Günümüzde birçok insan meditasyon yapamamaktan şikayetçi… Bu çok doğal çünkü meditasyon, zihnimizden geçen bilginin azalmasıyla doğal olarak ortaya çıkar. Meditasyonu zorlayamazsınız. Yapmaya çabaladıkça direnç oluşacağından sadece ondan uzaklaşırsınız. Peki, nasıl meditasyon yapacağız? Herkes meditasyon yapabilir mi? Evet mümkün ve aslında bunun kolay bir yolu da var: Ses Meditasyonu!
Modern yaşam tarzımız öyle çok gürültü, hız ve bilgi ile dolu ki yardımcı araçlar olmadan meditasyon yapabilmek giderek daha da zorlaşıyor. İşte bu nedenle ses meditasyonu ile tanışmalısınız; çünkü bu yol, çağımızda meditasyon yapmayı mümkün kılan en güçlü ve etkili araçlardan biri.
Bu yazıda “Ses meditasyonu nedir? Nasıl yapılır?”, “Ses meditasyonunun faydaları nelerdir?”, “İlk deneyiminizde neler beklemelisiniz?” gibi sorulara yanıt bulacaksınız.
Sinir Sistemimizin İlk Bağlantıları Seslerle Oluşur
“Ses meditasyonu nedir?” sorusuna yanıt bulmak için öncelikle seslerin bizim için önemini anlamaya ihtiyacımız var…
Yaşam deneyimimizi ve ifademizi çoğunlukla görme duyumuz şekillendirse de esasen anne karnında gelişen ilk duyumuz işitmedir.
Henüz gözlerimiz oluşmamışken, dünya ile ilgili tüm deneyimimizi karanlık bir suyun içinde duyduğumuz ses ve titreşimler şekillendirir. Sinir sistemimizin ilk bağlantıları, bu ses ve titreşimlerin rehberliğinde oluşur. Hatta kulaklarımızdan beynimize uzanan bağlantılar bile gözlerimizden beynimize uzanandan üç kat daha fazladır.
Bizden çok önce yaşayan kadim uygarlıklar sese büyük önem vermişlerdi. Enstrümanlar ve dans günlük yaşamlarının bir parçasıydı. Öyle ki atalarından rehberlik almak ve yüksek bilinç seviyeleri ile iletişime geçmek için de sesi bir araç olarak kullanıyorlardı. Düşünceler sesle ifadeye dönüştüğü için sesin yaratımın temel elementi olduğu kabul edilirdi.
Yoga kültüründen gelen ve günümüzde de yaygın olarak kullanılan “İnziva” bile aslında sesin yokluğu üzerine bir deneyim sunar, çünkü sinir sisteminin yeniden yapılanması ancak sesle olan ilişkimizin yeniden yapılanması ile mümkündür.
Ses Meditasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Ses meditasyonu uygulamasında; Tibet çanakları, gonglar, kristal kaseler ve yardımcı ekipmanlar kullanılır. Bu araçlarla oluşturulan yüksek titreşimli bir ses alanında en az 15-20 dakika uzandığınızda beyniniz, kesintisiz devam eden bu seslerle uyumlanır.
Bu sayede, gün içinde aktif olmanızı sağlayan beta beyin dalgalarından dinlenme halinin oluştuğu alfa dalgalarına ve hatta derin dinlenme fazı olan delta ve theta frekansına geçiş yapar. Yalnızca 15-20 dakikalık bir ses meditasyonu sonrasında bile saatlerce uyumuş kadar dinlenmiş olarak güne devam edebilirsiniz.
Birçok insan günümüzde dinlenmek için sadece akşam yatağa gidip uyumanın yeterli olduğunu sanıyor. Halbuki, “yap yap, düşün düşün” modu olan beta dalgasından aşağı inebilmek için çoğumuzun artık uyku için bir ön hazırlığa ihtiyacı var.
Tek bir ses meditasyonu seansında bile daha önce deneyimlediğinizden daha kaliteli bir dinlenme deneyiminin var olduğunu fark edebilirsiniz ki bu size daha fazla dinlenme kalitesi için ilham verecektir.
Bir kez kaliteli dinlenmenin etkisini hissetmeye başladığınızda belki de daha önce hiç yeterince dinlenmemiş olduğunuzu gözlemleyebilirsiniz. Düzenli pratikle ses meditasyonu, en önemli gıdamız olan uyku ve dinlenme ihtiyacımıza büyük katkı sunabilir.
Ses Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?
Ses meditasyonu faydaları arasından en fazla öne çıkanlar şu şekilde sıralanıyor:
- Stresin zararlı etkilerini bedeninizden atmanıza yardımcı olur: Sesler, sinir sistemimizi yatıştırır ve bedenimizin frekansını değiştirerek iyi olma halini destekler.
- Uyku kalitenizi yükseltir: Dinlenme deneyiminizi zenginleştirerek uyku kalitenizi arttırır.
- Zihinsel netlik ve odaklanma gücünüzde artış sağlar: Meditasyon sayesinde dinlenen zihniniz ile daha temiz düşünebilir ve daha iyi odaklanabilirsiniz.
- Meditasyon kabiliyeti kazanmanıza yardımcı olur: Tıpkı ağırlık çalışarak kas yaptığımız gibi, ses meditasyonu da meditasyon yapabilme kabiliyetinizi zamanla güçlendirir.
- Fiziksel ve duygusal iyi olma halinizi destekler: Bedende yarattığı sağlıklı titreşimler sayesinde strese bağlı fiziksel rahatsızlıklarda iyileşmeye yardımcı etkiler sunabilir. Ayrıca bedenden atmakta zorlandığımız duygusal birikimlerden de arınmamızı kolaylaştırabilir.
İlk Ses Meditasyonu Deneyiminizde Neler Beklemelisiniz?
İyi bir ses meditasyonu deneyimi için ortamın iyi hazırlanması önemlidir. Seansın gerçekleşeceği alanda uzmanlar siz gelmeden önce alanı en iyi dinlenebileceğiniz şekilde hazırlar.
Matlar, battaniyeler, lavanta göz yastıkları, düşük ışık seviyesi, mumlar ve esansiyel yağlar ile özenle hazırlanmış bu alana girerken bile sinir sisteminizin yatışmaya başladığını hissedersiniz. Kendinize bir mat seçip rahatça yerleşir ve seansın başlamasını beklersiniz. Telefonunuzu kapatmayı unutmayın aksi halde deneyiminiz bölünür.
Uzman, en az 15-20 dakika boyunca yüksek titreşim yayan enstrümanları çalarak kesintisiz devam eden bir ses alanı oluşturur. Siz matınızda rahatça uzanırken sesler, tıpkı duş alır gibi bedeninizi yıkadığı için ses banyosu olarak da isimlendirilir. Seans boyunca odayı dolduran titreşimleri tüm bedeninizde hissedebilirsiniz.
- Ses meditasyonu sırasında uyuyakalabilirsiniz; bu çok doğaldır bir şey kaybetmezsiniz. Bedeniniz, uyku ihtiyacı sebebiyle hızlıca derin uykuya geçmiş olabilir.
- İmgeler de görebilirsiniz bu da doğaldır, beyninizin uyku ile uyanıklık arasındaki bir faza geçiş yapmasının sonucudur. Bu özelliği ile ses meditasyonu, sadece bir dinlenme aracı değil meditasyon sırasında açığa çıkan imgelerin rehberliğinde bir bilinçaltı iletişim aracı olarak da görev yapabilir.
Deneyim tamamlandığında yeni uyanmış gibi olursunuz. Bu hafif uyuşukluk halinden çıkmak ve toksin atımında bedeninize yardımcı olmak için bir bardak su içmeniz tavsiye edilir.
Ses Meditasyonu Nerede Yapılır?
Ginkgo Wellness Studio iş birliği ile Han Spaces’ta kurduğumuz HAN Wellbeing Club ile tanıştınız mı? Kasım ve Aralık aylarında Nisbetiye Levent’te iki yakın tarihli etkinliğimiz var.
Katılmak için aşağıdaki linke tıklayarak biletinizi hemen alabilirsiniz. Kontenjanımız 30 kişiyle sınırlı ve hızla tükeniyor. Sorularınız için her zaman digdem@ginkgowellnessstudio.com adresimize e-mail atabilir bizi @ginkgowellnessstudio ve @hanspaces Instagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Soundalaterapy ile Dolunay Etkisinde Ses Meditasyonu
- Tarih: 11.11.2024
- Saat: 19:00-20:00
- Lokasyon: Han Spaces Levent Nisbetiye Cad. No:24
Yaklaşan dolunayın güçlü enerjisinin eşliğinde Soundalaterapy’nin kurucu ortağı, müzik terapisti ve müzisyen Can Dedeoğlu öncülüğünde ve Ginkgo Wellness Studio’nun kurucusu yoga ve ses meditasyonu uzmanı Diğdem Girici rehberliğinde gerçekleşecek bu eşsiz ses meditasyonu deneyimini kaçırmayın! Mumlar ve güller ile tam bir ritüel deneyimi yaşayacağız…
Size özel indirimli biletinizi almak için tıklayın : https://iyzi.link/AJ1eHw
Soundalaterapy ile Sesler Eşliğinde 2024 Kapanış Ritüeli
- Tarih: 03.12.2024
- Saat: 19:00-20:00
- Lokasyon: Han Spaces Levent Nisbetiye Cad. No:24
Yeni bir yıla yeni sayfalar açmadan önce biten sene ile vedalaşma zamanı! Soundalaterapy’nin kurucu ortağı, müzik terapisti ve müzisyen Can Dedeoğlu öncülüğünde ve Ginkgo Wellness Studio’nun kurucusu yoga ve ses meditasyonu uzmanı Diğdem Girici rehberliğinde gerçekleşecek bu 2024 kapanış ritüeline bırakmak istediklerinizi yazarak gelin. Beraber yepyeni bir başlangıca doğacağız!
Size özel indirimli biletinizi almak için tıklayın: https://iyzi.link/AJ1fyw
Yazar: Diğdem Girici