Kel Ama Kıllı

Kel ama kıllı!

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023

Serkan Bozkurt 9. Arada Disiplinlerarası Sanat Festivaliyle bir kez daha algılarımızın ayarlarıyla oynuyor. Bedenimize ve dünyaya farklı perspektiflerden bakabilmemiz için bizi bambaşka bir sanat festivaliyle buluşturuyor.

ARZU DEMİREL / HAYATA DAİR

İnsan var olduğundan bu yana saçı hep vardı. Kıvırcık, dalgalı, düz, uzun, kısa. Ama döküldü, ama kel kaldı. Belki de “Kel ama kıllı”. Saç insanın günlük hayatında, iş hayatında, ilişkilerinde, yalnızlığında, yaratıcılığında, konuşmasında, sessizliğinde ne kadar etkili? Yoksa etkisiz mi? İlla olmalı mı? “Kel ama kıllı” olsa olmaz mı? Saçımızı şekillendiren, saçın doğal salınımı mı yoksa dünyayı şekillendiren algı yöneticileri bizi burada da ele geçiriyor mu? Kadın deyince neden uzun saç geliyor gözümüzün önüne! “Kel ama kıllı” olsa olmaz mı! Ah ama bu orta yaşlı erkeklere ait bir gerçek öyle değil mi? Yoksa algılarımız bize böyle mi söylüyor. Asya’dan Avrupa’ya Amerika’dan Afrika’ya herkes saçını tarıyor ya da tarayamıyor. Saç Dünya’nın derdi!

Arada Derneği kurucusu Serkan Bozkurt, koreograf ve küratörlüğünü yaptığı “9. Arada Disiplinler arası Sanat Festivalini “saç” üzerinden gerçekleştiriyor. Hollanda’dan İran’a dünyanın bir çok yerinden katılan sanatçılar; sosyal, politik ve kültürel söylemlerini “saç” üzerinden ifade ederek anlatıyor.Festivalin oldukça dolu ve yoğun bir içeriği var. Dünyanın bir çok yerinden katılan sanatçılarının bir araya geldiği sergiler, performanslar ve film gösterimleri gerçekleşiyor. Farklı kültürlerden, farklı dillerden sanatçıların kendilerini tüm insanlığın ortak bir uzvu olan “saç” üzerinden ifade etmesi oldukça ilgi çekici.
Festival 10-16 Şubat tarihleri arasında birçok farklı mekanda gerçekleşecek.

10 Şubat’ta Ada Sanat’ta açılacak sergide, Sabine Schwaighofer, Makhism( Mohammadali Khosravi), Babak Haghi, Dani Abo Louh, Jonathan Armour, Hakan Sorar, Ahmet Rüstem Ekici, İsmail Sarı, Eden Mitsenbcher, Ateş Alpar, İren Yılmaz, Kardelen Fulya Okumuş, Damla Şahinbaş, Leyla Üstel, Ceylan Dökmen, Ayberk Keskin, Önder Özgenç’in işleri yer alacak ve sergi 14 Şubata kadar ziyaret edilebilecek.13 Şubat’ta Tiyatro Bereze’de Sera Armağan’ın “Untitled 5” ve Özlem Kaya’nın Avuş Kalbim Ayak Ruhumun Rüyası adlı performanslarının ardından çeşitli sanatçıların doğaçlama performanslarıyla oluşturulacak “Saç-malama” etkinliği yer alacak.

14 Şubat’ta Gamze Öztürk’ün “Örgülü Düğümlü Dominant” performansı Tütün Deposu’nda sergilenecek.15 Şubat’ta İfsak’ta  İstanbul Film Festivali’nde Belgesel alanında mansiyon ödülü alan Aylin Kuryel ve Fırat Yücel ‘in yönettiği “Baştan Başa” filminin ardından   Dani Abo Louh’un “Anlaşma”,  Eden Mitsenbacher’in These Boots are mad efor walkin, Jonathan Armour’un Totem, Sabine Schwaighofer’in Slides adlı kısa filmleri gösterilecek.

16 Şubat’ta ise harika şovların, dj performansların yer aldığı, Anahit Sahne’de final partisiyle festivalin ilk ayağı sona erecek.“Kel ama Kıllı” başlığıyla çağrıya çıkan festival tüm sanatseverleri bekliyor.