Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?

Açılımı Kore pop olan Kpop, Güney Kore’den dünyaya yayılan bir müzik akımı. Peki, Kpop nedir, nasıl doğdu ve uluslararası başarıya sistematik şekilde nasıl ulaştı? Gençleri peşinden sürükleyen bu akıma yakından bakalım…

KPop Nasıl Ortaya Çıktı?

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?

70’li yıllarda diktatörlük ile yönetilen Güney Kore’de yayınlanan neredeyse bütün şarkılar ya vatan sevgisi ile ilgili ya da aşk şarkısı olabiliyordu. Müziğe uygulanan bu sansür ilk kez 90’lı yıllarda kırılarak düzenin ve eski jenerasyonun eleştirildiği şarkı sözleri yazılmaya başlandı. Dans, hiphop ve rap gibi alışılmışın dışında kaynaklar esin kaynağı oldu. Asya’da bu yeni müziğin topladığı ilgiyi fark eden Güney Kore, yeni bir endüstri ve ulusal gelir kaynağı yaratmak için yıllık devlet bütçesinden yapımcıları destekleyerek Kpop kültürünü ve dolayısıyla Kore kültürünü ihraç edip pazarlamaya başladı. Kpop; bugün sosyal medya izlenmeleri, bilet, albüm ve merch ürünleri satışları ile milyar dolarlık bir endüstri olmuş durumda. 

KPop’un Kurucusu Kim?

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?

90’larda ortaya çıkan KPop’un kurucusu olarak Seo Taiji & Boys adlı grup görülüyor. 

Özellikle dans figürleri ile gençlerin dikkatini çeken bu grup, kısa sürede ülkede bir idol haline gelmiş. Konuşmaları, hareketleri ve giydikleri yani kısacası yaptıkları her şey ile yeni akımlar oluşturan bu grup, başlarda yadırgansa da gençlerin ilgisi sayesinde kısa sürede yeni bir dönemin kapısını açmayı başarmış. 

Yalnızca dört yıl kadar kısa bir süre bir arada olan grup, tüm dünyada esen 90’lar rüzgarının Kore’de farklı bir yansımasının oluşmasını başardı ve günümüze kadar gelen bu yeni müzik akımının öncüsü oldu. 

KPop Neden Bu Kadar Başarılı ve İdol Grupları Nedir?

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?
Fotoğraf: BTS

90’lar müzikleri tüm dünyada zamanla değiştir. Pop yerini Rock müziğe ve zamanla Rap’e bıraktı. Fakat benzer bir dönemde ortaya çıkan KPop, günümüzde hala popüleritesini koruyor. Peki, bunu nasıl başarıyor? KPop diğer müzik türlerinden neden farklı? 

Bunun nedeni KPop’un diğer müzik türlerinin aksine organikliğini kaybetmiş olması. ‘İdol Grupları’ olarak adlandırılan KPop grupları, bir sanatçıdan çok rol model olarak görülüyor. Grup üyeleri kusursuz hatta fabrikasyon gözüken dış görünüşlere sahip, hayatlarında sigaraya, alkole, uyuşturucuya, gece hayatına veya skandallara yer yok. 

Kpop grup üyeleri, yetenekli ve müziğe atılmayı hayal eden bir grup arkadaş değil. Tam aksine bu gruplar, stratejik şekilde bir araya getirilmiş ve her birinin farklı rolleri olan bir takım. 

Genellikle minimum 4 kişiden oluşan gruplarda; lider, dansçı, rapçi, şarkı sözü yazarı gibi roller oluyor. Farklı Asya ülkelerinde seçmeler düzenleyen yapım şirketleri, yaşları ortalama 14-15 olan yetenekli çocukları seçip yıllar süren ciddi müzik ve dans eğitimine tabi tutuyor. Eğitimleri başarı ile tamamlayan yetenekli çocuklarla farklı grup kombinasyonları denenerek en uyumlu ve göze hitap eden üyeler ile bir idol grubu oluşturuluyor ve ilk tanıtımları yapılıp halka sunuluyor. 

Grup isimleri yine bir pazarlama stratejisi olarak özellikle kısaltma şeklinde veya İngilizce seçiliyor. Şarkı sözlerinde de yine aynı şekilde mutlaka İngilizce kelimelere, nakaratlara veya cümlelere yer veriliyor. Bunun sebebi tabii ki Batı dünyasına hitap edebilmek. 

Klipler; rengarenk bir atmosferde, kostümlerden koreografilere tüm detayları özenle düşünülmüş şekilde yaratılıyor. Kpop, aslında bir müzik türü değil, bir kültür. Şarkılar ise genre mash-up; yani tek bir şarkıda farklı türlerden (pop, rock, rap, edm) melodi ve ritimleri barındırıyor. Bunları göz önünde bulundurursak Youtube tarihinde ilk defa 1 milyar kez tıklanmış olan şarkının bir Kpop şarkısı olması hiç şaşırtıcı değil.

Ülkede 1999 yılında bu sanatçıların haklarını korumak ve yapım şirketlerinin yoğun kısıtlamalarının önüne geçebilmek için bir yasa bile hazırlanmış. Geçmişe göre günlük hayatlarında bugün çok daha özgür ve kısıtlamasız yaşayabilen grup üyeleri; halen yoğun çalışıyor, aynı evde/yurtta kalıyor ve sıkı diyetler uyguluyor. 

KPop Stanlemek Ne Demek?

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?
Fotoğraf: KCON USA

Kelime anlamıyla ‘stan’ bir ünlüye veya gruba duyulan yoğun hayranlık hatta obsesyon denilebilir. Kpop kültürüne duyulan ilgi ile Korece öğrenmeye başlayan, Kore mutfağına merak salan hayranlar var. Bunlar, finansal getiri dışında kültür pazarlamada ulaşılan başarının en iyi örnekleri. 

2019 yılında Twitter’da Kpop ile ilgili 6.1 milyar tweet atılmış. Hayran grupları uygulama üzerinden organize olup ağlar kuruyor, haberleşiyor ve hatta sosyal hareketlere yol açabiliyor. Gruplar genelde politik duruş sergilemese de en popüler Kpop grubu BTS, bu sene gerçekleşen George Floyd cinayeti sonrası yayılan Black Lives Matter hareketine 1 milyon dolar bağışlayıp, şiddete ve ırkçılığa dikkat çekmişti. Yine aynı şekilde birçok idol grubu, LGBT haklarına ve mental sağlığa dikkat çekerek farkındalık yaratıyor. 

En Popüler KPop Grupları ve Fandom’lar

Milyar Dolarlık Endüstri: KPop Nedir?
Fotoğraf: Unsplash | Aditya Chinchure

Her ne kadar birçokları için yabancı bir tür ve dünya olsa da KPop’un gençlerin hayatında çok önemli olduğunu bir gerçek. Hatta KPop kültürüne bağlılığını artırmak için her grup için özel hayran kitleleri oluşturulmuş durumda. Fandom olarak adlandırılan bu hayran kitleleri, takip ettikleri gruba özel bir isim alıyor. Mesela tüm dünyada en çok dinlenen KPop grubu BTS’in hayranları, kendilerini A.R.M.Y olarak adlandırıyor. 

Diğer popüler KPop grupları ve Fandom’ları ise şu şekilde; 

  • BTS – A.R.M.Y
  • BlackPink – BLINK 
  • EXO – EXO-L
  • Stray Kids – STAY 
  • BigBang – VIP
  • ENHYPEN – ENGENE
  • Seventeen – Carat
  • Red Velvet – Reveluv
  • TWICE – ONCE
  • NCT – NCTzen
  • New Jeans – Bunnies
  • HOTSHOT – Hotple
  • IVE – DIVE
  • ITZY – MIDZY
  • ATEEZ – ATINY
  • Le Sserafim – FEARNOT
  • iKon – iKONIC
  • Super Junior – E.L.F