Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Akıllı Ev Teknolojileri

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Akıllı Ev Teknolojileri

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024

Teknolojinin pratikliği sayesinde günlük ev işlerini kolaylaştıran cihaz veya sistemlere akıllı ev teknolojileri denir. Bu teknolojiler, ev yaşantısındaki birçok sorumluluğa otomatik çözümler getirerek yalnızca zaman değil, enerji ve maddiyat tasarrufuna da olanak sağlar. Mesela evden çıkarken unutkanlıktan açık kalan bir ışığı kendiliğinden kapatabilir ya da uzaktan bir komutla kapanmasına yardımcı olabilirler. Böylelikle de o ampulün yol açacağı israf tamamen önlenmiş olur. Biliyorsunuz ki bu günlerde evlerde enerji tasarrufuna yoğun bir ihtiyaç var. İnsanlar mümkün olan her enerji zerresine gerek gezegen, gerekse de kendileri için sahip çıkmakla sorumlular. Bu yüzden ev hayatının türlü alanlarında boy göstermeye başlayan bu teknolojiler, insanlığın ve gezegenin geleceğinde önemli bir rol oynayabilir. Bu rolü ve ulaşabileceği boyutları daha iyi anlamak için de akıllı ev teknolojilerinin çalışma sahasını ve mantığını daha detaylı bir biçimde kavramak gerekiyor.

Akıllı Ev Teknolojileri Hangi Ev Cihazlarında Kullanılır?

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Akıllı Ev Teknolojileri
Akıllı ev teknolojileri: Cihazlar

Fotoğraf: Curtis Adams

Aslında enerji tüketen her ev eşyası, akıllı ev teknolojileri ile entegre bir hale gelebiliyor. Ancak bunun için daha modern ve uygun modellere sahip olmaları gerekli. Ayrıca bazı ev eşyaları, özellikle akıllı bir şekilde kullanılması için üretiliyor.

  • Akıllı termostatlar: Sürekli çalışıp kullanılmayan suyu dahi ısıtan termostatlar, ev ekonomisine de gezegenin kaynaklarına da zarar veriyor. Fakat akıllı termostatlar harcanan enerjiyi veriye dökebilme ve uzaktan kontrol imkanıyla bu zararın oluşmasını önleyebilir. Çünkü bu ürünler, evden çıkarken termostatı kapatıp dönmeye yakın açmanıza imkan tanır. Bir yandan da harcanan enerjiyi göstererek tasarrufa olanak sağlarlar.
  • Akıllı ışıklandırma: Enerji tasarrufu için LED ampuller kullanmak kadar bu ampullerin lumenini yani ışık şiddetini ayarlamak ve tüm ışıklandırmayı uzaktan kontrol etmek de önem taşıyor. Bu sayede tüketilen enerjiyi minimumda tutarak sürdürülebilir bir yaşam için gerekli adımlar atılabilir.
  • Akıllı prizler: Akıllı prizler, onlara bağlı olan cihazları sesli komutlar aracılığıyla kapatabiliyor. Aynı zamanda zaman ayarı sayesinde cihazların elektriğini kurulan alarmlarla kesebiliyor. Televizyon karşısında uyuyup kalma ya da çamaşır makinesini çalıştırıp evden çıkma gibi durumlarda akıllı prizler enerji tasarrufu için uygun bir çözüm sunuyor.
  • Akıllı beyaz eşyalar: Akıllı sistemlerle entegre olup komut alabilecek akıllı beyaz eşyalara yönelmek, çevreye duyarlı bir seçim anlamına geliyor. Bunun yanı sıra akıllı cihazlar, muadillerine oranla kendiliğinden enerji tasarrufu yapıyor.
  • Akıllı su tesisatı: Su, en çok israfa uğrayan kaynakların başında geliyor ve akıllı su tesisatları bundan dolayı büyük önem taşıyor. Sızan boruların tespit edilmesini, su debisinin daha hassas bir biçimde ayarlanmasını ya da açık unutulan muslukların kapanmasını sağlayan akıllı tesisatlar tasarrufu da beraberinde getiriyor.

Akıllı Ev Teknolojileri Sürdürülebilir ve Ekonomik Bir Hizmet Sunuyor

Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Akıllı Ev Teknolojileri
Akıllı ev teknolojileri

Fotoğraf: Sebastian Scholz

Akıllı ev teknolojileri enerji tasarrufu anlamında oldukça etkili ancak akıllı olmayan alternatiflerine göre daha pahalı gözüküyorlar. Fakat bu esasında bir ilüzyon, çünkü uzun vadede bu cihazlar enerjiden tasarruf ederek kendi masraflarını çıkarıyor. Aynı zamanda hepsini tek seferde satın alma gibi bir zorunluluk da yok. O yüzden bütçe denkleştikçe evi sürdürülebilirlik açısından zenginleştirmek için bu eşyaları parçalar halinde edinmek mümkün. Tabii bu eşyaları birbirine bağlayacak Amazon’un meşhur Alexa’sı ya da Google Nest gibi bir akıllı ev sistemi yönetim cihazlarına sahipseniz. Bu yönetim, cihazları birbirine bağlayıp insan komutlarını algılayarak evin istenen şekilde çalışmasını sağlıyor. Bu anlamda cihazları organlar, yönetim cihazlarını ise beyin gibi değerlendirmek yerinde olur.

Kapak fotoğrafı: Huseyn Kamaladdin