Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2021
Bridgerton dizisini izlerken kostümler dikkatinizi çekti mi? Evde oturup loungewear giymekten sıkılıp siz de balolara gidermişçesine korseler içinde şık elbiselere bürünmek istediniz mi? Canlı, cıvıl cıvıl hareketli ya da pastel renkler içinde aynanın karşısına geçmeyi hayal ettiniz mi? Bu sorulara cevaplarınız evetse, o zaman bu konuda yalnız olmadığınızı belirtmek isteriz. Çünkü bu kostümler çoğumuzu başka bir döneme taşımakla kalmadı aynı zamanda da yeni bir moda akımına neden oldu: Regencycore! Peki son zamanlarda trend zirvesine oturan regencycore nedir?
Regencycore, 19. yüzyılın “Regency” döneminden esinlenen, Bridgerton’ın da gücünü arkasına alarak popülerleşen bir moda trendi. İncilerden, dantellere, korselere ve fiyonklara, regencycore hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bu yazı tam size göre! O zaman lafı fazla uzatmadan başlayalım…
Regencycore Nedir? Regencycore Moda Akımının Arkasındaki İlhamlar
Fotoğraf: Autumn de Wilde
Regencycore’un izine, İngiltere’nin Regency döneminde, tarihi ve politik açıdan belirlenen 1811-1820 yıllarında rastlamak mümkün. Bu zaman dilimi adını, babası Kral III. George’un sağlık sorunu yaşadığı dönemde ülkeyi “Regent” (Naip) olarak yöneten Galler Prensi George’dan alıyor. Regency, İngiliz tarihinde görkemli yıllar olarak bilinen, sosyal ve kültürel açıdan sanatın, edebiyatın, müziğin, teknoloji ve bilimin gelişmelerle dolu olduğu bir zamanı simgeliyor. Sanatsal ve kültürel alanlarda inceliğin, zarafetin benimsenmesi, yıllar içinde “Regency Style” olarak adlandırılmış ve bu şekilde tarihte yerini almıştır. Ancak Regency dönemi tarihsel açıdan 1811-1820 yılları arasında yaşansa da sanatsal anlamdaki değişimler ve gelişimler incelendiğinde ilerleyen senelerde de Regency Style’ın etkileri yoğun olarak varlığını sürdürmüştür.
Regency zamanı, moda açısından moda tarihçisi C. W. Cunnington’ın “Dikey Dönem” diye adlandırdığı, Neoklasik döneminin devamı olarak biliniyor. Klasik antik çağdan ilham alan, zarif, feminen, sofistike, romantik, ancak çizgi ve renk açısından sade olan Regency kıyafetleri, Fransız devrimi öncesi gördüğümüz süslü ve görkemli giyimlerle tezat oluşturmuş, Fransız devrimiyle birlikte yaşanan şokla 18. yüzyılın sonlarına doğru kendini göstermeye başlamıştır. Bu dönemde, özellikle kadın kostümleri, daha sade, yalın ve işlevsel hale gelmiştir.
Renkler, Kumaşlar, Çizgiler ve Parçalar
Fotoğraf: Autumn de Wilde
Sarı, pembe, açık mor ve mavi, fildişi, şeftali, lavanta ve gül, Regency döneminde sıklıkla karşımıza çıkan renklerdi. Ancak kumaş boyama masraflı olduğundan çoğu insan beyaz giymeyi tercih ediyordu. Günümüzde Bridgerton’dan ilham alan kombinler oluşturmak için en çok pembelerin, sarıların, soluk mavilerin ve fildişinin arandığını görüyoruz.
Regency dönemiyle ilişkilendirebileceğimiz ilk bakışta öne çıkan unsur elbiselerin göğüs altı, yüksek bel kesimleridir. Dikey Dönem olarak adlandırılan bu yıllar, yere kadar, yüksek bel elbise siluetleriyle dikey görünüşü vurgulayarak moda tarihine imza atmıştır. Ancak enteresan bir şekilde Napolyon Savaşları sırasında Kıta Ablukasının İngiltere ve Fransa’nın arasındaki bağlantıyı kesmesiyle, İngiltere’de bel boyları aşağıya doğru inmeye başlar. Ancak bu yüksek bel sevdası, 1814’te bu ambargonun kalkması ve İngiliz kadınlarının tekrar Fransa’ya gidebilmeleriyle, moda başkenti Paris’in trendlerinin etkisi üzerine geri dönüş yapmıştı.
İpek ve satene sıklıkla başvurulan bu dönemde, kostümlerde zengin işlemelere yer verilerek klasik antik çağ kavramından uzaklaşılmıştır. Kombinler ise, Bridgerton’da da tanık olduğumuz üzere fiyonklar, inciler ve taçlarla süslenmiştir.
Dizi ve Filmlerin Modaya Etkisi
Fotoğraf: Netflix
Son zamanlarda dizilerde ve filmlerde yer alan kostümlerin sadece seyirciye bir hikâye anlatmak ve onu bambaşka bir dönemin içine taşımakla kalmadığını, modaya da ilham olduğunu görüyoruz. Sex and the City, Gossip Girl ve The Queen’s Gambit’den sonra şimdi sıra Bridgerton’da. Dizi, seyirciyle buluştuğundan beri internet aramalarında korse, opera eldivenleri ve taçlar rekor düzeyde rağbet görüyor. Peki bunun arka plandaki nedeni göz alışması mı, yarattığı geçmişe özlem, nostalji hissi mi, yoksa sadece hayatımıza renk, yumuşaklık dokunuşu katma isteğimiz mi?
Regencycore stili Bridgerton sayesinde trend zirvesine yükselse de bu tarzın dizi tarafından gündeme gelmediğinin altını çizelim. Vivienne Westwood, Jean Paul Gauthier ve Martin Margiela gibi tasarımcılar uzun zamandır koleksiyonlarında 19. yüzyıl esintilerine yer veriyorlar.