Son yıllarda global olarak yaşadığımız birçok sıkıntı, insanlığı evlerinde kendi başlarına zaman geçirmeye itti. Tek başına kaliteli zaman geçirmek denildiğinde ilk akla gelen tabii ki okumak oluyor. Ancak bazen bir kitaba başlayacak kadar zamanınız olmayabilir. Bu noktada bir kahve molası sırasında okuyabileceğiniz edebiyat dergileri, iyi bir tercih olarak öne çıkıyor. Sizin için en iyi edebiyat dergileri listesi oluşturduk. Keyifli okumalar…
Mutlaka Takip Etmeniz Gereken Edebiyat Dergileri
Modern edebiyat açısından oldukça zengin bir yazar kitlesine sahip olan ülkemizde haftalık, aylık veya üç aylık periyotlarda yayım yapan birçok dergi bulunuyor. Bu dergilerin bazıları son yıllarda artan basım masrafları ve okuyucu kitlesinin azalması sebebiyle yayım hayatına son vermiş olsa da eski sayılarına hala internetten ulaşılabiliyor.
Kafa
En iyi edebiyat dergisi listelerinde sürekli olarak kendine yer bulmayı başaran Kafa, 2010’lu yıllarda tanıştığımız modern edebiyat dergisi akımının iyi örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her sayıda sinema, edebiyat ve tarihten önemli isimlerinin özgün illüstrasyonlarına kapağında yer veren dergide İlber Ortaylı Ataol Behramoğlu, Enis Batur, Sema Kaygusuz ve Sunay Akın gibi önemli yazar, gazeteci ve akademisyenlerin yazıları yayımlanıyor.
Ocak 2023 için 100’üncü sayısını hazırlayan Kafa Dergisi, Türkiye’de en çok okunan dergiler arasında yer alıyor.
Bavul
Sokak kültürünün edebiyat ile buluştuğu dergilerden biri olarak görülen Bavul Dergi, ünlü oyuncu Nejat İşler, şair Şükrü Erbaş, Ercan Kesal ve Kaan Sezyum gibi yazarların kaleme aldığı yazıları yayımlıyor.
Kafa dergisine benzer bir şekilde her yeni sayıda özel bir tasarımla karşımıza çıkan Bavul Dergisi, aynı zamanda okurlarına tasarımlı bardak altlığı, defter ve poster hediyesi de veriyor.
Ot
“Maksat yeşillik olsun” sloganıyla öne çıkan, birçok okur tarafından en güzel dergiler listelerinde kendine yer bulmayı başaran Ot Dergi, yayım hayatına Mart 2013 tarihinde başladı. Öküz ve Hayvan tarzı mizahi dergilerin bir devamı olarak görülen Ot Dergisi, zamanla edebiyat dergileri arasında yerini aldı.
Burak Aksak, Kaan Boşnak, Ali Lidar, Başak Buğday ve Birol Tezcan gibi önemli isimleri bünyesinde barındıran Ot Dergi, günlük yaşama dair metinleriyle öne çıkıyor.
Kafasına Göre
Edebiyat dergileri içerisinde kendinize karma bir konsepte sahip dergi arıyorsanız Kafasına Göre, tam size göre! Adından da anlaşılabileceği gibi edebiyat, mizah, sanat, tarih ve bilim gibi konuları merkezine alan dergide herkes kendi kafasına göre yazıp çiziyor, daha sonrasında tüm yazılar bir sayıda toplanıyor.
Kafka Okur
Aylık edebiyat dergileri arasında okuyucuları tarafından sıklıkla övülen bir dergi olmayı başaran Kafka Okur, yaklaşık 9 yıllık yayım hayatına 73 sayı sığdırmayı başaran bir dergi olarak öne çıkıyor.
En çok satan edebiyat dergileri listelerinde sürekli olarak yukarıda görmeye alıştığımız Kafkaokur, popülerliğine rağmen çıkış noktası olan “fikir, sanat ve edebiyat dergisi” mottosunu terk etmemesiyle takdire şayan.
Sabitfikir
Sabit Fikir Dergisi, 2011 yılından beri kuvvetli edebiyat alt yapısı ve derin söyleşileri ile dikkat çekiyor. Edebiyat dergileri içinde kapak tasarımlarıyla da öne çıkan dergi, özellikle Sosyal Medya ve Edebiyat, Türkiye’de Kitap Yasaklarının Tarihi konulu çalışmaları ile oldukça konuşuldu.
Nüktedan
Nüktedan Dergi, ilk olarak 15 Ağustos 2017 tarihinde okurları ile tanıştı. Unutulan bir ifade olan Nüktedan kelimesinin hatırlatılmasını kendisine gaye edindiğini belirten Nüktedan Dergi, Anadolu’nun Yunus dili diye aktardığı o sevecen, samimi ve hoşgörülü yapıyı ilke edindiklerini dile getiriyor ve yüzlerde gülümseme bırakmayı amaçlıyor.
Betik
Kendine has tarzıyla öne çıkan Betik Edebiyat, üç ayda bir yayımlanıyor. Özellikle genç yazarların Türk edebiyatına kazandırılmasını amaçlayan derginin geleneksel bir şiir yarışması da bulunuyor.
Eğer kendinize gündelik yaşam dilinden ziyade daha teknik ve akademik seviyede bir edebiyat dergisi arıyorsanız dil ve Türkoloji üzerine makalelerin de yer aldığı Betik Edebiyat’ı tercih edebilirsiniz.
Hece
En iyi edebiyat dergileri listemizde köklü tarihiyle kendine yer bulmayı başaran Hece, edebiyatı gerçek odak noktası olarak gören sayılı dergilerden biri. Şiirsel yazıların yer aldığı dergide edebiyatın kuramsal yönüne değer veren metinler de bulunuyor.
Özellikle şiir konusunda öne çıkan Hece Dergi, 1997 yılından beri her ayın 15’inde büfelerde ve kitapevlerinde yerini alıyor.
Ayraç
Teknik seviyede edebiyat dergisi arayanların tercih edebileceği Ayraç, yeni çıkan kitapların tanıtımının yer aldığı gibi eski romanların da edebi açıdan incelendiği bir dergi olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye’de güncel edebiyat anlayışının nabzını tutmak için mutlaka okumanız gereken edebiyat dergileri arasında diyebileceğimiz Ayraç, yakın zamanda yayım hayatına son verdi.
Masa
Yakın zamanda yayım hayatına son veren Masa dergi, kültür ve sanat odaklı yazılarıyla tanınıyordu. Yayımlandığı dönemde sadık bir okur kitlesi oluşturmayı başaran Masa Dergi’de herkesin ilgisini çekebilecek yazılar bulunuyor.
Derginin yeni sayılarının yayımlanıp yayımlanmayacağı henüz kesin olmasa da eski sayılara internet üzerinden ulaşılabiliyor.