazı yiyeceklere çikolata lezzeti katması için de kullanılır. 

Keçiboynuzu Özü Nasıl Yapılır? 

Keçiboynuzu Özü Nedir, Faydaları Nelerdir?

Fotoğraf: Joost 

Günlük beslenme rutinine keçiboynuzu özünü ekleyenler böyle şifalı bir lezzetin nasıl yapıldığını merak ediyor olabilir. Keçiboynuzu meyvesinden üretilen bu öz, çeşitli işlemlerden geçerek sofranızdaki konsantre görünümü alır. Kapsamlı ve titiz bir süreçten geçen keçiboynuzu özünün yapım aşamaları şöyle: 

  • Meyve halindeki ürünler henüz yeşilken toplanır ve iki gün boyunca suyun içerisinde bekletilir.
  • İkinci günün sonunda keçiboynuzları pres makinalarında preslenerek özünü bırakır. 
  • Presleme esnasında çıkan ortaya çıkan sıvı, ısı yardımıyla mikroorganizmalardan arındırılarak işlemden geçmeye devam eder. 
  • Bu işlemin ardından süzme adımına geçilerek damıtma sağlanır. Burada keçiboynuzu özünün akışkan bir hal alması için çeşitli işlemler uygulanır. 
  • Son aşamada tüm besin değerlerini koruyan keçiboynuzu özleri, cam kaplarla buluşur. 
  • Özenle ve hijyenik koşullarda hazırlanan bu özler artık tüketici ile buluşmaya hazırdır. 

Keçiboynuzu Özünün Zararları Var Mı?

Keçi Boynuzu Özü Zararları

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Günlük beslenme rutininde ve çeşitli hastalıkların tedavisinde keçiboynuzu özü kullananlar belli bir zararının olup olmadığını merak edebilir. Bu lezzetli besini ölçülü bir şekilde tüketmek, olası yan etki ve zararları ortadan kaldırmak için en iyi seçenek. Keçiboynuzu özünü tek başına bir ilaç gibi görmek yerine bir çeşit gıda takviyesi olarak almanız daha faydalı bir etki sunacaktır. Şu ana kadar bilinen bir zararı bulunmayan keçiboynuzu özünü fazla tüketmenin zararlı olabileceğini hatırlatmakta fayda var. 

Zengin bir içerik sunan bu özün, bazı hasta ve hastalıklarda doktor tavsiyesi ile tüketilmesi gerekebilir. Bu nedenle doktorunuza danışmadan keçiboynuzu özü tüketimine başlamamanız daha daha doğru olur. 

Kapak Fotoğrafı : Pixabay