Doğa Dostu Butik Tasarım Markaları 3

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2023

Çevre kirliliğinin en büyük sorumlularından bir tanesi olan hızlı moda endüstrisine karşı yavaş giyim akımının ivme kazanacağı öngörülüyor. Çevresel etkilerinin yanı sıra haksız çalışma koşulları, bilinçsiz tüketim gibi sebepler de sürdürülebilir bir dünya hayali kuran genç tasarımcıların yenilikçi yaklaşımlar geliştirmesini sağlıyor. Giyimden aksesuara her gün kullandığımız eşyaları yeniden düşünen tasarımcılar ürettikleriyle ve genç markalarıyla farkındalık yaratıyorlar. Sürdürülebilir üretim anlayışını benimseyen tasarımcılar serimizin üçüncü yazısında da ilham verecek fikirler yer alıyor.

Restore Jeans

Restore atıksız yeniden üretim fikrini hayata geçiren bir yavaş giyim markası. Tüketim zincirinde yer almayan denim ürünlerden kişiye özel ve modası geçmeyecek yeni tasarımlar yaratıyorlar. Jean’ler eskitme, renk açma ve yıpratma gibi işlemlerden geçirildiklerinde çevreye en çok zarar veren giyim parçalarından biri oluyor. Restore bunun önüne geçmek için ikinci el jean’lerden el işçiliğiyle ünik parçalar üretiyor.

https://www.instagram.com/restorejeans/

Noos

Çevre dostu malzemelerden cüzdan ve çanta üreten Noos, oldukça yeni bir marka. Hindistan cevizi endüstrisinin atıklarını kullanarak sürdürülebilir minimalist ürünler tasarlıyor. İpliksiz dikiş yöntemini benimseyerek geri dönüşüm ve kompost sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

https://www.instagram.com/noos.eco/

Huner

2016 yılında kurulan Huner ileri dönüşüm ilkeleri doğrultusunda el yapımı, su geçirmez, ünik ve sürdürülebilir çantalar üretiyor. Materyal olarak daha çok kullanılmış yelken bezlerini kullanarak modern ve şık tasarımlar yaratıyor. Markanın doğuşu ise Venedik Bienali çerçevesindeki 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde Türkiye Pavyonu için tasarladığı çantalara dayanıyor.

https://www.instagram.com/hunerthebrand/

Máh-roc

Sürdürülebilir giyim alanında farkındalık yaratmak için kurulan markanın ilham kaynağı Afgan topraklarında yaşayan göçebe Baloch Kabilesi oluyor. Máh-roc Baloch dilinde ay ve güneş anlamına geliyor ve kabilenin göçebe yaşam tarzı markanın ruhuna işliyor. Dünyanın dört yanından topladıkları atık kumaşları atölyelerinde yeni formlara dönüştürerek farklı kullanım alanlarına yönelik çantalar üreten markanın Sri Lanka’da da bir mağazası bulunuyor.

https://www.instagram.com/mah_roc/

Pour-Pur

Sürdürülebilir giyim markası Pour-Pur çevre dostu üretim süreçlerini kullanarak organik pamuktan iç giyim parçaları ve tişörtler tasarlıyor. Fındık kabuğu ve yeşil çayla organik boyama yaparak ürünleri renklendiren marka, sürdürülebilir yaşam kurallarını tasarımlarının odak noktasına alıyor.

https://www.instagram.com/pourpurofficial/