Sofraların Vazgeçilmez Mezeleri

Güncelleme Tarihi: 23 Ağustos 2023

Sevilen arkadaşlarla birlikte balkonda, terasta, bahçede, mutfak masasında; batan güneşe, doğan aya karşı bir araya gelelim. Gidenlerin arkasından salladığımız mendillerle gözyaşlarımızı sileceğimiz, güzel haberlere birlikte sevineceğimiz, yeni umutlara koşacağımız, toslanan duvarlara çiçekler çizeceğimiz bir akşamüstüne ilk kadehi kaldıralım. İçecekleri dolaba koyup güzel bir sofra hazırlamak için 70’ler müziğini de açalım. Çilingir sofrasına mezelerimizi hazırlayalım. 

İlk Çatal Humusa Gider

Humus Tarifi
Fotoğraf: Chelsea Kyle

 

Meze sofralarının vazgeçilmezidir humus. Yapması en kolay, lezzetini tutturması en zor olan mezelerden biri. Tahin ile limonun ayarını iyi yapmak lazım. O yüzden tariflerdeki ölçüleri hemen koymayın, az az ekleyip tadına bakın. Nohutun cinsi, limonun ekşiliği derken farklı olabiliyor. Gelelim tarife:

2 su bardağı nohut

2 adet limon suyu (Önce bir limonun suyunu ekleyerek başlayın)

2 diş sarımsak

4 yemek kaşığı su 

Tahin (Yarım bardak tahinle başlayın, tadına göre miktarı artırabilirsiniz)

Yarım çay bardağı zeytinyağı (Tabağa almadan önce biraz daha ekleyeceğiz)

Tuz

Kimyon (Kimyon tadını sevenler için bir çay kaşığı)

Nohutları geceden ısladıktan sonra düdüklüde haşlıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakika sonra pişiyor. Nohutları haşladıktan sonra kabuklarından ayırırsak daha kaliteli bir tat ortaya çıkıyor. “O kadar kabuğu ayırmakla kim uğraşacak?” diyorsanız önemli değil, o kadar da artmıyor. Haşlanmış nohutları ve diğer malzemeleri blendere koyup çekin. İşte bu kadar! Humusumuz hazır. Üstüne pastırma koyup biraz da zeytinyağı döküp servis edebilirsiniz. Sadece dikkat etmeniz gereken az az ekleyip aradığınız tadı bulmak. 

Masanın Tartışılan Ürünü: Arnavut Ciğeri

Arnavut Ciğeri Tarifi
Fotoğraf: Alper Mumcu

 

Masada mutlaka “Ciğer yiyemem” diyenler ile “Ya bak bunu ye, bu güzel” tartışması çıkar. Masada bu tartışmayı yaşamak ve yaşatmak için buyurun pratik ve lezzetli mezemizin tarifimize:

100 gram dana ciğeri

Un

Sıvı yağ

1 adet küçük boy soğan (ortadan biraz küçük)

Taze kekik

Maydanoz

Tane karabiber 

Tuz ve toz karabiber

1 çay kaşığı sumak 

1 çay kaşığı limon suyu

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı pul biber

Ciğerimizi küp küp doğrayalım. Tane karabiber ve tuz ile tatlandıralım. Una bulayıp derin yağda 20 saniye kadar kızartalım. Başka bir tavada tereyağını eritip kızgın yağda 1-2 dakika soteleyelim. Kenara alıp kekik, kimyon, pul biberleri ekleyip karıştıralım. Ciğer tabağımızın yanına jülyen doğradığımız soğana limon suyu, tuz, karabiber, maydanoz ve sumak ekleyelim. Mezemiz hazır, şimdi tartışma zamanı!

Kabak Çiçeğini Bir de Böyle Deneyin

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi
Fotoğraf / Duru Lezzetler

Kabak çiçeği dolması sofraların aranan yüzü. Gelin bu yüze bir fark getirelim ve kabak çiçeğini keçi peyniri ile dolduralım.

8 adet kabak çiçeği

10 diş sarımsak 

200 gram keçi peyniri

Limon

Maydanoz

Dağ kekiği

Biberiye

Frenk soğanı

Fesleğen

2 şişe soda 

Un 

Tuz & Karabiber

Sarımsakları fırında pişirip içleri yumuşayınca çıkaralım. Çatalla ezerek püre haline getirelim. Keçi peyniri, limon kabuğu, maydanoz, kekik, biberiye, Frenk soğanı ve fesleğenleri bir kapta karıştıralım. Kabak çiçeklerini hazırladığımız harç ile dolduralım. Ayrı bir kapta soda ve unu çırpalım. Doldurduğumuz kabak çiçeklerini bu karışıma batırıp altın sarısı olana kadar kızartalım. Mezelerin çiçeğini de sofraya koyalım.

Meze Sofrasında Gözlerin Aradığı Lezzet: Haydari

Haydari Tarifi

Haydarisiz meze sofrası eksik kalmış bir sofradır. Çok içtim galiba diye düşünürken içinden bir ses mutlaka “Bir çatal haydari at ağzına, iyi gelir” der. İçimizdeki sesi dinlemek için haydarimizi hazırlayalım. 

5 yemek kaşığı süzme yoğurt (dolu dolu olsun)

Tereyağı

Beyaz peynir (göz kararı bir dilim kesin)

1 tatlı kaşığı nane

Tuz

1 diş sarımsak

Tereyağını kızdırıp naneleri ekleyelim ve çevirelim. Yakmamaya özen gösterelim, iki tur çevirsek yeter. Bir kaba süzme yoğurdu alalım. Ezdiğimiz sarımsaklarla pürüzsüz hale gelene kadar karıştıralım. Beyaz peynirleri ufalayıp yoğurda ekleyelim. En son naneli tereyağını ve tuzu kaşık yardımıyla yoğurdun içine yedirelim. İşte haydarimiz de hazır. 

Zeytinyağlı Mezelerin Vazgeçilmezi: Barbunya Pilaki

Barbunya Pilaki Tarifi

Konservesinin yeri ayrıdır ama özenle hazırladığımız masaya yakışmaz. Ekşiliği yerinde bir barbunya pilaki meze soframızı taçlandırsın. Tarifimiz sizler için burada, buyurun efendim:

500 gram barbunya

1 adet orta boy havuç

1 adet patates

1 adet soğan

3 diş sarımsak

1 adet limon 

2 yemek kaşığı domates salçası

2-3 adet küp şeker

Yarım su bardağı zeytinyağı 

Geceden ıslattığımız barbunyaları tuzlu suda haşlayalım. Soğan ve sarımsağı soteleyip, havuç ve patatesi ekleyelim. Hepsini birlikte soteledikten sonra salçayı da ekleyip kavuralım. Şekerleri ve limon suyunu ekleyelim. En sonra barbunyaları ekleyip üstünü geçecek kadar sıcak su dolduralım. Barbunyalarımız da pişince masadaki yerini alsın.

Soframız hazır. Mezelerin yanına ekstra beyaz peynir ve yoğurt da koyabiliriz. Zevkimize göre masamızı süsledikten sonra kapı zilinin çalmasını bekleyebiliriz. Ağaçlarda kalan son yeşil yaprağa, dökülen ilk kahverengi yaprağa. Sevgiye ve çokça umuda. Afiyet olsun.