Hızlı Moda’ya Alternatif: Yerli Sürdürülebilir Markalar

Hızlı Moda’ya Alternatif: Yerli Sürdürülebilir Markalar

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022

Hızlı moda markalarının greenwashing suçlamalarının odağında olduğunu duymuş muydunuz? Hızlı moda, her yeni sezonda trendleri takip ederek oluşabilecek talebi karşılayabilmek adına seri üretimle piyasaya ürün sunar. Ancak bu ürünleri bu kadar hızlı üretmek ve dağıtmanın da yüksek maliyeti olduğu bir gerçek. Bu markalar, maliyeti düşük tutmak için kumaş seçiminden üretim aşamasına, işçilerin çalışma koşullarından bulundukları ortama, mesai saatlerine kadar etik ve sürdürülebilir olmayan kararlar alabiliyor. Bu kabul edilemez duruma dur demek, sürdürülebilir markalar ile kıyafet alışverişinizi daha bilinçli yapmak istiyorsanız bu yazı tam size göre!

Peki, “sürdürülebilir marka” ifadesinden kastımız nedir? Yavaş Moda hareketinin temel felsefesi, uzun süreli giyilebilen yüksek kaliteli ürünler üretmektir. Bu anlayışı benimseyen sürdürülebilir moda markaları, üretim aşamasında iş yeri koşulları, çalışanların maaşları, kumaş ve malzeme tedariğinin etik ve adil olmasına özen gösterir. Kullanılan malzemenin vegan, hayvanlar üzerinde denenmemiş veya geri dönüştürülebilir olması dikkat ettikleri önemli unsurların başında gelir. O zaman lafı fazla uzatmadan özgün ve hızlı moda markalarına alternatif olan yerli sürdürülebilir markalar hangileriymiş, birlikte bakalım….

1. First of All

sürdürülebilir yerli marka First of All

Fotoğraf: First of All

Nilhan Çaçan ve Utku Sualp tarafından 2019 yılında İstanbul’da kurulan First of All, ev giyimini streetwear ile buluşturan sürdürülebilir, unisex bir giyim markası. Her yaş grubuna hitap eden, kendi dolabınızdaki parçalarla rahatlıkla kombinleyebileceğiniz ve günlük akışınızda farklı ortamlarda giyebileceğiniz ürünler, First Of All tarafından “yeni bir klasik” olarak tanımlanıyor.

Hızlı moda markalarının “basic” isimli kategorilerindeki ürünlerine yönelen tüketicilerin beğeneceği First of All’un t-shirt ve sweatshirt’lerine ister web sitesi üzerinden ister @firstofall.official Instagram hesabından göz atabilirsiniz

2. One Square Meter

Sürdürülebilir yerli marka one square meter

Fotoğraf: One Square Meter

Balıkesir’in Gömeç ilçesinden tüm dünya ile ürünlerini buluşturan One Square Meter, çevre dostu kumaşlar kullanarak etik ticaret kavramını benimseyen sürdürülebilir markalar arasında. Yavaşlama arzusundan hareketle sipariş üzerine üretim yapan One Square Meter, seneler boyu modası geçmeden giyilecek, zamansız çizgileri ve başarılı tasarımlarıyla dikkat çekiyor.

Üst giyimden pantolon ve elbiseye kadar geniş ürün yelpazesiyle hayatımıza giren One Square Meter’a internet sitesi veya @onesquaremeterco Instagram hesabı üzerinden ulaşmak, beden ölçüsü ya da üretim aşaması gibi konularda sorularınıza yanıt bulmak mümkün.

3. Hip + Happen

Sürdürülebilir markalar Hip Happen

Sürdürülebilir markalar arasında etik, doğaya duyarlı üretimi ön planda tutan bir başka marka ise Hip + Happen. Doğal ve geri dönüştürülmüş kumaş ve malzemelerle üretim yapan Hip + Happen paketleme ve etiketleme aşamasına da aynı felsefeyle yaklaşıyor ve plastik tüketimine karşı duruyor. Sıfır atık konseptini de benimseyen marka, artan kumaşları tekrar değerlendirerek onlardan farklı, yepyeni ürünler tasarlıyor.

Geleceği düşünerek bir sonraki jenerasyonlara yaşanılabilir bir dünya bırakmayı hedefleyen Hip + Happen’ın birbirinden özgün parçalarını web sitesi veya Instagram @hipandhappen hesabı üzerinden incelemek mümkün.

4. Atölye Ren

sürdürülebilir Türk tekstil markası atölye ren

Fotoğraf: Atölye Ren

Yerli ve sürdürülebilir markalar listemize okuyucuya tanıdık bir isimle devam ediyoruz. Etik üretimi, bilinçli giyimi ve modada kapsayıcılığı prensip edinen Atölye Ren, yalın, minimal siluetlerin ve rahatlığın ön planda olduğu yerli üretim sürdürülebilir marka. Atölye Ren ailesinin bünyesinde lokal terzilerden oluşan dikim ekibi, atık oluşumunu önlemek adına sipariş üzerine üretim yapıyor.

Ufak detaylara yer verilerek dikişlerle süslenen, renklendirilen, her ortamda rahatlıkla tercih edebileceğiniz bu sade kıyafetleri @atolyeren hesabından veya internet üzerinden inceleyebilirsiniz.

5. Giyi

Sürdürülebilir tekstil markası GİYİ

Sürdürülebilir markalar içinde fonksiyonel, özgün ve zamansız tasarımlarıyla öne çıkan Giyi, Göknil Bigan tarafından 2019 yılı sonlarında kuruldu. Bir parçanın birçok farklı şekilde, her mevsimde giyilebilen ürünler tasarlayan ve yılda tek koleksiyon çıkaran Giyi, kapsül gardırop oluşturmak isteyenler için birebir. Üretimde karbon ayak izini olabildiğince düşük tutmaya özen gösteren Giyi, organik pamuk, denim, keten, vegan ipeği, kenevir ve Tencel™ gibi kumaşlar tercih ediyor. Paketlemeye de sürdürülebilirlik felsefesi çerçevesinde yaklaşan marka, şık kutularını ve dayanıklı alışveriş çantalarını evde tekrar değerlendirebileceğiniz şekilde tasarlıyor.

Etik üretimi ve kadını ekonomik anlamda güçlendirmeyi kendine misyon edinen Giyi’nin ürünlerine web sitesi ve @giyiworld üzerinden ulaşmak mümkün.

6. Souq Samurai

sürdürülebilir yerli marka souq samurai

Fotoğraf: Souq Samurai

Ceren Turan ve Gözde Nadire Bıçaklı tarafından İstanbul’da kurulan Souq Samurai, çevre dostu giyim tasarlayıp üreten bir diğer yerli moda markası. Souq Samurai, yavaşlama akımını benimseyerek tekstil atığının önüne geçmek için ürünlerinin %80’nini daha önce kullanılmış, birinci sınıf kaliteli atık kumaşlardan üretiyor. Tasarımlarının uzun süre giyildikten sonra nesillere aktarılabilmesi de markanın öne çıkan farklılıklarından. Kadını “Capri güneşinde bronzlaştıktan sonra Kapalıçarşı’da alışveriş eden” biri olarak hayal eden Souq Samurai; elbiseden eteğe, şorta, tuluma, pantolona ve aksesuara kadar tüketiciyi benzersiz parçalarla buluşturuyor.

Akdeniz havasının Doğu esintileriyle birleştiği, bazı ürünlerinde yerel sanatçıların dokunuşları ile geliştirilen Souq Samurai koleksiyonuna web sitesi veya @souqsamurai Instagram hesabı üzerinden göz atabilirsiniz.

7. Sculpture

Sculpture

Sculpture, niteliği niceliğin üzerinde tutan, sorumlu üretimi benimseyen sürdürülebilir markalar arasında. Ekosisteme ve terzilerinin çalışma koşullarına duyarlı olan Sculpture’un benzersiz ürünleri, Antakya’da eski bir evin atölyeye dönüştürülmesiyle ortaya çıkıyor. Geleneksel teknikleri çağdaş üretimle birleştirip yaşatmayı kendine misyon edinen Sculpture, aynı zamanda Future Past isimli projesiyle öne çıkıyor. Müşterilerin çok sevdiği ancak farklı sebeplerden ötürü giymediği parçaları elden geçirip yeni bir kimliğe dönüştüren bu proje, modada sürdürülebilir gelecek için önemli bir adım.

Scupture’un ürünlerini daha yakından detaylı bir şekilde incelemek için internet sitesini veya @sculpturethebrand Instagram hesabını takip etmenizi öneririz.

8. OhSevenDays

sürdürülebilir yerli marka ohsevendays

Fotoğraf: OhSevenDays

Sürdürülebilir markalar listemizi sorumlu üretimi benimseyen, bir diğer İstanbul kökenli kadın giyim markası OhSevenDays’le noktalıyoruz. Hızlı modadan arta kalan kumaşları kullanarak yavaş moda konseptiyle çok fonksiyonlu parçalar üreten OhSevenDays, kapsül gardırop oluşturmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor! OhSevenDays, dört terziden oluşan yerel ekibiyle şeffaf üretimi destekleyen, çalışma koşullarında etik anlayışa ve adil yaklaşıma öncülük eden bir marka.

Türkiye genelinde ve dünya çapında teslimat yapan OhSevenDays’in birbirinden şık, sınırlı sayıda üretilen parçalarına @ohsevendays hesabından veya internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Hip + Happen