İnteraktif Deneyimler Sunan KOLEKTİF İZ Sergisi Haliç Sanat 3’te!

Genç kadınları eğitim, sanat ve kariyer alanlarında desteklemek adına alan açan ve kolektif yaratıcılığı ön planda tutarak yürütülen bir sosyal sorumluluk projesi olan Mina’nın Çocukları güzel çalışmalarını sürdürüyor. PlumeMag olarak iletişim destekçisi olduğumuz proje kapsamında, “Kolektif İZ” sergisi 1 – 31 Mart 2025 tarihleri arasında İBB Kültür ve İBB Miras işbirliğiyle Haliç Sanat 3’te gerçekleşiyor.

“Kolektif İZ” sergisi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) İstanbul Şube bünyesindeki Mina’nın Çocukları Projesi’nin altıncı sanat durağı. Dernek bünyesinde yetişen genç sanatçılardan biri olan Evin Kaçar’ın eserlerini odağa alan sergi genç sanatçının ilk kişisel sergisi.

Genç Bir Sanatçının “İZ” Bırakma Hikayesi

Sanat dünyasına taze bir soluk getiren genç sanatçı Evin Kaçar “Kolektif İZ’’ sergisi ile kendi dünyasının kapılarını izleyiciye açarak bireysel varoluş çabalarının toplumsal bellekteki yansımalarını aktarıyor. Genç sanatçı eserlerinde bireysel kimliğe derin bir yolculuk sunarken, sanatın bir ifade aracı olarak nasıl bir iz bırakabileceğini sorguluyor.

Sanatçının seramik ve performans bileşenlerini bir araya getirerek oluşturduğu sergileme döngüsü gerçekten ilham verici. Kaçar, çalışmalarıyla yalnızca bireysel deneyimlerin değil, ortak bir geçmişin ve dönüşümün izlerini de görünür kılıyor. Unutulmuş sesleri ve ifade edilememiş duyguları gün yüzüne çıkararak zamansız bir diyalog yaratıyor.

Tarihsel Hafızada Bir Mekân: Haliç Sanat 3

Kolektif ‘’İZ’’ sergisi, sadece eserlerle değil, aynı zamanda mekânsal hafıza ile kurduğu bağ ile de öne çıkıyor. Haliç Sanat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Miras tarafından restore edilerek kente kazandırılan ve tarihsel bir hafıza taşıyan bir mekân olarak serginin ruhuna uygun bir zemin sunuyor.

Daha önce Kızlar Manastırı, Metrohan ve Bebek Sarnıcı gibi kentlere yeniden kazandırılan tarihi mekanlarda sanatseverlerle buluşan sergileri ile Mina’nın Çocukları Projesi, bu kez Haliç Sanat’ta izleyiciyi kolektif izleri keşfetmeye davet ediyor. Geçmişle bugünü buluşturan bu mekân, serginin zamansız ve evrensel anlatısını güçlendiriyor.

Sergi Kapsamında İnteraktif Performanslar

Sergi sürecinde düzenlenecek performanslar ile ziyaretçiler, sanatçının yaratım sürecine daha yakından tanık olabilecekleri interaktif deneyimler de yaşayacaklar. Performans günleri Mina’nın Çocukları sosyal medya hesabında yayınlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) iş birliği ile İstanbul’da bir ay boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak Mina’nın Çocukları Projesi Kolektif ‘’İZ’’ sergisi açılışı 1 Mart Cumartesi günü saat 10.30’ da Artİstanbul Feshane’ de basın ve tanıtım toplantısı ile yapılacak. Sergi pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatleri arasında kamunun ziyaretine ücretsiz şekilde açık olacak.

 

Sanatçı, Evin Kaçar: 1999 doğumlu Evin Kaçar çocukluk yıllarının büyük bir kısmını Diyarbakır’da geçirdi. 2018 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü’ne kabul edilmesiyle birlikte üniversite hayatının ikinci yılında Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İstanbul Şube ile yolları kesişti. Eğitim sürecinde kendi alanının yanı sıra farklı sanat dallarına da ilgi duydu. 2021 yılında Teşvikiye Nişantaşı’ndaki Kulak Seramik atölyesinde bir yıl boyunca üretim, satış, operasyon ve organizasyon süreçlerini üstlendi. 2022’de MSGSÜ Vitra sponsorluğunda okula konuk sanatçı olarak gelen Kemal Tizgol’un asistanlığını yaptı. 2023’te mezun olan Kaçar, Bocchi seramik şirketinin sanatçı destek programına kabul edilerek altı ay boyunca üretim gerçekleştirdi. Ardından sanatçı Gönül Nuhoğlu’nun asistanlığını üstlendi. 2024 yılında Fransız Kültür Merkezi’nin desteklediği TamArt sanatçı misafir programına kabul edildi. Fransa’da ürettiği çalışmaların benzerlerini İstanbul’da üretmeye devam eden Kaçar, “Kolektif İz” sergisinde izleyiciyle buluşuyor. Kaçar’ın eserleri, bireysel varoluş çabalarının toplumsal bellekteki yansımalarını araştırıyor.

Mina’nın Çocukları Projesi: Mina’nın Çocukları projesi 11 Mart 2018’de genç iş insanı Mina Başaran ve arkadaşlarının aramızdan ayrılışından sonra adını yaşatmak adına TÜKD İstanbul Şubesi ile yaşam yolunda destek olduğumuz 11 genç kız üniversite öğrencisinin Beril Başaran’a hediyesi olarak Ekim 2018 yılında başlayan kapsamlı bir sosyal sorumluluk projesidir. Temelinde Mina Başaran bursunda yer alan genç kızlara yetkinlik kazandırarak, merak ve hayatsal görüşlerin tohumların atıldığı 10-14 yaş aralığında ihtiyaç sahibi çocukların geleceğin güçlü, örnek bireyler olabilmesi için ışık tutmayı amaçlıyor. Beril Başaran’ın “Bilim ve sanatın bir arada yol almasının önünü açmak ve fayda sağlamak amacıyla yolumuza devam ediyoruz” sözleriyle çağdaş sanatı da kucaklayan proje gelecek dönemlerinde de sosyal, kültürel, teknolojik açıdan yeni projelerle kendini geliştirerek yoluna devam etmeyi hedefliyor. Geleceğin aydınlık yüzleri olan çocukların eğitimlerine destek olup, onların sosyal becerilerini artırarak fark yaratmaları için çaba harcayan Mina’nın Çocukları’na destek vererek daha fazla çocuğun hayatına, Türkiye’nin yarınlarına değer katabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir