Köpek Eğitmeni Dilek Uzunyoloğlu: Korkan Köpeğe Güven Aşılanmalı!

Güncelleme Tarihi: 2 Ekim 2021

Onlar bizi koşulsuz seven ve güvenen sevimli dostlarımız. Evde birlikte yaşadığımız köpeklerin temel ihtiyaçları arasında eğitim de olduğunu biliyor muyuz? Hobisini işine dönüştüren ve bu nedenle işini çok severek yapan Dilek Uzunyoloğlu ile köpek eğitimi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. 

Öncelikle sizi biraz tanımak isteriz. Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Birçok işle bir anda uğraşabilen biriyim açıkçası. Çocukluğumdan beri bu böyle oldu benim için. 2003-2010 yılları arasında profesyonel olarak satranç oynadım. Kocaeli doğumluyum ve 22 yaşındayım. Turizm Meslek Lisesi Ön Büro dalından mezunum oldum. İngilizce, Almanca ve Rusça biliyorum. Üniversite hazırlık sınıfını Rus Dili ve Edebiyatı bölümü olarak Kırgızistan’da bitirdim. Fakat en önemlisi hayatımda beni en mutlu eden bu hobiyi hayatımın merkezi haline getirdim. Böylece köpek eğitmenliği hayatımın bir parçası oldu. 

Köpek eğitimi ve davranışları üzerine çeşitli televizyon kanallarında ve sosyal medyada anlatımlar yaptım. Yurt dışındaki köpek eğitmenlerinin seminerlerine katıldım ve ben de Pamukkale Üniversitesinde ilk seminerimi verdim. Çeşitli organizasyonlarda da yer aldım. Her geçen gün kendimi bu konuda geliştirmek için yeni projelere adım atıyorum.

Herkes köpek eğitmeni olabilir mi? Bu meslek için nasıl bir eğitim veya sertifika almak gerekiyor?

Benim köpek eğitmenliğine başladığım zamanlar yok denecek kadar az sayıda köpek eğitmeni vardı. Şimdi sertifika alan köpek eğitmeni olabiliyor elbette ancak başarılı olmak ve her köpekle iletişim kurmak çok ayrı bir mesele. Örneğin köpeği gördüğünüz an karakterini analiz edip kafanızda sorununa göre çözüm üretebilmeniz gerekiyor. Doğru ödüllendirme ve pekiştirmelere değinmiyorum bile.
Elbette bunlar pratikle olacak şeyler. Ben de bu işe gönül veren insanlar için online dersler veriyorum. Böylece bildiklerimi teorik olarak veya köpek üzerinde aktarma şansım oluyor. Ancak her şey kursiyerlerin kendi çabasına bağlı…

Bir köpek eğitimi yaklaşık olarak ne kadar sürüyor ve eğitim için en uygun yaş aralığı nedir?

Temel itaat eğitimlerimiz köpek 6 aylıkken başlıyor. Aslında köpek için verimli bir eğitime 3 aylıktan itibaren sosyalizasyon ile başlamak gerekiyor. Fakat ev içi uyum, temel itaat gibi eğitimlere 6 aylıkken başlamak daha verimli sonuç veriyor. Daha sonra hem köpek ile birebir hem sahibi ve köpekle beraber çalışma yapıyoruz. Ev içi uyum, temel itaat gibi eğitimlere 6 aylıkken başlamak daha verimli sonuç veriyor.

Fotoğraf: Reed Shepherd

Köpekler bir arada mı yoksa ayrı ayrı mı eğitiliyor? Bu ayrım neye göre yapılıyor?

Eğer köpekte agresyon, başka köpeklere havlama gibi davranışlar varsa bir köpeği demo olarak kullanabiliyoruz ama genel olarak ayrı ayrı eğitim veriyoruz. En önemlisi temel itaat, ileri itaat ve davranış sorunlarına göre ayrım yapıyor olmamız. Bazen itaat eğitimini kuvvetlendirmek için de iki köpek beraber çalışabiliyoruz. Özellikle de iş köpekleri sınavlarında.

Bizde yalnızca saldırgan köpekler eğitim almalı şeklinde bir algı var. Bu doğru mu? Her köpek eğitim almalı mı?

Bir köpekle yaşamaya başladığınızda önce küçük sorunlar başlar. Bu sorunlar zamanla büyür. Uyum açısından eğitim her yaşta ve her karakterde köpeğe şarttır. Tabii kangal gibi baskın ırkların eğitim almayacağını, eğitim alacak olsa bile bunu istemeyerek yapacağını düşünürsek bazı ırklar için de uyum sağlaması haricinde eğitime gerek yoktur.

Fotoğraf: Alwyn Gulzar

Saldırgan bir köpek eğitim aldıktan sonra beklenmedik bir anda saldırma ihtimali var mı?

Saldırganlık, köpeğin içindeki agresyon boyutu ve enerjinin atılmasıyla alakalı bir durum.

Mesela bir Cane Corso, sürekli eğitmenle ısırma üzerine kolluk çalışması yapmış ve artık ısırmaktan sıkılmış hale geldiyse bir daha agresyon açığa çıkmayabilir. Fakat hırslı bir köpekte yeniden açığa çıkabilir. Böyle bir köpek hareketlerinden kendini belli edecektir. Sağı solu belli değil dediğimiz köpeklerde açığa çıkma ihtimali elbette vardır. Ancak agresyonu kontrol edebiliyor ve yönetebiliyor olmak sizin elinizde olduğundan ve köpek de bunu bildiği için sorun yaşamıyorsunuz.

Köpek eğitimi sırasında ne tür teknikler uygulanıyor? Elektrikli tasmalar köpeğe zarar vermiyor mu?

Elektrikli tasmalar köpeğe zarar vermez ancak bu doğru kullanımı ile alakalı. Vaka ağır olmadığı sürece ben asla önermiyorum. Mesela köpeğin etrafa ve kendine çok yüksek düzeyde zararları var. Başka hayvanları öldürmek için koşarken sizi dinlemez veya trafiğe atlayabilir. Böylece hem çevreye hem kendine zarar verebilir. Böyle durumlarda tasma kullanılabilir. Tabii umursamamayı öğretmek ve itaat eğitimini kuvvetlendirmek de bir seçenektir. Şok tasmaları biraz uğraşmayı sevmeyip kesin çözüm arayanlara göre. Fakat korkan ve korktuğu için saldıran köpeğe asla şok tasması uygulanamaz. Ona yalnızca güven aşılanmalıdır.

Fotoğraf: Karin Hiselius

Bize ve köpek sahiplerine vermek istediğiniz bir mesaj veya söylemek istedikleriniz varsa duymayı çok isteriz.

Eğitimlerin amacı köpeğin size eşlik edebiliyor ve sizin hayatınıza uyum sağlıyor olabilmesi. Köpeği gereksiz yere mutsuz etmek veya ona işkence etmek değil. Köpek ve insan aynı şeyleri hisseden fakat farklı dilde konuşan iki türdür. Empati kurarak kendinizi onun yerine koymalı, onun her istediğini de yapmamalı fakat ihtiyaçlarını da eksik etmemelisiniz. Burada bir denge var. O dengeyi kurmakta zorlanabilirsiniz gayet normal. Burada biz köpek eğitmenleri devreye giriyoruz. 

Köpeğinizle mutlu bir yaşam diliyorum…