Toksik Verimlilik Nedir?

Toksik Verimlilik Nedir?

Güncelleme Tarihi: 13 Haziran 2021

Pandemide çoğumuz yeni hobiler edindik, bu hobilerin malzemelerine para döktük, Youtube’dan spor kanallarını takip etmeye başladık ancak devamını getiremedik, yeni tarifler denedik… Evde kaldığımız süre boyunca ‘Boş zamanlarımda ne yapayım?’ sorusu sürekli aklımızdaydı. Ancak bu soru zaman zaman ‘Kendimi geliştirecek şeyler yapmam gerek!’ cümlesine evrilebiliyor. İşte bu his, toksik verimlilik yaşadığınızın bir göstergesi olabilir. Peki, toksik verimlilik nedir

Yeni bir dil öğrenmek, iş yerinde beklenenin kat kat fazlasını ortaya koymak ilk bakışta iyi bir şeymiş gibi gelse de uzun vadede hem mental hem fiziksel olarak tüketici olabiliyor. Hatta bu beklentiler kendine iş çıkartmak boyutuna da gelebiliyor. Her zaman yeni şeyler öğrenmeye çalışarak, beklenenden çok daha fazla üretken olmak zorunda değiliz. Eğer böyle bir insansanız, bu sağlıksız alışkanlığın bir ismi var: Toksik verimlilik. 

Sosyal medyada herkes sabahları mükemmel kahvaltıyı hazırlamaya zaman bulabiliyor veya her gün spora, ailelerine, işe yeterli vakit bulabiliyor gibi görünüyor. Gerçekten hayat bu şekilde mi ilerliyor? Farklı mecralarda kendimizi olduğumuz en iyi halimizle yansıtıyoruz, bazen de olmadığımız bir insan olarak. Bu durum da zaman zaman bir şeyleri kendimize iyi geldiği için değil çevremizdeki herkes öyle yaptığı için yapmamıza sebep oluyor. 

Toksik Verimlilik Belirtileri

toksik verimlilik nedir

Fotoğraf: STIL

Sık sık daha fazlasını yapmanız gerektiğini ve bir şey yapmıyorsanız zamanınızı boşa harcadığınızı düşünüyor musunuz?

Pandemi dönemi yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkes için olağanüstü bir dönemdi. Belirsizlik ve sosyal hayatın minimuma inmesiyle hiç sahip olmadığımız kadar boş vakte sahip olduk. Büyükşehirlerde trafikte işe/okula gidiş dönüşün iki saati bulduğu bile oluyor. Bu iki saati yolda harcamamak bile her gün insana iki saat kazandırıyor. 

Hiçbir şey yapmadan oturmak yanlış bir şeymiş gibi hissetmek ve bundan suçluluk duymak toksik verimliliğin göstergelerinden bir tanesi. Bütün gün sadece dizi izlemek ‘hiçbir şey yapmamış olmak’ anlamına gelmiyor. Robot olmadığımıza göre tüm insanların bir noktada kendini iyi hissettiği şekilde dinlenmesi gerek. ‘O kadar yoğundum ki duş bile alamadım’ bu cümleyi kurabilmek bir başarı değil maalesef.

İş Hayatında Toksik Verimlilik

Gelelim iş hayatına. İş hayatında toksik verimlilik ne demek? Günlük işleri layığıyla yerine getirdikten sonra daha fazlasını yapmadığınız için kendinizi yetersiz ve suçlu hissediyorsanız bir sorun var demektir. Zamanla bu başarısızlık hissi hayatınıza yön vererek yapmadığınız her şey için kendinizi yargılamanıza bile neden olabilir. Meşgul olmak için meşgul olmak gibi. Sağlığınıza, uyku düzeninize, ilişkilerinize zarar verecek kadar çok çalışıyorsanız toksik verimlilik yaşıyor olabilirsiniz.

“24 yaşındayım dört dil biliyorum, yüzlerce kitap bitirdim, dokuz ülke gezdim. Peki sen ne yaptın?” gibi herkesin kendine göre başarılarını sıraladığı tweetler viral olmuştu. Gerçekçi olmayan beklentiler yorucu olabiliyor hatta kendimize verdiğimiz değeri yaptığımız işin miktarına dahi bağlayabiliyoruz. Herkesin üretkenliği farklı olduğu gibi hedefleri ve mutlu olduğu hayat da farklı. Kıyaslama yapmamaya çalışın.

Günlük hayatta küçük değişikliklerle bu döngüden çıkılabilir. Örneğin, ne kadar yoğun olursam olayım öğlenleri mutlaka öğle yemeği yemeye vakit yaratacağım, 20 dakika yürüyüş yapacağım, sabahları duş alıp kişisel bakımıma zaman ayıracağım gibi aslında normal olan işlere vakit bulabilmek de bir dinlenme yöntemi. Ailem, ev veya işim için değil sadece ve sadece kendim yapmaktan hoşlandığım için yapıyorum dediğiniz bir etkinliği kısa da olsa her gün yapabilmek, anksiyete ve stresi azaltmada rol oynayabilir. Önemli olan, sürdürülebilir bir program oluşturmak. Başarı olmanın yolu çok çalışmak değil verimli çalışmaktır.

 

Kapak Fotoğrafı: Mahrous Houses