Sürdürülebilir Kalkınmada Mihenk Taşı: Adil Ticaret Nedir?

Sürdürülebilir Kalkınmada Mihenk Taşı: Adil Ticaret Nedir?

Adil Ticaret , gelişmekte olan ülkelerdeki üreticilerin adil fiyatlardan satış yapabilmeleri, işçilerin daha insani koşullarda çalışabilmeleri ve ticarette sürdürülebilirliği ön planda tutmayı hedefleyen bir sertifika sistemini ifade ediyor. Ancak Adil Ticaret nedir deyince söylenebileceklerin tamamı elbette bunlarla sınırlı değil. Üstelik meselenin biraz daha derinlerine inecek olursak ilk önce Fair Trade nedir diye sormamız gerekiyor. O hâlde gelin hep beraber öğrenelim neymiş bu kavramalar…

Adil Ticaret Nedir? Fair Trade Ne Demek?

Sürdürülebilir Kalkınmada Mihenk Taşı: Adil Ticaret Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Tom Fisk

Adil Ticaret (Fair Trade) kavramı, üreticiler ve işçilerle onların menfaatleri doğrultusunda çalışmak olarak ifade ediliyor. Uluslararası kullanımındaysa Fair Trade olarak geçmekte ve dünya genelinde daha fazla eşitlik arayan, diyalog, şeffaflık ve saygıya dayalı bir ticaret ortaklığını ifade etmek için kullanılıyor. İnsanların yaşam standartlarını yükseltmek, işlerine yatırım yapma fırsatı sunarak toplulukları, işletmeleri ve dünyayı korumayı amaçlıyor. Ek olarak yerel organizasyonları, yaptıkları yatırımlardan nasıl yönetildiklerine kadar küresel karar verme sürecinde eşit bir şekilde temsil ediyor. 

Adil Ticaret işareti (Fair Trade Mark) ise bir ürün için uluslararası kabul gördüğünü, bağımsız olarak sertifikalandırıldığını ve standartları karşıladığını ifade ediyor. Aynı zamanda tüm sektörlerde güçlü bir söz hakkına da sahip bir işaret.

Adil Ticaret Neden Önemli?

Sürdürülebilir Kalkınmada Mihenk Taşı: Adil Ticaret Nedir?
Fotoğraf: Pixabay

Adil Ticaret aşağıdaki maddeler özelinde de büyük bir önem taşıyor.

  • Adil bir fiyattan alışveriş ve işletmeleri konusunda söz sahibi üreticilerin destelenmesi
  • Karbon ayak izini en aza indiren sürdürülebilir uygulamalar
  • Yüksek kaliteli Fair Trade ürünlerin daha fazla dikkat çekmesi
  • İnsanların menfaatlerini ve dünyayı korumayı her şeyden önde kılınması
  • Daha sağlıklı, çevre dostu üretim yapılması
  • Cinsiyet eşitsizliğin, küresel ölçekteki sorunların ve yoksulluğun önlenmesi
  • Toplulukların yatırım elde etmesi, konut, sağlık ve eğitim alanlarının iyileştirilmesi
  • Alıcılar ve üreticiler arasındaki doğrudan ortaklıkları güçlü olması
  • Sürdürülebilir yerel ekonomilerin kalkınması
  • Tedarik işlemleri esnasında güvenli ve işleyişe uygun çalışma koşulları sağlanması

Adil Ticaret Sertifikası Nasıl Alınır?

Sürdürülebilir Kalkınmada Mihenk Taşı: Adil Ticaret Nedir?
Fotoğraf: Pexels | Karolina Grabowska

Adil Ticaret sertifikası, müşterilere ve çalışanlara markanın tedarikten satışa kadar tüm aşamalarda sürdürülebilirliğe ve adil iş uygulamalarına bağlı olduğunu göstermekte fayda sağlıyor. Fair Trade ürünlerin güvenli çalışma koşulları, çevre koruma, sürdürülebilirlik ve adil ekonomik standartları karşıladığını temsilen kullanılıyor. Yetkili kurumlar üzerinden çevrimiçi başvuruyu tamamladıktan sonra Fair Trade Türkiye temsilciniz süreci anlamanıza, sertifika almanıza ve sertifikasyonunuzu korumanıza yardımcı oluyor.

Ürününüz için Adil Ticaret sertifikası almak istiyorsanız aşağıdaki bilgiler / belgeler ışığında başvuru yapmanız yeterli.

  • Şirketinizin adı, varsa ana şirketinizin adı ve iletişim bilgileriniz
  • Şirketinizi veya sertifikalandırmak istediğiniz ürünü en iyi tanımlayan kategori (Giyim ve ev eşyaları, kahve, paketlenmiş tüketim malları, ürünler, deniz ürünleri gibi)
  • Şirketinizin rolü (Marka sahibi, ithalatçı, üretici veya perakendeci gibi)

Başvurunuzu gönderdikten sonra temsilciniz, ürününüzü sertifikasyona kaydetmek ve denetimlere devam etmek için sizinle iletişimde kalmaya devam ediyor. Eğer ürününüz tüm standartları karşılıyorsa önerilen Adil Ticaret sertifikalı ambalajınızın onaylanması için gerekli işlemler başlatılıyor.

Sertifikalandırıldıktan sonra başvuru sahipleri son derece titiz standartlara tabi tutuluyor.  Sertifikasyon oldukça uzun bir  süreci kapsıyor. Üstelik sadece bununla da kalmıyor ve işletmelerin sertifikalarını korumak için tüm üretim sürecinde standartlara uymaya devam etmesi bekleniyor.

Fair Trade ürünlerinizin ve üretim sürecinizin kurallara uygun kalmasını sağlamak için düzenli denetimler gerçekleştiriliyor. Unutulmaması gereken bir diğer detay da sistemin şirketleri veya işletmeleri değil, belirli ürünleri sertifikalandırıyor olması. Bu nedenle sertifikalandırmak istediğiniz her ürün için ayrı bir başvuru sürecine girmeniz gerektiğini ve tüm işlem yeniden tamamlamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Kapak Fotoğrafı: Pexels | Anna Nekrashevich