İklim Değişikliği ve Kahvenin Geleceği

İklim Değişikliği ve Kahvenin Geleceği

İklim değişikliği gerçeği hayatın her anında yüzümüze bir tokat gibi çarpmaya devam ediyor. Yaşadığımız ortamdan yediğimiz ve içtiğimiz şeylere kadar sirayet eden bu felaket, gelecekteki yeme içme alışkanlıklarımızı da değiştirecek gibi duruyor. Bu durumdan en çok etkilenecek olan ürünlerden biri de dünyanın neredeyse her bölgesinde zevkle tüketilen kahve. Peki kahvenin geleceği nasıl olacak? İklim değişikliği kahve üretimini nasıl etkiliyor?

İklim Değişikliği Kahveyi Nasıl Etkiliyor?

İklim Değişikliği ve Kahvenin Geleceği
İklim değişikliği kahvenin geleceğini nasıl etkiliyor?

Fotoğraf: Vandelinodias

İklim değişikliğinin kahve üzerindeki etkisi, özellikle toprakta artan su ve mineral miktarı ile ilgili. Düzensiz hava olaylarının artmasıyla birlikte anormal yağış miktarları, topraktaki suyun oranını artırdığı gibi kahve ağaçlarının yapraklarını dökmesine sebep oluyor; nem ve ıslaklık ise çürümelere neden oluyor. 

Bunların yanı sıra kasırgalar, aşırı soğuk hava vurgunu, toprak kayması ve balçık birikimi de kahve üretimini sekteye uğratıyor. Dünyadaki tüm kahve üreticisi ülkelerde benzer durumlara rastlanıyor. Ayrıca iklim değişikliği sebebiyle bulundukları yerden başka bölgelere göç etmek zorunda kalan zararlı haşereler de üretimi engelliyor. 

Çok Pahalı Kahvelere Hazır Olun!

İklim Değişikliği ve Kahvenin Geleceği
Kahvenin geleceği

Fotoğraf: Christoph

ABD’nin Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, kaliteli kahve üretiminin %60’ını yok olma tehlikesiyle baş başa bırakıyor. Dünyanın en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’da yaşanan yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle kahve fiyatları son dört yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Üretim sektörüne pandeminin de büyük darbe vurduğu bu sene, kahve fiyatları %40 dolaylarında artış gösterdi.

Kahvenin geleceği hakkındaki bir diğer araştırmaya göre ise Arabica türü kahvenin üretimi, 2050 yılına kadar yarı yarıya azalacak. Daha önce de bahsettiğimiz üzere bu üretim azalışı, kahvenin fiyatlarına büyük darbe vuracak. Şimdi bile diğer ürünlere göre daha pahalı olan kahve, 2050 yılına kadar üç kata kadar pahalılaşabilir!

Kahve Keyfimiz Bitiyor Mu?

klim Değişikliği ve Kahvenin Geleceği
Kahvenin geleceği

Fotoğraf: Jernej Furman

Bu haberleri duyduktan sonra insanlığın en sevdiği içeceklerden biri olan kahvenin geleceği hakkında endişelenmemek elde değil. 

Kahve, temelde iki türe ayrılıyor: Bunlardan ilki olan Arabica, dünyadaki kahve tüketiminin %70’inde kullanılıyor. Aromatik tatları içinde barındırmasıyla bilinen Arabica, farklı oranlarda kahvelere karıştırılarak sunuluyor. Diğer tür ise daha acı ve sert olan Robusta. 

Kahvenin geleceği hakkındaki en büyük tehdit Arabica türünün narin yapıda olması. Kökeni Etiyopya’nın dağlarına dayanan bu tür, 18-22 derecelik sıcaklıklarda yetişiyor ve düzenli yağışa ihtiyaç duyuyor. Dünyada gerekli şartları sağlayan ılıman iklime sahip bölgeler ise çok sınırlı. Önceki başlıkta belirttiğimiz sebeplerin de uygun bölgelerde yıkıma yol açması cabası.

Bilim insanlarına göre kahvenin geleceği, özellikle Arabica türünün üretiminin azalmasıyla tümden değişecek. Arabica kahvenin fiyatları arz talep dengesine göre çok artacak. Dünyada her gün iki milyar kahve tüketiliyor. Görünüşe göre insanlık kahve keyfinden vazgeçemez! 

Bu durumda imdadımıza daha az tercih edilen ama dayanıklı olan Robusta türü yetişecek. Robusta, sert iklimlere dayanıklı ve Arabica’ya kıyasla birçok bölgede yetiştirilebilen bir tür. Fakat çoğu insana göre Arabica’nın verdiği aromayı asla yakalayamıyor. Yani kahve içmeye devam etmek istiyorsak damak tadımızı değiştirmemiz şart gibi duruyor. 

Bunların dışında genetik ıslah çalışmalarıyla birlikte Arabica kahvesi, Robusta ağaçlarına aşılanarak üretilmeye çalışılıyor. Üretilecek bu melez bitkilerle birlikte orjinal Arabica tadına yakın, fakat Robusta kadar dayanıklı kahve ürünlerinin üretilmesi amaçlanıyor. 

Çözüm ne olursa olsun iklim değişikliğinin önlenemez yıkımı, insanlığın en basit zevklerinden olan kahveyi dahi büyük ölçüde etkiliyor. Ayrıca dünya çapında 25 milyondan fazla olduğu düşünülen kahve üreticisi ve onların ailesi, üretimin azalması sebebiyle işsiz kalacak. Belki de çözüm, karton ve plastik bardaklarda uluslararası firmalar tarafından bize sunulan take-away kahveleri azaltmak olabilir. Kim bilir belki de bugün içeceğiniz bir bardak kahve, 20 yıl sonra içemeyeceğiniz 10 bardak kahveye denk geliyordur…  

Kapak Fotoğrafı: Myriam-Fotos