quiet luxury

Quiet Luxury ve Sürdürülebilirlik

Özellikle son dönemde adını oldukça çok duyduğumuz ‘’quiet luxury’’ yani sessiz lüks kavramı, yeni nesil minimalizm olarak ifade ediliyor. Hiyerarşi, kalite ve statü gibi birbirinden farklı birçok konuyu bir araya getiren bu kavramın yolu “sürdürülebilirlik’’ ile de kesişiyor.

Quiet Luxury Nedir?

quiet luxury

Fotoğraf: Lari Avn 

Quiet luxury, modanın sınıfsal bir olgu olduğu gerçeğini en net şekilde gösteren kavramlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında sessiz lüks anlayışını, üretimin kaliteli olduğu ve dolayısıyla daha uzun ömürlü kullanma süresi vadeden kıyafetler oluşturuyor. 

Tasarımlar her döneme hitap ediyor, trendlere göre şekillenmiyor. Bu sebeple kapsül dolap kullanımını tercih edenler için de önemli bir tercih oluyor. Kapsül dolap ise zamansız parçalardan ve uyumlu renklerden oluşan az sayıdaki ürün ile farklı kombinler oluşturmak olarak tanımlanıyor.

Son olarak ise “quiet luxury” yaklaşımında ürünlerin üzerinde markaya ait bir logo bulunmuyor. Hızlı moda markalarından ziyade oldukça lüks markalarda daha çok rastladığımız büyük logolu, baskılı tasarımlar bu anlayış ile zıt düşüyor. Bu durum aslında quiet luxury kavramının en önemli özelliği. Çünkü bu durumun temelinde quiet luxury anlayışına sahip olmayanların kıyafetleri tanımaması, özetle herkes tarafından bilinmeme isteği yatıyor. Sonuç olarak bu markaları tercih edenler kendilerini belirli bir gruba dahil etmiş oluyor.

Quiet Luxury Hangi Markalar Etrafında Şekillendi?

Fotoğraf: Tom Podmore    

Quiet luxury akımını doğuran ve destekleyen markaları her sezon yeni koleksiyon çıkarırken ya da düzenli olarak moda haftalarında görmek pek mümkün değil. Aksine zamansız parçalar yaratmayı hedefliyorlar. 

Bu markaların başında  2001 yılında Mary-Kate ve Ashley Olsen tarafından kurulan The Row yer alırken  dünyaca ünlü markalardan Ralph Lauren ve Celine de bu kategoride değerlendiriliyor. 2016 yılında Catherine Holstein tarafından kurulan ve oldukça genç bir marka olan Khaite ise yine bu kategorinin öncülerinden biri sayılıyor. Söz konusu diğer markalar ise Loro Piana, Boglioli, Jil Sander, Brunello Cucinelli ve Zegna olarak karşımıza çıkıyor. 

Bunun yanında uzun yıllar Celine ile çalışan İngiliz kreatif direktör Phoebe Philo, sessiz lüks kavramına bireysel olarak en çok destek veren ve etkileyen isimlerden biri. Bu alandaki renk tercihlerinden tasarımlara ve hatta ‘’quiet luxury’’nin tanımına kadar ilham alınan bir isim olduğu kabul ediliyor. 

Sürdürülebilirlik ve Quiet Luxury

quiet luxury

Fotoğraf: Mukuko Studio

Günümüzde moda markaları ya tamamen sürdürülebilir üretime destek veriyor ya da kullandıkları kaynak tüketimine dair bilgileri toplum ile paylaşarak bu konuda sorumlu davranıyor. Dünyaca ünlü lüks markalardan hızlı moda markalarına kadar her marka üzerinde sürdürülebilirliğin etkisini görülüyor. 

Quiet luxury anlayışı ise aslında ortaya çıkış gayesi ile sürdürülebilirliğe destek oluyor. Çünkü kaliteli malzeme ile daha uzun süreli kullanım amaçlanıyor. Bunun yanında sürdürülebilirliğin de desteklediği kapsül dolap anlayışı, aynı desteği sessiz lüksten de görüyor. Hızlı moda markaları gibi kısa aralıklar ile üretim yapılmaması ise hem üretim için kullanılan su, ham madde ve elektrik gibi kaynak kullanımını minimize ediyor hem de tüketim kısmında değerlendirebileceğimiz lojistik hizmetleri açısından çevreye olan zararı sınırlıyor. 

 

Referanslar 

1-2

Kapak fotoğrafı: hayakasa