Güncelleme Tarihi: 9 Eylül 2022
2013 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan Fuji Dağı’nın yüz yıllardır görkemli güzelliğiyle Japonya’yı süslediği bilinen bir gerçek. Japon kültürünün her kısmına işlemiş bu gizemli dağ hakkında bildiklerimiz ise sınırlı. O halde gelin, Fuji Dağı nedir? Fuji Dağı Nerededir? gibi Fuji hakkında merak edilenlere birlikte göz atalım…
Fuji Dağı Nedir?
Fuji Dağı, Japonya’nın Honshu Adası’nda bulunan ve Japon kültüründe Tate ve Haku adaları ile birlikte kutsal kabul edilen bir dağdır. Aynı zamanda Dünya’nın en yüksek on dağı arasında yer alır. Volkanik bir dağ olmakla birlikte yılın en az beş ayında karlı bir görüntüye sahip olmasıyla Japon sanatçılara büyük ilham vermiştir. 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır ve etrafında 25 taneye yakın kutsal kabul edilen mekân olduğu bilinir.
Fuji Dağı Neden Kutsal?
Fuji kelimesinin etimolojik tarihi tam olarak bilinmese de bu kelimenin gelişimine dair bazı iddialar bulunur. Bunlardan biri dağın isminin bir halk hikayesi olan Prenses Kaguya’dan hareketle “ölümsüz” anlamına geliyor olmasıdır. 10. yüzyıldan kalma bu öyküde Fuji Dağı hikayesi anlatılır. Hikayeye göre ay prensesi, Japon kralına ölümsüzlük iksiriyle beraber bir mektup bırakarak aya döner. Bunun üzerine Japon kralı bir daha prensesi göremeyeceği için üzülür. Prensesin bıraktığı iksir ve mektubun “cennete en yakın dağ” olarak tasvir edilen, Japonya’nın en yüksek dağı Fuji’de yakılması emrini verir çünkü prensesi görmeden sonsuza kadar yaşamak istemez. Bunun üzerine dağ “ölümsüz” sıfatını kazanır. Dağın hâlâ iksirin yakılması nedeniyle tüttüğüne ve iksirin dumanlar halinde yükseldiğine inanlar bulunuyor.
Fuji’nin kutsal olarak görülmesinin sebebiyse tüm bu kültürel etkilerin yanında Şintoizm inancına dayanır. Şintoizm inancında direkt kutsal olarak ifade edilen bir yer olmamasının yanında tüm Japon toprakları dahil olmak üzere doğa kutsal kabul edilir. Fakat tüm bunların yanında Fuji Dağı, belki de yüksekliği ve heybeti nedeniyle “Tanrıların yaşadığı yer” olarak kabul gördüğünden ona kutsallık atfedilmiştir. Fuji Dağı, her yıl yüzlerce insan tarafından ziyaret edilirken insanlar bu ziyaretler sonucunda kutsal vazifelerini yerine getirdiklerine inanırlar.
Fuji Dağı Hakkında Merak Edilenler
Fotoğraf: David Edelstein
Fuji Dağı, sanat eserlerine ilham oluşuyla çoğu insan tarafından bilinir. Sakura çiçeklerinin arkasında uzanan klasikleşmiş dağ görüntüsü şu an bile gözünüzün önüne gelmiş olabilir. Bu bilinirlik elbette Fuji Dağı nerede? Fuji Dağı hikayesi nedir? Fuji Dağı kaç metredir? gibi soruları akla getirir.
Fuji Dağı Kaç Metre?
Kayıtlara göre Fuji Dağı tam olarak 3776 Metre ve aynı zamanda Japonya’nın en yüksek dağı.
Fuji Kelimesinin Anlamı Nedir?
Fuji kelimesinin anlamı tam olarak bilinmese de etimolojik olarak kökenine dair birkaç farklı görüş vardır. Bunlardan ilki; halk hikayesinden hareketle kelimenin “ölümsüz” anlamına geliyor olmasıdır. Bunun yanı sıra kanji yazımına göre “bolluk, bereket, zenginlik” anlamına geldiği de iddia edilir. Son olarak dağın, adını şeklinden aldığı da söylenir. Bu görüşe göre Fuji kelimesi “dik” anlamındadır.
Fuji Dağı Nasıl Oluştu?
Fuji Dağı özellikleri de merak edilir. Fuji Dağı, meydana gelen bir dizi volkanik patlama sonucunda oluşmuştur.
Fuji Dağı Nerede?
Fuji Dağı, Tokyo’nun yaklaşık 80 KM batısında, Honshu Adası’nda bulunur.
Fuji Dağı’na Nasıl Gidilir?
Fuji Dağı’na Tokyo’dan otobüslerle ya da trene binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Yalnız eklemeden geçmemek lazım: Belli bir noktadan sonra dağa ulaşmak için kısa bir yürüyüş gerçekleştirmeniz gerekebilir.
Fuji Dağı’na Ne Zaman Gidilir?
Fuji Dağı’na Sakura zamanı olan ilkbaharda ya da yaprakların kızardığı sonbaharda gidilmesi önerilir. Yaz aylarında gitmek sıcaklık nedeniyle sakıncalı olabilir.
Fuji Dağı’nda Ne Yapılır?
Fuji Dağı’na uygun dönemde gidilirse tırmanış yapılabilir ve eşsiz gün doğumu/batımı manzarası izlenebilir. Tırmanışın ardından dağda kalmaya devam etmek isterseniz burada konaklayabileceğiniz yerler de bulunur.
Japon Sanatında Fuji Dağı
Fuji Dağı, Japon sanatında ölümsüzlük, sonsuzluk, güç ve benzeri durumları ifade eden bir motif olarak kullanılmıştır. Fuji Dağı’nın yer aldığı en tanınmış eser Hokusai tarafından meydana getirilen The Great Wave off Kanagawa’dır.
Katsushika Hokusai ve Fuji Dağı
Küçük yaşlarında resim sanatına ilgi duyan ve bu yönde çalışmalara başlayan Hokusai, gençlik yıllarında ünlü bir Ukiyo-e sanatçısı olan Shunsho’nun yanında çıraklık yaparak işi öğrenir ve kendi eserlerini üretmeye başlar. “36 Fuji Dağı Manzarası” koleksiyonuyla tanınan Hokusai’nin bunlar arasındaki en bilinen eseri ise The Great Wave off Kanagawa’dır.
The Great Wave off Kanagawa
Japonya’dan tüm dünyaya yayılmış ve Japon sanatını tanınır hale getirmiş eser olan “Dalga”nın içindeki her kare, önce ayrı ayrı çizilmiş, daha sonra buna uygun tahtalar oyularak içine yerleştirilmiş ve sonra mürekkep sayesinde bu tahtalar kağıda basılarak eser meydana getirilmiştir. Yani eser, bilinenin aksine çizilmiş bir resim değil, bir baskıdır. Eserde değinilmesi gereken bir diğer önemli nokta kullanılan mürekkebin renginin “Prusya mavisi” olmasıdır. Prusya mavisinin canlılığı sayesinde eserin yapılmasının üstünden yüz yıllar geçse de “Dalga” canlılığını koruyarak tüm parlaklığıyla yaşamaya devam eder.
Bu dalga herkesçe bir tsunami sanılıyor olsa da aslında sıradan bir okyanus dalgasıdır. Eserin içindeki balıkçı tekneleri telaşlı görünseler de aslında alışık oldukları bir dalgayla boğuşmaktadır. Yani bu eserde görünürde “normalden” daha farklı hiçbir şey yoktur. Fakat eserin asıl dikkat çekmesi gereken yeri Fuji Dağı’nı vurguladığı kısımdır. Dalgaların genişçe yükselmesi, ardından uçlarında ani bir kırılma yaşanması ve kırılmaların ardında Fuji’nin tüm heybetiyle karşımıza çıkması tesadüf değildir. Son olarak dalgalarla bütünleşmiş ama aslında yine Fuji’nin devamlı karlı olmasına işaret eden dalga ucundaki küçük parçacıklar da kar tanelerini temsil eder. Eser bir bakıma Fuji Dağı etrafında şekillenir.
36 Fuji Dağı Manzarası ve Ukiyo-e
36 Fuji Dağı Manzarası adlı koleksiyon “Ukiyo-e” adlı sanat tekniğiyle yapılmıştır. Bu sanat tekniği Edo döneminde ortaya çıkan ve çağdaşlaşmayı temel alan tahtayla baskı sanatıdır. Amacı ortaya “modern” bir sanat çıkarmaktır. Resim sanatının yanında edebiyat ve tiyatro gibi diğer birçok güzel sanat kolunu etkisi altına almıştır.
Kapak Fotoğrafı: JJ Ying