Tekne Tatili Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yaz mevsiminde mavinin koylarında dolaşmanın, yüzmenin ve dinlenmenin tadını çıkarmak için en güzel seçeneklerden biri elbette tekne tatili! Güneşle birlikte denizin kollarına atlamanın, geceleri güverteden yıldızları izlemenin cazibesi bir başka olsa da tekne tatili birçok kişi için oldukça yeni bir deneyim. Tekneyle ilk kez uzun soluklu bir yolculuk planlayanlar için önemli olabilecek noktalara gelin, birlikte bakalım.

Size En Uygun Tekneyi Seçin

hangi tekne kiralanmalı

Bir tekne, sadece bir tekne değildir. İlk kez tekne tatili planlıyorsanız, kendinize uygun bir tekne kiralamanız gerektiğini bilmelisiniz. Tekne kiralamak için araştırma yaparken karşınıza çıkan katamaran, gulet, yelkenli, motoryat gibi seçenekleri görünce şaşırmayın. İsterseniz önce gelin bu tabirlerin ne anlama geldiğine bakalım. 

  • Katamaran: Birbirine bağlanmış iki tekneye, katamaran adı verilir. Kolay kolay alabora olmayan bu tekne türü, oldukça konforludur. Kalabalık bir grupla tekne tatili düşünüyorsanız, katamaran sizin için uygun olacaktır.
  • Gulet: Geleneksel olarak ahşaptan yapılan, geniş gövdeli ve motorlu ya da yelkenli olarak karşımıza çıkan bir tekne türüdür. Genellikle Ege ve Akdeniz kıyılarında kullanılır ve mavi yolculuklar için popülerdir. Rahat kabinleri, geniş güvertesi ve konforlu yaşam alanlarıyla bilinir.
  • Yelkenli: Rüzgar gücünü kullanarak hareket eden bir tekne türüdür. Yelkenliler, direklere asılı yelkenler sayesinde rüzgarı yakalayarak ilerler. Genellikle sportif, rekreasyonel ve yarış amaçlı kullanılırlar. Mavi bir yolculuğa çıkacaksanız muhtemelen ilk tercihiniz olmayacaktır.
  • Motoryat: Motor gücüyle hareket eden lüks bir deniz taşıtıdır. Genellikle rahat kabinleri, geniş güvertesi ve modern donanımlarıyla konforlu seyahat ve eğlence imkanı sunar. Motoryatlar hem kısa geziler hem de uzun deniz yolculukları için kullanabilirsiniz.

Tatile kaç kişi çıkacağınız ve bütçeniz belliyse, yeterli sayıda kamarası olan ve rahat edeceğiniz bir tekne seçmeniz gerekir. Gitmek istediğiniz destinasyonlara göre bir tekne kiralama şirketi seçebilir, ekipmanlarla ve tekne kiralama hakkında bilmeniz gerekenlerle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Tekne Tatili İçin Uygun Zamana Karar Verin

tekne turları

Tekne tatili planlarken doğru zamanlamayı seçmek önem taşır. Bunun temel sebebi ise hava koşullarının bu tür bir tatil için en önemli faktör olmasıdır. Rüzgarlı veya yağmurlu havalarda denize açılmak hem keyifsiz olabilir, hem de tehlike arz edebilir.

Tekneyle denize açılmak için denizden gelen rüzgarın serinletici etkisiyle yaz mevsimi, tekne tatilleri için en uygun zaman dilimidir. Ülkemizde yaz aylarında tekne kiralamak harika bir fikir olabilir. İlkbahar aylarında da hava durumunu kontrol ederek tekne kiralamayı düşünebilirsiniz. 

Görmek İstediğiniz Koyları Belirleyin

türkiye en güzel koylar
Fotoğraf: Leon Macapagal

Tekne tatili nasıl olur diye düşünüyorsanız, koy koy gezmek diyebiliriz! Üstelik Türkiye’nin eşsiz güzellikteki kıyıları tekne tatiliniz için rota çizmeyi hem kolay hem de zor bir hale getirir. Marmaris, Bodrum, Göcek, Fethiye derken kafanız karışabilir.

O halde, en çok görmek istediğiniz yerleri belirleyin. Antik kalıntılar ilginizi çekiyor mu? Dalış yapmak istiyor musunuz? Bu sorulara yanıt verirken rotanız da yavaş yavaş oluşmaya başlar. Aynı zamanda rotanın belirlenmesi, kumanyaları nerelerden temin edebileceğiniz, geceleri nerelerde demir atacağınız ve yakıt ikmalini nereden yapacağınız sorularına da cevap verir.

Örneğin yolculuğa çıkmadan önce mutlaka uğramanız gereken koylar hakkında araştırma yapabilirsiniz. Güzel bir Ege – Akdeniz turu yapmak istiyorsanız Kaş’ın eşsiz koyları sizin için cezbedici olabilir. Kaputaş ve Patara’yı ziyaret edebilir, Muğla’nın görülmesi gereken koyları ile yolculuğunuza devam edebilirsiniz.

Az Kıyafet Götürün ve Rahat Ayakkabılar Seçin

tekne tatiline neler götürülür
Fotoğraf: Gustavo Fring

Kamaranızda bavulunuzu koyacak yer konusunda sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, tekne tatili öncesi az ama öz bir kıyafet listesi hazırlamanız gerekir. Tekne tatilinde alınması yalnızca en gerekli ihtiyaçlar olarak özetlenebilir. 

Unutmadan, teknede ayakkabı giyilmeyeceğini söyleyelim. Yalnızda karaya ayak bastığınızda giyebileceğiniz bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Peki, tekne tatilinde yanınıza ne almanız gerekir? Cevabını sizin için verelim:

  • Güneş kremi
  • Şapka ve güneş gözlüğü
  • Rahat ve hafif giysiler
  • Mayo ve havlu
  • Deniz ayakkabısı
  • İlaçlar ve kişisel sağlık, hijyen, bakım ürünleri, ilkyardım çantası
  • Su geçirmez çanta
  • Şnorkel ve dalış ekipmanları, isteğe göre tabu ve monopoly gibi oyunlar
  • Fotoğraf makinesi veya su geçirmez kamera
  • Elektronik cihazlar ve şarj kabloları
  • İnce bir battaniye veya şal
  • Kimlik ve seyahat belgeleri

Son olarak elbette su. Teknede tüm gün güneşin altında olacağınız için en önemli ihtiyaçlarınızdan biri de su olacaktır. Her kişi için günlük en az 1.5 litre su hesaplayarak tatil süreniz boyunca yeterli miktarda suyu yanınıza almayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yemek, çay ve kahve gibi ihtiyaçlarınız için de ekstra su bulundurmayı unutmamalısınız. 

Menüyü Önceden Hazırlayın

tekne tatili yemek
Fotoğraf: Julia Filirovska

Teknelerde yiyecek ve içecekler sizin tarafınızdan karşılanır ve mürettebat tarafından hazırlanır. Buna göre birlikte tatile çıkacağınız kişilerin damak tadına da hitap eden bir menüyü önceden planlayıp mürettebatla paylaşmanız gerekir. Pek tabii, eğer varsa, uğrayacağınız koylardaki restoranlarda da rezervasyon yaptırabilir, yerel lezzetlerin tadını çıkarabilirsiniz. Rotanızı belirledikten sonra bölgedeki restoranları araştırmayı da unutmayın. Teknede yiyebileceğiniz yemeklerin genel başlıklarını sizin için sıraladık!

  • Dondurulmuş yemekler
  • Mezeler
  • Makarna
  • Atıştırmalıklar
  • Taze meyve ve sebzeler
  • Midye, kalamar, ton balığı, yengeç gibi deniz yemekleri
  • Hazır sandviçler

Ayrıca tekne seyahatiniz boyunca yiyeceklerinizi taze tutmak için hava geçirmez kaplar kullanabilirsiniz. Buz veya dondurucu paketleri içeren bir soğutucu, yiyeceklerinizi saklama konusunda size yardımcı olabilir. Soğutma ihtiyacını en aza indirmek için dayanıklı ve bozulmayan gıdaları tercih etmek önemlidir. Bu şekilde, yiyeceklerinizi uzun süre taze ve güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Teknede Tedbiri Elden Bırakmayın

teknede neler yasak

Teknedeyken dikkat etmeniz gereken bazı konular var elbette. Mesela hava rüzgarlıysa güverteye çıkmamanız önerilir. Sert tabanlı ve topuklu ayakkabılar teknenin zeminine zarar verdiği için tabanı yumuşak terlik ve sandaletler giymeniz tavsiye edilir.

Teknenin çalışmasını sağlayan donanımdan mümkün mertebe uzak durmaya ve tekne henüz demir atmamışken denize atlamamaya dikkat edin. Gereksiz yere su ve elektrik harcamamanız herhangi bir sorun yaşamanızın da önüne geçecektir.

Küçük Detayları Atlamayın

tekneyle yolculuk
Fotoğraf: Elaine Bernadine Castro

“Ne olur, ne olmaz” maddesine geldi sıra. Tekne tatili ihtiyaç listesi içerisinde gerekli olabilecek ilaçlar, sinek kovucu, telefon için su geçirmez bir kılıf, taşınabilir şarj cihazı, Bluetooth hoparlör, şnorkel, deniz gözlüğü, keyifli bir kitap da olmalı.

İhtiyacınız olan bakım ve kozmetik ürünlerini seyahat boy şişe ve kutularda taşımanız ise yerden tasarruf etmenizi sağlar. Su sporlarıyla ilgileniyorsanız, teknede buna uygun ekipman olup olmadığını sormayı da ihmal etmeyin. Ayrıca tekne tatilinizi verimli bir şekilde geçirmek için yanınıza almanız gereken ilaçları listeleyebilirsiniz. Biz sizin için bazılarını derledik bile!

  • Deniz tutmasına karşı ilaç,
  • Mide koruyucu,
  • Ağrı kesici,
  • Ani soğuk algınlıklarına karşı soğuk algınlığı ilacı,
  • Güneş yanıklarına karşı yanık kremi,
  • Yaralanmalara karşı antibiyotikli merhem

Kısaca her ihtimale karşı yanınızda bir ilk yardım çantası bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.

Aklınızdaki Soruları Giderin

tekne tatili nasıldır

Tekne tatiline ilk kez çıkacağınız için aklınızda pek çok soru işareti olabilir. Bu nedenle daha önce tekne tatili yapan insanların videolarına göz atabilir, konuyla ilgili araştırma yapabilirsiniz. Bazı soruların yanıtını ise sizin için biz verelim:

  • Tuvalet ve Banyo Nasıl Olacak?: Kiraladığınız teknenin sağladığı konforun önemli bir parçası da hijyenik ve rahat bir tuvalet olmasıdır. Özellikle özel yat ve teknelerde, her kamaraya denk gelen tuvalet, duşakabin ve banyo alanları bulunabilir. Bu, tatiliniz boyunca konforlu ve keyifli bir deneyim sunar.
  • Yolculuk Kaptanlı mı Kaptansız mı Olmalı?: Tekne ve yat kiralarken kaptanlı ve kaptansız yolculuk seçenekleriyle karşılaşırsınız. Kaptanlı seçenekte rotayı genellikle kaptan belirler ve deneyimiyle size güven verir. Ancak, eğer denizcilik belgeniz varsa ya da yanınızda tecrübeli bir kişi varsa, kaptansız seçeneğiyle kendi rotanızı oluşturup denizin özgürlüğünü yaşayabilirsiniz.
  • Tekne Fiyatları Nasıl?: Tekne fiyatları, farklı kriterlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin; teknenin yeni olup olmaması, lokasyon, oda sayısı, personel sayısı, tekne büyüklüğü gibi etkenler fiyat konusunda etkili olur. İhtiyaçlarınızı belirleyerek kendiniz için en uygun tekneyi kiralayabilirsiniz.
  •  

Tatilin Keyfini Çıkarırken Sürdürülebilirliği Unutmayın

sürdürülebilir tekne tatili
Fotoğraf: Ron Lach

Tekne tatili yaparken çevreyi de koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatalım. 

Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi, tekneler için önemli ve sürdürülebilir enerji kaynaklarıdır. Rüzgar enerjisi, sadece seyir için değil aynı zamanda elektrik üretimi için de kullanılabilir, böylece fosil yakıtların kullanımı azaltılabilir. Güneş enerjisi ise teknenin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılabilir. Bu sayede çevreye verilen zararın azaltılması ve doğal kaynakların korunması mümkün hale gelir. Ayrıca, doğal enerji kaynaklarının sınırsız olması, birçok avantajı beraberinde getirir.

Bunların yanı sıra doğal alanlarda gezinirken çevreyi koruyabilirsiniz. Çöplerinizi toplayın, doğal yaşamı rahatsız etmemeye özen gösterin. Tekne tatiliniz boyunca geri dönüşüm ve atık azaltma konusunda bilinçli olarak geri dönüştürülebilir malzemeleri ayrıştırın ve tek kullanımlık ürünlerden kaçının. Uğradığınız koylarda yerel kültürü deneyimleyin ve yerel işletmeleri destekleyin. Ayrıca yerel ürünleri satın alarak yerel ekonomiye katkı da sağlayabilirsiniz.

Son olarak sürdürülebilir turizm hakkında bilgi edinebilir ve bu konuda farkındalık yaratabilirsiniz. Çevrenizdekileri bilinçli seçimler yapmaya teşvik edebilirsiniz.