Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2021
Yazmak… Çoğumuzun hayatında en az bir kez düşündüğü, belki deneyip vazgeçtiği belki de başlamaya hiç cesaret edemediği bir eylem. Yazarlık yolunda harekete geçmenin ilk adımı olan karar vermek yolundan geçtiyseniz, “Nasıl özgün metinler üretebilirim?” sorusunu kendinize sormaya başlamış olabilirsiniz. O hâlde uzaktan aldığınız eğitimleri ve sürekli söylenen “çok okuyan çok bilir” önerisini şimdilik bir kenara bırakın. İşte, karşınızda motivasyonunuzu artıracak yaratıcı yazarlık önerileri listemiz…
1) Yaratıcılığı Bölüşün: Tzara’nın Şapkası
Fotoğraf: Joanna Kosinska
Yaratıcı yazarlık önerileri serimizin ilk maddesi Tzara’nın Şapkası ile yazımıza başlıyoruz. Tzara’nın Şapkası, tek başınıza uygulayabileceğiniz gibi grup hâlinde de yaratıcılığınızı paylaşmanıza imkan sunuyor. Genellikle “özgün” bir şiir yaratımı için önayak olan Tzara’da, belirlemeniz gereken ilk şey bir grupla mı bu yöntemi uygulayacaksınız yoksa tek başınıza mı? Eğer buna çoktan karar verdiyseniz, yöntemi anlatmaya başlayabiliriz.
Birden Çok Kişiyle Tzara’nın Şapkası Yöntemi Uygulama: Gruptaki herkes kendi önündeki kağıda bir kelime veya bir cümle yazar ve bunların tamamı gerçekten bir şapka içine konur. Daha sonra şapka içerisine kapalı olarak atılan kağıtlar çekilerek açılır ve açılma sırasıyla birbirlerinin yanına eklenerek kolaj bir şiir meydana getirirler. Bu yöntemi, tüm türlerde kullanılabileceğiniz şekilde kendi tarzınıza uyarlayabilirsiniz.
Tek Kişilik Tzara’nın Şapkası Yöntemi Uygulama: Gazete, dergi, makale gibi yerlerden keserek biriktirdiğiniz kelime ya da cümleleri ayrı kağıt parçaları içine yazarak katlayın ve derin bir şapka içine atın. Yazdıklarınızı teker teker şapka içinden çekerek not alın ve birleştirin. Daha sonra elde ettiğiniz metin üzerinde oynama yapın. İşte artık elinizde özgün bir metin var!
2) Uyumsuz Parçaları Birleştirin: Burroughs Katlaması
Fotoğraf: Rana Sawalha
Siz de kolaj yapmaktan hoşlananlardansanız ve uyumsuz parçaları bir araya getirerek sanatınıza yeni bir yorum katmak istiyorsanız Burroughs Katlaması yöntemine başvurabilirsiniz. Üstelik bu yöntemi uygulamak çok kolay! İhtiyacınız olan malzemeler; herhangi bir dergi, bir gazete ya da yalnızca yazılı bir kağıt parçası. Eğer malzemelerinizi hazırladıysanız, yöntemi nasıl uygulayacağınıza göz atabiliriz!
En yakınınızdaki dergiyi ya da yazılı herhangi bir şeyi elinize alın ve ondan kendi gönlünüzce bazı metinleri dikine kesmeye başlayın. Kestiğiniz anlamlı parçaları bir araya getirin ve uyuşmayan parçaları birleştirin. İşte, özgün bir metin oluşturmak için ilk adımı attınız!
3) Şiirseverlere Özel: Ses Yinelemesi Yöntemi
Fotoğraf: Yannick Pulver
Siz de hayalinizdeki şiiri yazmak için ilham bekleyenlerdenseniz, size kötü bir haberimiz var: Beklediğiniz ilham her daim kendi kendine size gelmeyebilir. Aradığınız ilham perisini yakalayabilmeniz için onu size getirecek bazı destekleyici yöntemlere başvurabilirsiniz. İşte Ses Yinelemesi Yöntemi de bunlardan biri. Öyleyse gelin, onu nasıl uygulayabileceğimize bakalım.
Klasik yöntemde, tüm dizelerin sesli harfle başlayacağı birkaç dörtlük yazın ve sonra hepsini bir araya getirin. Bu yöntemde, işinizi kolaylaştıran şey; sesli harflerin kolayca birbiriyle uyum sağlaması ve metni, biçimsel olarak daha düzenli göstermesi.
4) Küçük Bir Hile: Tanınmış Bir Üslubu Baz Alarak Yazın
Fotoğraf: Ella Jardim
Bir çocuk ilk konuşmaya başladığında aslında kendi etrafındaki taklit ediyordur. Çocuğun bu hareketi yapmasının birincil amacı öğrenebilmek; sonraki amacıysa kendini keşfedebilmektir. Sizin de kendinizi keşfedebilmek için sevdiğiniz ya da sevmediğiniz birinin üslubunu baz alarak ve ona kendi yorumunuzu katarak masum bir taklit oluşturabilirsiniz. Fakat önemli olan bu taklidi yayınlamamak ve bu yöntemi yalnızca kendi kişisel gelişiminizi desteklemek için kullanmaktır. Size önerimiz; bu çalışmayı yaptığınız ilk günden itibaren, elde ettiğiniz metinleri biriktirmeniz. Böylece kendi gelişiminizi gün gün takip edebilirsiniz.
5) Düşünmeden Yaz: Otomatik Pilot
Fotoğraf: Hannah Grace
Yaratıcı yazarlık önerileri yazımızın belki de en zahmetsiz yöntemlerinden biri olan Otomatik Pilot’ta yapmanız gereken tek şey düşündüklerinizi filtrelemeden yazmak! Düzenli olarak uygulamanızı önerdiğimiz bu yöntemde, bilinç akışı yöntemini kullanmalısınız. Yapmanız gereken şey oldukça basit: Düşünün ve düşündüğünüz şeyleri hiçbir gramer kuralı gözetmeden ve anlatım bozukluklarını önemsemeden hızlıca yazın. Daha sonra yazdığınız anlamsız ve hatalı kelimeleri bir araya getirerek kendi taslağınızı oluşturun ve hoşunuza gitmeyen yerleri kesip atmaktan çekinmeyin. Otomatik Pilot’la ne kadar özgün imajlar yaratabileceğinize inanamayacaksınız…
Bonus: Rüya Çalışması
Fotoğraf: Debby Hudson
Bir ay boyunca her sabah uyandığınızda, ilk iş olarak rüyalarınızı hatırladığınız kadarıyla yazın fakat hafızanızdaki hiçbir detayı atlamamaya özen gösterin. Bir ay sonunda, not ettiğiniz rüyaların birbirleriyle uyuşabilecek olanlarını bir araya getirin ve eşsiz bir kurgu yaratın. Biliçaltınızın derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkabileceğiniz bu yöntemle yaratıcı yazarlığın sınırlarını zorlayabilirsiniz.