Kaş başta olmak üzere, Demre, Kemer ve Antalya’ya tatile gelenlerin mutlaka uğradıkları noktalardan biri Kekova Adası ve birbirinden güzel Kekova koyları. Türkiye’nin tek batık kenti olduğu için “Batık Şehir” olarak adlandırılan Kekova, Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından ve mavi yolculuk denince akla gelen ilk yerlerden. Kekova Adası, Kaş’ın Üçağız köyünün açıklarında bulunuyor; Kekova Adası ve Kekova koyları ulaşımı ise tekne, bot veya kano gibi araçlarla deniz yolu ile sağlanıyor.
Kaş’ın en güzel noktalarından Kekova civarında tertemiz sulara sahip bakir birçok koy bulunuyor. Yüzmek için Kekova koyları tercih edecekler için en kolay yol Kekova tekne turlarına katılmak. Tekne turu haricinde, koyların bir kısmına kano yaparak ulaşabilir veya bacaklarınıza güveniyorsanız yürüyebilirsiniz. Tekne turu ile Kekova bölgesini keşfetmek isteyenler, batık şehri seyredebilmek için altında cam pencereleri olan tekneleri tercih edebilirler.
Bu yazımızda, en güzel Kekova koyları arasından mutlaka görülmesi gerekenleri sizler için seçtik.
Aperlai Koyu
Aperlai, Kaş ve Demre arasında kalan bir antik kent. Aperlai Antik Kenti’ne ve koya yalnızca denizden ulaşım var derler, inanmayın! Karadan Apollonia Antik Kenti’nden Aperlai Antik Kenti’ne doğru antik bir patika uzanıyor. Bu patikayı yürüyerek koya varmanız mümkün; ancak elbette zor. Aperlai Koyu’na en kolay tekne turları veya kano ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kekova en güzel koylar arasında saydığımız Aperlai Koyu’na gelirken deniz ayakkabısı giymenizi ve yanınızda şnorkel getirmenizi öneriyoruz. Şnorkel ile eski batıkları ve yamaç mezarlarını incelemeniz mümkün! Aperlai Koyu size farklı bir deniz keyfi yaşatacak.
Kocakarı Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı ile.
- Denizi Nasıl?: Berrak ve sakin bir deniz.
Kekova koyları yazımıza Kocakarı Koyu ile devam edelim. Rivayete göre bir zamanlar burada yalnız yaşayan bir kadın olduğu söyleniyor; koyun ismi de buradan geliyor.
Gün batımı ile ünlenen Kocakarı Koyu, tekne turlarının son lokasyonu. Eğer tekne kiralayarak kendiniz bu koya gelmek istiyorsanız, saatinizi gün batımına göre ayarlayın. Kekova en iyi koylar arasındaki Kocakarı Koyu’nda Kekova Adası’na karşı güneşi batırırken denizde yüzmeye devam edebilir veya tekneden kadehini kaldırıp güneşi selamlayabilirsiniz.
Akvaryum Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı ile.
- Denizi Nasıl?: Berrak deniz; plajı da var.
Kekova’nın koyları arasında belki de en güzel noktalardan olan Akvaryum Koyu, Kekova’nın vazgeçilmez duraklarından. Kekova Adası’nın yanı başındaki Kara Ada ve Toprak Adası’nın tam ortasındaki Akvaryum Koyu’nun isminin nereden geldiğini düşünmeye gerek yok, burası rengarenk balıklara ev sahipliği yapan doğal bir akvaryum.
Balıklar ile birlikte yüzme deneyimi yaşayacağınız Akvaryum Koyu’nda mutlaka şnorkel yanınızda olsun. Böylece cam gibi koyda mercan resiflerini ve deniz canlılarını izleyebilirsiniz. Zaten bölge hem dalış için hem de su altı fotoğrafçılığı için tercih edebileceğiniz Kekova en iyi koylar arasında. Kaleköy’den kano yaparak da Akvaryum Koyu’na gelebilirsiniz.
Tersane Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı ile.
- Denizi Nasıl?: Berrak deniz; plajı da var.
Akvaryum Koyu’nun komşusu Tersane Koyu, en güzel Kekova koyları arasında. Burada Roma dönemine ait kalıntılarla birlikte Bizans Kilisesi’nin su altı kalıntıları da bulunuyor. Bir zamanlar koyun girişinde yer alan tersaneden ismini alan Tersane Koyu, büyüleyici deniz deneyimi yaşayacağınız bir lokasyon.
En güzel Kekova koyları arasında saydığımız Tersane Koyu, şeffaf bir denize sahip olduğu için şnorkel ile su altını inceleyebilir, dalış turlarına katılarak buradaki canlı yaşamına yakından şahitlik edebilirsiniz. Deniz ayakkabısı giymeyi ve kayalara dikkat etmeyi unutmayın!
Kaleköy
- Nasıl Gidilir?: Üçağız’dan pancar tekneler ile.
- Denizi Nasıl?: Sığ ve temiz deniz; plaj yok, ahşap platformlardan veya kayalıklardan denize giriş.
Kaleköy, Kaş’ın en özel noktalarından. Trafiğe tamamen kapalı ve tekne ile ulaşım sağlanan bir köy hayal edin. Denize paralel uzanan ve tarihi yüzyıllar öncesine dayanan sokaklar ve merdivenler, restore edilmiş köy evleri, caretta caretta’ların yüzdüğü bir deniz… Türkiye’nin en büyüleyici lokasyonlarından olan Kaleköy, lahitler arasında kano yapmak için oldukça keyifli bir yer.
Keçi sütünden yapılmış dondurmaları ile ünlü köyün en üst noktasında kurulu Simena Kalesi’ne çıkıp Kekova Adası manzarasını izlemeyi unutmayın!
Editör Notu: Kaleköy’e Üçağız’dan hareket eden pancar tekneler ile ulaşabileceğiniz gibi köyün arkasına kadar araç ile gelip sonra yürüyebilirsiniz. Bana kalırsa Kaleköy deniz keyfi yaşamak ve Kekova koyları için keşfe çıkmak için konaklamanız gereken bir yer. Burada konaklarken kano kiralayıp Kekova koylarına gidebilir veya köyün arka tarafındaki toprak yoldan yürüyerek Hamidiye Koyu ve Burç Koyu’na çıkabilirsiniz. Türkiye’de alternatif tatil arıyorsanız Kaleköy’ü değerlendirin!
Hamidiye Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı veya Kaleköy’den yürüyerek.
- Denizi Nasıl?: Suyu derin, deniz derin.
Hamidiye Koyu Balkan Savaşı sırasında Hamidiye Kruvazörü’nün saklandığı koy olduğu için ismini buradan alıyor. Zaten bu koya deniz yolu ile gelenleri kayalara boyalı Türk bayrakları selamlıyor.
Kekova koyları arasında Hamidiye Koyu, su sporları sevenlerin tercih ettiği bölgelerden. Tekne turlarının uğrak noktalarından olan koyda şnorkel ile su altını keşfedebileceğiniz gibi tüplü dalış gerçekleştirmeniz de mümkün. Diğer Kekova’nın koyları gibi burada da görebileceğiniz tarihi kalıntılar var.
Editör Notu: Hamidiye Koyu’na karadan ulaşım yok derler fakat köy halkına sorunca yürüyerek buraya gelebileceğinizi öğreniyorsunuz. Köyün arkasındaki toprak yoldan dümdüz ilerleyince ağıllar göreceksiniz. Elbette çoban köpekler var; fakat siz onlara zarar vermediğiniz sürece korkmanız gerek yok. Ağılları görünce sağa dönüp dar patikadan dümdüz ilerleyin, karşınızda Hamidiye Koyu!
Burç Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı veya Kaleköy’den yürüyerek.
- Denizi Nasıl?: Oldukça serin ve tertemiz deniz; plaj alanı dar ve taşlık.
Burç Koyu, en güzel Kekova koyları arasında. Yemyeşil ağaçlarla ve kocaman kayalıklarla çevrili koy, oldukça bakir. Rengiyle büyüleyen su, kristal berraklığında ve buz gibi serin.
Koyun girişinde içilebilir kaynak su çıkıyor, suyun soğukluğu buradan geliyor. Sabahın erken saatlerinde hayvanların su içmeye indiği koyda minik bir plaj alanı bulunuyor. Yaz sıcaklarında kendinizi soğuk sulara bırakmak ve sakinliğin tadını çıkarmak istiyorsanız Kekova en güzel koylar listemizdeki Burç Koyu, sizin de listenizde yer almalı. Google Maps’te ismini yazınca Burç Koyu çıkmıyor, biz size lokasyon verelim.
Editör Notu: Bana kalırsa Kekova en güzel koylar arasında en büyüleyicisi Burç Koyu. Buraya Kekova koyları turları yapan tekneler ile gelebileceğiniz gibi Kaleköy’den yürüyebilirsiniz. Burç Koyu’na karadan ulaşım yok derler fakat trekking seven bacaklar için elbette karadan ulaşım mümkün. Ben Hamidiye Koyu’nu ararken o zamanlar adını dahi bilmediğim Burç Koyu’nda bulmuştum kendimi. Kaleköy’ün arkasındaki toprak yoldan Hamidiye Koyu’na sapmak yerine denize çıkana kadar dümdüz ilerlemeye devam ederseniz Burç Koyu’na varacaksınız. Köyden yaklaşık 4 kilometre. Yol toprak ve bazı yerlerde dar patikaları, kayaları aşmanız gerekiyor. Yürümeyi sevenler keyifle yürür fakat koyda tesis olmadığı için yanınızda mutlaka bolca su, günü geçirmek için atıştırmalık ve yiyecek olsun. Buraya varışın bir de köye dönüşü var, o da aklınızda olsun.
Gökkaya Koyu
Kekova koyları arasında su sporları ile öne çıkan yerlerden biri Gökkaya Koyu. Şnorkel ile su altı canlılarını izleyebileceğiniz koy, Kekova koyları içinde en büyük koylardan biri. Zeminde soğuk su kaynağı çıkışı olduğu için su, bölgenin diğer birçok yerine göre serin. Gökkaya Koyu’na tekne ile ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Kekova’dan bot kiralayarak veya uzun fakat keyifli bir kano yolculuğu ile varabilirsiniz.
Gökkaya Koyu’nun hemen yanında, kendi özel botunuz ile gidebileceğiniz bir bar işletmesi bulunuyor. Yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz mekan, ayrıca su sporları hizmeti de veriyor. Kekova koyları içinde en ayrıcalıklı diyebileceğimiz Gökkaya Koyu, imkanınız varsa görmenizi önerdiğimiz noktalardan.
Karalos Koyu
- Nasıl Gidilir?: Deniz ulaşımı ile.
- Denizi Nasıl?: Oldukça serin ve derin.
Tekne seyahatlerini sevenler yakından bilir ki rüzgarlı günlerde sığınmak için korunaklı koyları öğrenmek gerekir. Kekova’nın koyları içinde “sığınak” olarak bilinen Karalos Koyu veya bir diğer ismiyle Salyangoz Koyu, Kekova’nın saklı cennetlerinden. Kekova Adası’na yukarıdan baktığınızda tilkiye benzeyen Karalos Koyu, koy dışında fırtınalar da kopsa asla hissetmeyeceğiniz bir lokasyonda.
Kartpostal gibi manzaralar arasında süzülerek ilerleyeceğiz koyda yüzmek isterseniz buranın suyunun oldukça serin ve bir o kadar da derin olduğunu unutmayın. Elbette yanınızda şnorkel olmasını öneriyoruz, su altı yaşamı oldukça zengin! Konum ismi Google Maps’te çıkmıyor, buradan lokasyona bakabilirsiniz.