Sürdürülebilirlik 101: Sürdürülebilirlik Giriş

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2022

Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir sözcük var: Sürdürülebilirlik. Hayatın her alanında karşımıza çıkan ve hem işte hem de evde uygulanabilen sürdürülebilirlik, herkes için farklı şeyler ifade ediyor. Peki sürdürülebilirlik nedir? Gelin hep duyduğumuz bu kavramı biraz daha yakından inceleyelim. 

Sürdürülebilirlik Ne Zaman Ortaya Çıktı? 

sürdürülebilirlik nedir
Fotoğraf: Jason Blackeye

 

Popülerliği yeni olmasına rağmen sürdürülebilirlik kavramı aslında sandığımızdan çok daha eskiye dayanıyor. Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’nun 1987 yılında yayınladığı “Ortak Geleceğimiz” raporu ile bu kavram hayatımıza girdi. 

Temel olarak “Sürdürülebilirlik nedir?” sorusu, mevcut durumun uzun süreli olarak korunması ve kendini yenileyebilir olması şeklinde cevaplanabilir “Doğa kendini yeniliyor” sözcüğünü hep duyuyoruz. Bunun tam olarak yanlış olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat insan nüfusunun artışı, doğa üzerindeki baskıyı da artırıyor. Diğer bir deyişle doğa kendini yenileyecek fakat biz buna pek fırsat vermiyoruz. Bu nedenle mevcut durumun korunması ve iyileştirilmesi için sürdürülebilirlik politikalarına ihtiyacımız var. 

Sürdürülebilirlik Neden Önemli? 

sürdürülebilirlik
Fotoğraf: Alex Wigan

 

Diyelim ki bir tarlanız var ve siz buraya yalnızca mısır ekiyorsunuz. Hasat zamanı geldiğinde elde ettiğiniz ürün ise 1 ton olsun. Gelecek sene ve hatta önümüzdeki 30 sene bu hasar miktarını koruyabiliyorsanız sürdürülebilir tarım yapıyorsunuz demektir. 

Şimdi tam tersini düşünelim. Diyelim siz ekim sırasında toprağa zarar veren tarım ilaçları kullanıyorsunuz ve toprağın yapısını değiştiriyorsunuz. Ekolojik dengeyi sağlamak için tarım alanınızı nadasa bırakmıyorsunuz ve anız yakarak yararlı mikroorganizmaların ölmesine sebep oluyorsunuz. Bu sizin daha kısa zamanda daha fazla ürün elde etmenize neden olabilir fakat tarım arazinizin ömrünü kısaltır. Böylece hedeflediğiniz üretimi yalnızca birkaç sene sürdürebilir ve sonrasında elinizdeki toprağı kullanılmaz hale getirirsiniz. Yalnızca sizin yaptığınız bu uygulama üretime etki etmeyebilir, fakat aynı şeyi herkesin yaptığını düşünürsek sonunda elimizde yalnızca verimsiz toprak parçaları kalır. 

Bu durum her alan için geçerli. Elimizdeki kaynakların ne kadar olduğunu biliyoruz ve bir anda yeni bir kaynak elde edemeyeceğiz. Bu nedenle var olanı en iyi şekilde kullanmalı ve kendini yenileyebilmesi için ona imkan tanımalıyız. 

Her Alanda Sürdürülebilirlik Nedir?

sürdürülebilirlik nedir
Fotoğraf: Ready Made

Sürdürülebilirliği hayatın her alanında uygulamak mümkün. Bunun için birkaç noktaya dikkat etmek ve şu sorulara cevap vermek gerekiyor.

  • Hareketlerimle çevreye zarar veriyor muyum? 
  • Daha iyisini yapabilir miyim? 
  • Çevre için yarar sağlayacak uygulamalar geliştirebilir miyim? 
  • Kaynaklarımı verimli kullanıyor muyum ya da israf ediyor muyum? 

Eğer bu sorular ışığında hareket ederseniz nerede olursa olsun sürdürülebilir uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz. 

Mesela evde sürdürülebilirlik için mutfağınızdan işe başlayabilirsiniz. İhtiyacınızdan fazla gıda alıyorsanız, yemek yaparken malzemelerinizi israf ediyorsanız ve yemekleriniz çöpe gidiyorsa hemen harekete geçmelisiniz demektir. 

En küçük alandan devletlerin sürdürülebilir kalkınma ve ekonomi politikalarına kadar her aşamada bu ilkelere dikkat edip bunu bir yaşam biçimi haline getirirsek yaşam kalitemizi artırabiliriz. En önemlisi yeni nesillere yaşanabilir bir gelecek bırakabilir ve sürdürülebilir bir dünyanın adımlarını bugünden atabiliriz.