Gezegen İçin Dev Sorun: Tekstilde Su Tüketimi

Gezegen İçin Dev Sorun: Tekstilde Su Tüketimi

Dünya üzerinde yaşayan her canlı için en önemli kaynakların başında su geliyor. Gezegenimizdeki suyun azalma ihtimali, geleceğimiz için bizleri kaygılandırıyor, onu korumak için tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeye çalışıyoruz. Peki, su tüketiminin en fazla olduğu alanlardan birinin tekstil sektörü olduğunu biliyor muyuz? Gelin, bu yazıda tekstil sektöründe su tüketimi hakkındaki detayları görelim ve alabileceğimiz tedbirleri birlikte keşfedelim.

Su Tüketimi Hakkında Her Şeyi Biliyor Muyuz?

Gezegen İçin Dev Sorun: Tekstilde Su Tüketimi
Fotoğraf: Pexels | Nguyen Thanh Ngoc

Her ne kadar bilinçli tüketsek de suyun yalnızca kişisel kullanımlarımız ile değil, farklı alanlardaki kullanımlarıyla da ciddi şekilde harcandığını ve su kirliliği yaratıldığını biliyoruz. Denizlerdeki plastik atıklar, yağışların azalması, bilinçsiz su tüketimi her geçen gün temiz suyun tükenmesine sebep oluyor. 

Suyun hangi alanlarda ne derecede tüketildiğini görmek için gerek bireysel kullanımdaki su miktarını gerekse bir ürünün üretiminde kullanılan su miktarını yansıtan su ayak izinden bahsedebiliriz. Su ayak izi, herhangi bir ürünün tüketimine bağlı olarak kullanılan su miktarını ifade eder.

Su ayak izi kavramı, renklerine göre çeşitlere ayrılır:

  • Mavi Su Ayak İzi: Üretimde kullanılan yüzey ve yer altı suları ifade eder.
  • Yeşil Su Ayak İzi: Üretimde kullanılan buharlaşma ve yağış kaynaklı suları ifade eder.
  • Gri Su Ayak İzi: Üretimde temizlik için harcanan suları ifade eder.

Suyun Tekstilde Tüketim Şekli

Gezegen İçin Dev Sorun: Tekstilde Su Tüketimi
Fotoğraf: Pexels | Andrea Piacquadio

Suyun en çok tüketildiği sektörlerden biri tekstil. Öyle ki, bir tişörtün üretiminde 13,500 bardak su kullanılıyor. WWF Türkiye’nin Twitter hesabından yayınlanan verilere göre bir tişört için kullanılan su miktarı 2700 litre. Bu tüketimin en önemli sebebi ise ürünlerdeki boyama ve terbiye işlemleri sırasında litrelerce suyun kullanılması. 

Tekstil sektöründeki su kullanımı, su kirliliğinin oluşumunda da önemli bir rol oynuyor. Yapılan işleme ve imal edilen ürüne göre su tüketimi değişiklik gösteriyor. Yıkama ve ağartma süreçlerinde kullanılan sular ise su kirliliğine neden oluyor. Birçok ülkede üretimde kullanılan atık suların su yollarına boşaltılması suyun dengesini değiştiriyor ve bu değişim çeşitli hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. 

Tekstilde Fazla Su Tüketiminin Önüne Geçmek Mümkün Mü?

Gezegen İçin Dev Sorun: Tekstilde Su Tüketimi
Fotoğraf: Pexels | Red-heart Li

Tekstil için bu denli önemli olan bir madde elbette tekstil markaları için de çok önemli. Bu sebeple öncelikle tekstil markalarının suyu korumak adına adımlar atması ve temiz üretime geçmesi gerekiyor. 

Temiz üretim, ürünlerin üretim sürecinde daha az su ve enerji kullanılmasını, atık suyun ve atık maddelerin azalmasını sağlar. Aynı zamanda maliyeti düşürmesi açısından da markalar için mantıklı bir üretim şeklidir.

Üretiminin her aşamasında suya bağımlı olan tekstil sektöründe su tüketimini en aza indirmek için gelişen üretim teknolojilerinden faydalanılabilir. Örneğin, susuz boyama ve dijital baskı teknikleri su tüketimini azaltan üretim teknolojileri arasında yer alır. Aynı zamanda üretimde kullanılan soğutma suyu ve yıkama suyunun yeniden kullanımı gibi tedbirler tüketimin azalmasına büyük oranda etki sağlar. 

Tekstil sektöründeki su kullanımının farkında olan bilinçli kişiler olarak alabileceğimiz en etkili bireysel tedbir, su tüketimini azaltmaya çalışan, sürdürülebilirlik ilkelerine uygun üretim süreçlerine sahip olan markalardan alışveriş yapmak. Ek olarak, internet üzerinden su ayak izinizi hesaplayabileceğiniz birçok hesaplama aracına ulaşabilir, hangi alanlarda su ayak izinizi azaltabileceğinizi planlayabilirsiniz.

 

Kapak Fotoğrafı: Pexels