Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2023
Eski kitapların kokuları arasında gezinmekten hoşlanıyorsanız İstanbul sahafları sizin için doğru adres! Sahaf, Arapça kökenli bir kelime olmakla beraber kağıt, kitap tüccarı anlamına geliyor. Sadece sohbet etmek için bile sahafları ziyaret eden müdavimleri düşününce bu mesleği yalnızca tüccarlık adı altında sınırlamak pek de doğru olmaz. Tüketim açısından da farklı bir pencere açan sahaflar, sürekli yeni üretim yapmak yerine bir ürünün tekrar tekrar kullanılmasını sağlıyor. Kitap tutkunları için derlediğimiz İstanbul’da bulunan sahafları mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Mutlaka Uğramanız Gereken İstanbul Sahafları
Şehrin her köşesi, içi hazinelerle dolu sahaflarla bezeli! Siz de İstanbul sahaf önerileri için bakınıyorsanız derlememiz tam da size göre! Bu derlemede İstanbul’un farklı ilçelerindeki en iyi sahaflar yer alıyor…
Simurg Kitabevi & Sahaf – Beyoğlu
Adres: Kalyoncu Kulluğu, Kalyoncu Kulluğu Caddesi. No:13, Beyoğlu
İstanbul’un en köklü ve meşhur sahaflarından biri olan Simurg Sahaf’ta 1500’lü yıllardan kitaplar bulmak dahi mümkün. Zengin içeriklere sahip olan sahafın müdavimlerindenseniz çok şanslısınız. Çünkü sahafın sahibi, nadir bulunan kitapları satmadan önce müdavimlerine telefon ile ulaşıp onları bilgilendiriyor. Sahafta kitapların yanı sıra kartpostallar ve dergiler de mevcut.
İmge Sahaf – Kadıköy
Adres: Caferağa Mahallesi, Güneşli Bahçe Sk. 41/A, 34710 Kadıköy
Birçok farklı dilde ve konuda kitaplar bulabileceğiniz İmge Sahaf, İstanbul’un en köklü ve ünlü sahaflarından bir diğeri. Çok sayıda eski kitap ve dergiyi içinde barındıran İmge Sahaf’ta çeşitli gravürler bulmak da mümkün. Kitapların arasında keyifle vakit geçirebileceğiniz sahaf Kadıköy semtinde yer alıyor.
Arşiv Sahaf – Ortaköy
Adres: Dereboyu Caddesi Dere Çıkmazı Sokak 20/5, Ortaköy
30’dan fazla yılını sahaflık mesleğine veren Naim Bey’in sahibi olduğu, Ortaköy’de yer alan Arşiv Sahaf, İstanbul’un en popüler sahafları arasında yer alıyor. Farklı dillerde kitap bulmanıza imkan sağlayan Arşiv Sahaf’ta istediğiniz kitabı bulamamanız pek de mümkün değil. Naim Bey’in dükkandakilerin haricinde yaklaşık yüz bin kitabı içeren bir arşivi de bulunuyor.
Müteferrika – Kadıköy
Adres: Caferağa Mahallesi, Mühürdar Cd. No:58, 34710 Kadıköy
Kadıköy sahafları dendiğinde akla ilk gelen yer olan Akmar Pasajı’nın tam karşısındaki Müteferrika bu kültürün en güzel örneklerinden biri. Kadıköy’ün en eski sahaflarından olan Müteferrika, bünyesinde yaklaşık olarak on beş bin civarında kitap barındırıyor. 2003 senesinde Hürriyet tarafından hazırlanan “Türkiye’nin En İyi 10 Sahafı” arasında da yer alan bu dükkan 1985 yılından beri Lütfü Seymen tarafından işletiliyor.
Nigar Sahaf – Kadıköy
Adres: Caferağa, Dr. Esat Işık Caddesi, No:18/A, 34710 Kadıköy
Kadıköy’ün bir başka sahafı olan Nigar Sahaf, adını dükkanın sahibi Asuman Hanım’ın anneannesinden alıyor. 1994’ten beri faaliyet gösteren sahafta kitap koleksiyonlarının haricinde Bach’tan başlayıp bugüne kadar gelen değerli plak koleksiyonu da yer alıyor.
Asuman Hanım tek kadın sahaf olarak bilinmesine rağmen, bu durumu eşleriyle birlikte sahaflık yapan birçok kadın olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor.
Gezegen Sahaf – Beyoğlu
Adres: Aslıhan Sahaflar Çarşısı, Galatasaray, Beyoğlu / İstanbul
Aslıhan Sahaflar Çarşısı’nda bulunan Gezegen Sahaf; Osmanlıca, İngilizce, Almanca ve daha pek çok dilde kitaba ev sahipliği yapıyor. Birçok nadir kitabı bulabileceğiniz dükkan, atmosferi gelenekselliği yansıtsa da oldukça genç. 2007’de okurlara kapılarını açan Gezegen Sahaf, pek çok kitap tutkununa aradığı eserleri sunuyor.
Kapak Fotoğrafı: Unsplash / Susan Q Yin